Maanantai, 29.11.2010

Blogi, maanantaina 29.11.2010

Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen kaatumisessa perustuslakivaliokunnassa piilee myös suuri vaara. Uhkana on se, että ympäristöministeri Paula Lehtomäki runnoo nyt keskustan johdolla asetustasolla laittomaksi todetun jätevesiasetuksen sellaisenaan laintasolle ja sama sekoilu, vedätys ja jopa osassa tapauksia huijaus saa maaseudulla jatkua. Ja mikä pahinta tässä tilanteessa vielä sitten lain turvaamana.

Siksi nyt ei pidäkään astua tähän ansaan. Ainakaan itse en ole ympäristövaliokunnassa valmis tukemaan tällaista peliä ja tulen vaatimaan asetuksen kunnollista läpikäynti ja sen ongelmien korjaamista aidosti. Kosmetiikalla ja silmänkääntötempuilla ei tätä asiaa saa ratkaista.

Lähtökohtaisesti haja-asutusalueiden jätevesien puhdistaminen on enemmän kuin tärkeää. Varmasti kaikki haluavat, että kotijärvi ja mökkijärvin pysyvät puhtaina jatkossakin tai paranisivat ulkopuolisen kuorman pienentyessä. Myös kaikki varmasti haluavat pitää pohjavetemme, juomavetemme, kunnossa jatkossakin. Näistä olemme varmasti yhtämieltä. Mutta siihen yksituumaisuus varmasti loppuukin. Ainakin minun ja monen muunkin kokoomuksessa on vaikea ymmärtää sitä, että haja-asutusalueiden jätevesien puhdistusvelvoitteet ovat jopa kovempia kuin taajama- tai kaupunkipuhdistamoilla ja että kaikkialla maaseudulla vaaditaan samantasoista äärimmäisen tiukkaa puhdistamista. Minusta nyt perusajatus pitäisi kääntään toisinpäin. Lieventää puhdistusvelvoitteita yleisesti ja sitten vain kiristää niitä ranta-alueilla ja tärkeimmillä pohjavesialueilla. Näinpäin laki toimisi oikein niin meidän ihmisten kuin ympäristönkin näkökulmasta.

Olemme kokoomuslaisten kansanedustajien kanssa tehneet myös lakiesityksen missä vaaditaan laitteidenvalmistajilta ja toimittajilta erityisesti panospuhdistamoiden testausta. Haluamme ulkopuolisen, puolueettoman, testauksen nyt kaikille pakolliseksi ja niin, että testitulokset ovat oikeilla kuormilla kaikkien nähtävissä ostopäätöstä tehtäessä. Näin me tiedämme autoistakin mitä olemme ostamassa niin miksi samaa ei pitäisi vaatia lähivesiä toimimattomina, jopa uhkaavilta, puhdistuslaitteilta. 

Eli nyt ei todellakaan saa todeta ja uskoa siihen että perustuslakivaliokunnan ratkaisu pelastaisia kaikki. Ei todellakaan. Nyt tarvitaan ympäristöministeri Paula Lehtomäeltä aidosti niitä tekoja joita olemme häneltä jo pitkään vaatineet. Vastuu asiasta on hänellä ja sitä ei saa ulkoistaa. Eikä edes voi.

Tänään meillä Hämeessä maakuntapäivä. Aamusta palveria ja sitten maakuntavaltuuston kokouspäivä Tyrvännön Petäyksessä. Sen jälkeen Hämeen Virkistysalueyhdistyksen kokous ja sitten siirtyminen Riihimäen kautta Lopelle. Lopella ilta kotikunnan asioiden parissa. Kunnanhallituksella pitkä lista asioita käytävänä aina ensi vuoden budjettiesityksestä lähtien. Ja vielä tuon jälkeen sitten seurakuntavaalien neuvottelut. Sellainen kiva rapsakka päivä – pakkasessa.

….

Maakuntavaltuusto nyt takana. Minusta hyvät linjaukset tulevaan ja kasvavalla alueella meidän tuleekin elää ajassa. Helsinki-Tampere -kasvukäytävä luo Kanta-Hämeelle hyvän perustan ja toivotaan, että saamme myös Forssan seudulle infraan lisää vetoa ensin nyt Kakkostien remontin loppuunsaattamisella (10milj) ja sitten linjauksena Forssaan raideyhteys ja sitä kautta yhteys Satakuntaankin. Erittäin myönteisenä pidinkin kaikenkaikkiaan maakuntavaltuustomme liikennehankelinjauksia ja myös panostuksia osaamiseen. Alueemme tulee varmasti menestymään, mutta miten hyvin niin siihen voimmekin jo paljon itsekin vaikuttaa niin maakuntatasolla kuin jokaisessa kunnassakin. Maakuntavaltuuston talviseminaarikokouspäivän jälkeen sitten Riihimäelle ja siellä jo asiat hoidettu ja nyt Loppea kohden. Illan jutut odottaa. Kahvit kuitenkin tässä välissä Cafe Feeniksissä.

….

Kello 21.56 ja hetki sitten kotiin. Kunnanhallitus tänään aivan uskomattomasti 2,5 tunnissa läpi. Suoritus siis hatunnoston arvoinen kun katsoo listaa. Mukana siis ensi vuoden budjetin käsittely ja pitkä lista muita asioita. Kunnanhallituksessa on erinomainen henki ja se näkyy tässä tekemisessä ja onhan silläkin iso merkitys, että ”hyvin valmisteltu on puoliksi tehty”. Budjetti nyt siis kunnanhallituksen osalta valmis ja seuraavaksi se sitten tulee meille valtuustonkokouksen hyväksyttäväksi. Paketti on tasapainossa ja hyvin siis plussallakin ja näin olemme onnistuneet velkaantumisen pysäyttämisessä ja itseasiassa velkataakan keventämisessä jo etupainotteisesti. Tavoitteemme oli kääntää investointivelan määrä laskuun tämän valtuustokauden aikana ja nyt se on tehty jo ensimmäisen puoliskon aikana. Siitä kiitos kuuluu koko kunnan henkilöstölle ja keskushallinnolle talousjohtaja Pekka Leppäselle joukkoineen ja kunnanjohtaja Karoliina Viitaselle. Valtuuston puheenjohtajana haluan myös kiittää kunnanhallitusta hyvästä työstä ja rakentavasta hengestä. Asiat ovat edenneet yllättävän yksimielisesti – yksituumaisesti. Hienoa.

Kunnanhallituksen jälkeen vielä seurakuntavaalien paikkaneuvottelut eri ryhmien kesken. Ryhmistä ainoastaan meidän kokoomuksen ja sitoutumattoman seurakuntaväen ehdokaslista lisäsi paikkojaan kirkkoneuvostossa. Muuten sama tahti jatkuu. Neuvottelut puolessa tunnissa ohi ja tästä jokainen ryhmä jatkaa itsenäisesti eteenpäin valiten henkilöt paikoille. Meille siis valtuuston varapuheenjohtajuus ja kolme kirkkoneuvostopaikkaa kahdeksasta. Samalla sovimme jo SDP:n kanssa myös paikkojemme sukupuolijaon eli meiltä kaksi naista ja yksi mies neuvostoon ja sitten tuo valtuuston puheenjohtajuus lisäksi. Hyvältä siis näyttää.

Mutta huomenna sitten jatketaan ja huomenna illalla muistakaan Peruskoulun tuntijako -seminaari Riihimäellä. Puhumassa ja asiaa esittelemässä Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen. Kahvitus 17.30 eli tervetuloa mukaan Riihimäen lukiolle.

 

Kommentit