Sunnuntai, 28.11.2010

Blogi, sunnuntaina 28.11.2010

Oikein hyvää Adventtisunnuntaina kaikille. Joulun odotus alkaa tästä ja tänään Hoosianna raikaa kirkoissamme. Upea talvisää siivittääkin meidät mitä hienoin tulevaan.

Tänään myös joulukatuja ja joulua avataan monessa kunnassa ja kaupungissa. Jouluvalot syttyvät tuomaan valoa pimeään talveen. Nähdään siis tänään.

….

Nostin viikonloppuna esille tuoreet tällä hallituskaudella sorvatut perusopetuksen laatukriteerit, jotka minusta olisi syytä ottaa työvälineeksi jokaisessa Suomen kunnassa. Nythän OKM:n johdolla laatukriteereiden käyttöönottoa kunnissa tuetaan vuosina 2009-2011 yhteensä kolmella miljoonalla eurolla ja tavoite on se, että niistä tulisi kunnissa arkipäivää. Työkalupakkiin toimiva osa jolla voisimme itse kukin seurata miten opetuksemme on järjestetty ja miten se toimii. Perusopetuksen laatukriteereissä on yhteensä 11 aluetta eli johtaminen, henkilöstö, taloudelliset resurssit, arviointi, opetussuunnitelman toteuttaminen, opetus ja opetusjärjestelyt, oppimisen, kasvun ja hyvinvoinnin tuki, osallisuus ja vaikuttaminen, kodin ja koulun yhteistyö, fyysinen oppimisympäristö sekä oppimisympäristön turvallisuus. Tämän lisäksi kriteereistä löytyy mm. suositus opetusryhmien enimmäiskoosta, joka on 20-25 oppilasta. Erityisen tärkeä on myös suositus opinto-ohjaajien määrästä, joka on yläluokilla vähintään yksi opintojenohjaaja 250 nuorta kohden. Noin laajempana tavoitteena on tukea opetuksen korkeaa laatua ja monipuolista tarjontaa. Ja kyllähän laatukriteereiden hyödyntäminen auttaa koulujen henkilöstöä, hallintoa ja päättäjiä tiedostamaan toiminnan puutteet ja parantamaan niitä. Ja tärkeä on muistaa, että kriteereiden käyttö ei kuitenkaan velvoita kuntia mihinkään, vaan ne ovat luonteeltaan suosituksia ja arvioinnin väline.

Minusta olisi erittäin tärkeää, että jokaiselle kuntapäättäjälle ja myös koulupuolen asiantuntijoille esimerkiksi kerran vuodessa tarkastella kriittisesti oman kunnan koulutoimea. Tavoitteena kuitenkin kaikilla on laadukas perusopetus, ja tämän vuoksi perusopetuksen laatukriteerit tulisi ottaa käyttöön kaikissa Suomen kunnissa.

Ottakaapa asia esille omissa kunnissanne. Minä teen sen täällä Lopella seuraavassa valtuustossa.

….

Tänään seuraamme myös suurennuslasilla mitä EU:ssa Irlannin suhteen tapahtuu. On ollut äärimmäisen hyvä ja tärkeää, että valtiovarainministerimme Jyrki Katainen on jopa hyvinkin maamme kannalta itsekkäästi toiminut EU:ssa. Tässä asiassa pitääkin olla itsekäs. Irlanti on omalla toiminnallaan aiheuttanut kriisinsä ja myös me aikanaan kannoimme itse vastuumme, mutta nyt pitää kuitenkin muistaa sekin, että Irlannin kaatuminen ajaisi koko EU:n ja Euron uuteen kriisiin ja lama uusiutuisi moninkertaisena. Siihen ei meillä eikä koko EU:lla ole varaa ja siksi nyt pitää etsiä pienimmän vahingon tie. 

Olen hämmästellyt heitä jotka ovat arvostelleet Kataista siitä, että hän on ajanut näissä neuvotteluissa kovallakin linjalla maamme etua. Minusta hänen tärkein tehtävä on juuri se. Siksi on ollut hyvä, että Katainen on ajanut määrätietoisesti Irlanti-tuelle vakuuksia ja samalla myös jo pitkään erilaisia mekanismejä tällaisten kriisien ennaltaehkäisemiseksi ja estämiseksi.

Täysi tuki siis Kataisen Suomi-keskeiselle toiminnalle EU-kriisien hoidossa. Nöyränä ja kilttinä koulupoikana saamme kyllä kaiken maksaa ja se ei meille käy.

….

Kello 18.34 ja juuri pakkasesta kodin lämpöön. Tänään vietetty adventtia ja nautittu talvesta. Myös pikkulinnut saivat Pekkalaan ruokaa eli rakkaan edesmenneen enoni perinne siellä jatkuu. Tintit kiittivät jo.

Mutta illalla lähes 20 asteen pakkasessa avasimme sitten joulukauden myös täällä rakkaassa kotikunnassani Lopella. Lopen Yrittäjät ovat muutaman vuoden ajan järjestäneet Antin Adventti tapahtuman ja tällä kertaa järjestyksessä kolmas tapahtuma aloitti Lopella joulun odotuksen. Ohjelmaa oli monenlaista nuorten laillisesta graffiti-kilpailusta tonttuleikkeihin ja kävi niin kuin vanhassa joululaulussa – siinä kaikki nuortuivat. Kello 18 kaikki huipentui, kun Lopen Mieslaulajat tulivat paikalle tervehtimään lauluin ja syttämään joulukuusemme. Kaunis hetki. Kertakaikkiaan.

Huomenna sitten kokouspäivään jälleen. Aamusta maakuntavaltuustoon ja sitten ilta Lopen kunnan asioiden kanssa mm. ensi vuoden budjetin loppusilauksessa ja muussa sellaisessa. Kokousmateriaalit jälleen netissä eli www.loppi.fi ja jos kysymyksiä ja muuta ilmenee niin mielelläni niihin vastailen. Ensi vuoden budjetin kasaaminen on edennyt minun 14 vuotisen kunnallispoliittisen urani parhaimmalla tavalla. Paketti on kasassa ollut jo jonkin aikaa ja plussaakin viivanalla 631 560 euroa eli saamme lainakantamme tämänkin vuoden jälkeen jatkamaan laskua. Ensi vuonna jatkamme tästä hyvällä työllä ja uskon, että ensi vuodesta tulee myös hyvä. Tämä vuosi pitäisi toteutua paljon odotettua parempana. Mutta katsotaan nyt viimeinenkin kuukausi loppuun ja ollaan sitten tyytyväisiä jos siihen on aihetta. Toivottavasti.

….

Juuri saimme tiedon, että EU:n valtiovarainministerit ovat päässeet ratkaisuun Brysselissä Irlannin ja koko EU:n pelastamista. Ratkaisu on kokonaisuudeltaan 85 miljardin euron laina-apu Irlannille ja se rakentuu kahdelle ohjelmalle. 50 miljardia euroa suunnataan finanssipoliitiselle sopeutumisohjelmalle ja 35 miljardia euroa on korvamerkitty pankkien pääomittamiseksi. Kokonaisuudessa on mukana siis IMF, kaikki euromaat ja lisäksi Britannia, Ruotsi ja Tanska. Eli myös euron ulkopuoliset maat näkevät tilanteen vakavuuden ja myös sen mitä täystuho tarkoittaisi Iso-Britannialle kuin myös Ruotsillekin. Maamme osuus on alle 500 miljoonaa euroa.

Katainen totesi, että maamme hallitus on arvioinut, että tällä paketilla pystymme vakauttamaan tilannetta ja estämään ”totaalikatastrofin synnyn”. Katainen totesi itsekkäästi maamme näkökulmasta, että ”kannattaa yrittää ja vaimentaa iskua ja toimia suomalaisten oman edun nimissä”.

Aamu tulee olemaan mielenkiintoinen. Toivotaan, että nyt syntynyt ratkaisu rahoittaa aamulla aukeavat markkinat. Pystyisimme sitä kautta estämään talouskriisin leviämisen muihin maihin. Suurimpana pelkona Espanja ja Portugali.

Me päätämme eduskunnassa tulevana perjantaina Irlanti-paketista. Katainen antoi jokaiselle kansanedustajalle jo tänään täyden oikeuden itse päättää mitä tekee. Kataisen mukaan jokaisen pitää nyt itse pohtia sisältyykö Irlannin kriisiin jotain sellaista mikä tarkoittaisi uutta lamaa myös Suomessa. Ja näin se vain on. 

Katainen totesi Verkkouutisille, että ”koko eduskunnalle viesti on se, että jokaisen kansanedustajan tulee nyt vastata kahteen kysymykseen. Ensimmäinen kysymys on, leviääkö Irlannin kriisi hoitamattomana niin, että se johtaa automaattiseen talouskatastrofiin Euroopassa ja Suomessa. Jos vastaus on, että ”ei” niin se on sillä selvä, silloin ei ole muuta huolta kuin Irlannista, Katainen kertoi. – Jos vastaus on ”kyllä”, niin sitten pitää vastata seuraavaan kysymykseen, kannattaako yrittää estää talouskatastrofin syntyminen tai iskun vaimentaminen vai onko menty jo sille asteelle, että ei kannata enää yritää vaan antaa sitten mennä. Tämä on jokaisen kansanedustajan päätäntävallassa”

Presidentti Tarja Halonen totesi jo aiemmin, että hän pitää Suomen tukea EU:n kriisimaille oikeana päätöksenä. Halonen totesi tuon saman mitä Katainen pohti edellisellä. Halonen painotti, että ”maiden taloudelliset kytkökset tekevät hänen mukaansa tuesta välttämätöntä”. Mielenkiintoista nähdä tukeeko SDP Halosen kantaa?

 

       

 

….

 

Kommentit