Torstai, 02.09.2010

Blogi, torstaina 02.09.2010

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö otti eilen kantaa Tampereella presidentin valtaoikeuksiin. Olen Niinistön kanssa samaa mieltä, että tuoreen pääministerin Mari Kiviniemen ehdoton tiukka kanta jättää presidentti vastaisuudessa pois kaikista EU-huippukokouksista on erikoinen. Niinistö kyselikin, että ”onko se Suomen suurin ongelma” toteamalla ulostulon olleen tarmokkain pitkään aikaan. Valtaoikeuksiahan pohditaan paraikaa perustuslain uudistamistyössä ja itse näen tilanteen hyvinkin samalla tavalla kuin Niinistö. Olen myös itse pohtinut sitä miten ulkopolitiikan kiistakysymykset pitäisi tulevaisuudessa ratkaista. Itse kannattaisin mieluiten mallia jossa presidentin ja hallituksen mahdollinen erinäköisyys ratkaistaisiin eduskunnassa eikä suunnitellusti valtioneuvoston kanta olisi tällaisissa tilanteissa vahvempi.

Niinistö pohti myös presidentin mandaattia mielenkiintoisesti. Hän totesi, että ”presidentinvaaleissa …äänestäjiä on yli 300 000 enemmän kuin eduskuntavaaleissa. Presidentin kansalta saama mandaatti on äänestäjillä mitaten suurempi kuin eduskunnan enemmistön mandaatti”. ”Omakohtainen kokemukseni niistä vaaleista jätti yksiselitteisen kuvan: kansa valitsee valtaa käyttävän, ei pelkästään edustusta hoitavan presidentin”.

Tästä varmasti keskustelu jatkuu ja hyvä niin.

….

Tänään suuntaan itse Helsinkiin. Aamuksi sovittu palaveri ja neuvottelu siirtyi parilla viikolla liittyen ammattikorkeakouluihin ja niiden tulevaisuuteen Hämeessä ja Uudellamaallakin, mutta muuten töitä sitten päivään piisaakin.

….

Päivä näin takana ja aika tiukkaan politiikalle. Kannanottoni ja huoleni taito- ja taideaineiden lisäyksen varmistamisesta tuntijakouudistuksessa on saanut erinomaisen vastaanoton. Osittain työryhmän esitys on varmasti vain vaikeaselkoinen, mutta ainakin itse haluan niin, että nyt asia käydään huolella läpi ja varmistetaan, että taito- ja taideaineiden tuntimäärät aidosti lisääntyvät peruskoulussamme surkean 2003 uudistuksen jälkeen. Tämä on saanut runsaasti siis kiitosta ja palautetta on tullut. Mielelläni muuten otan teiltä vastaan myös aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja ”tulkintoja” jos olette tuohon laajaan pumaskaan tutustuneet. Pohtimalla ja vääntämällä ne mahdolliset sudenkuopat sieltä löytyy.

Eduskunnassa tänään kuitenkin muuten varsin hiljaista. Ben Zyskowicz siellä luonnollisesti kalustoon kuuluvana oli paikalla, mutta eipä oikeastaan muita. Muutama avustaja ja talonväkeä. Niinpä työt etenivät joutuisasti. Sitten päivän päätteeksi vielä verenluovutukseen. Kesäkuun jälkeen kahden kuukauden luovutusraja tuli eilen jälleen täyteen ja tänään sain käteni ojentaa. 69. kerta ja se tuttu haaste teille kaikille blogini lukijoille myös. Ojentakaapa tekin kätenne hengenpelastajina näin syksyn alkajaisiksi. Verta tarvitaan joka päivä. Jälleen muuten tänään nappasin matkaani facebookin kautta yhden ensikertalaisenkin. Eli jälleen yksi uusi luovuttaja lisää.

Päivän Metro-lehti nosti esiin asian josta itse olen kantanut huolta pidempään. Minua on ihmetyttänyt, että poliisi ei ole puuttunut millään tavalla Greenpeacen mainoslakanoiden levittämiseen. Neste Oil Rallyssa 2009 järjestö peitti luvallisia ja maksettuja mainoksia omilla laittomilla lakanoillaan. 2010 puoluekokouksessamme sama pelleily jatkui. Ja poliisi vain seurasi leikkiä. Nyt sitten se tapahtui, kun lakanat todennäköisesti aiheuttivat ketjukolarin Helsingissä. Metro-lehti kertoi, että nyt poliisi selvittää laittomien lakanoiden osuutta onnettomuuteen ja täytyy todeta, että hyvä niin. Tällainen toiminta täytyy saada loppumaan ja siinä ratkaisevassa asemassa on poliisi. Greenpeacenkin tulee hakea mainoksilleen luvat ja näin tätä kautta voidaan huolehtia siitä, että ne eivät loukkaa toisten oikeuksia, eivät peitä toisten luvallisia ja maksamia mainoksia eivätkä varsinkaan aiheuta onnettomuusvaaraa. Se vaan näyttää maassamme olevan sellainen tapa, että aina pitää jotain sattua ennen kuin asioihin puuttutaan. 

Mutta huomenna sitten jälleen Helsinkiin. Olen kutsuvieraana Habitare-messuilla ja siellä monenlaista sovittuna. Odotan mielenkiinnolla.

 

 

Kommentit