Perjantai, 03.09.2010

Blogi, perjantaina 03.09.2010

Niin se syksy vaan tulee. Keikkuen. Aikamoinen syysmyrsky eilen jo illalla ja koleaa on ulkona nytkin. Hellekesä muuttuu näin syksyksi, mikä sekin upea vuodenaika ainakin ruskan ja värien suhteen. 

Tänään perjantaina on kohteena Helsingin Messukeskus. Habitare-messut on Helsingin messukeskuksessa avoinna yleisölle 2.-5.9.2010 ja luvassa jälleen paljon uutta nähtävää sisustuksen maailmasta. Tämän vuoden vahvoja teemoja messuilla ovat kotimaisuus ja ekologisuus.  Sisustustrendejä nyt ainakin kierrättäminen ja uusiokäyttö, lähituotanto ja myös kodin ja työn yhdistäminen. Hienoa, että sisustaminen elää näin. Odotan päivää mielenkiinnolla ja illalla täällä toivottavasti tuhti paketti minun suosikkeja Habitaresta.

Tuoreimmat talouden ennusteet lupailevat maallemme hyvää. IMF:n tuoreimman arvion mukaan maamme talous toipuu lamasta tämän ja ensi vuoden aikana. Mutta kyllä Kansainvälinen valuuttarahaston arvioon kuuluu tai sisältyy pari muttaakin. Ennuste on vielä erittäinkin epävarma ja kasvutahti IMF:n mukaan hidas. Työtä siis tulee riittämään ja täytyy tietenkin muistaa, että maamme talous koki koko EU:n kovimman rysäyksen tässä talouskriisissä 2008 alkaen. Maamme BKT laski viime vuonna peräti kahdeksan prosenttia. Se on itseasiassa pahin pudotus koko euroalueella, mutta oikein ajoiteltulla ja tehokkaalla ja kovalla elvytyksellä näytämme selviävän tästäkin varsin hyvin. Toivottavasti.

Talouden elpyminen alkaa näkyä myös kunnissa ja jotain positiivistäkin kuuluu. Esimerkiksi aiempaa harvempi kunta lomauttaa opettajia tänä vuonna, vaikka itse olen sitä mieltä, että yksikin opettaja- ja kasvatusalan työntekijälomautus on liikaa. OAJ:n eli Opetusalan Ammattijärjestön mukaan tänäkin vuonna kuitenkin lomautuksia on paljon ja ne koskevat noin 3000:ta opettajaa. Tämä on kuitenkin noin puolet viimevuotista vähemmän ja lomauttavien kuntien määrä on putoamassa paristakymmenestä viiteentoista. Samaan aikaan me odotamme eduskuntaan sivistysvaliokunnalle opetushallitukselta ja opetusministeriöltä toimia lomautusten mahdollisesti kokonaan estämiseksi tai ainakin niiden vaikutusten ennalta-arvioimiseksi. Esityksiä pitäisi tulla vielä tänä syksynä. Aiheeseen tulen palaamaan vielä monta kertaa.

Mutta nyt Habitareen….

Kello 17.25 ja hetki sitten Helsingistä takaisin Lopelle. Habitare 2010 nyt koettu ja nähty ja kyllähän siellä olisi vielä toisenkin päivän aikaa saanut kulumaan. Useampi tapaaminen oli myös messuille sovittuna ja erityisen mukava oli nähdä uusia nuoria suomalaisia suunnittelijoita ja heidän töitään, suomalaista vanhanajan käsityöosaamista ala 2010-luku ja Made in Finland -osasto kokonaisuudessaan. Ja tietenkin takuuvarmaa oli jälleen Jukka Rintalan osaaminen. Vaatteet, tekstiilit yms saivat nyt rinnalleen myös olohuoneen sohvakalustoja ja toimii ammattimiehen ote niissäkin. Ehkäpä messujen kuvatuimpia.

Myös mukavan lisän messuille toi kierrätys- ja uusiokäyttö -teema. Monenlaisia hienoja ideoita ja oivalluksia ja osaa voisi vaikkapa itsekin mökillä ensi kesänä kokeilla. Hauskoja juttuja, joita kannattaa mennä katsomaan vielä huomenna tai ylihuomenna. Tässä myös muutama kuva tältä päivältä – tämä vain pintaraapaisu kaikesta mitä tarjolla on.

….

Juuri sain myös puhelinsoiton Ruotsista. Helsingistä ehdokkaaksemme lähtevä Fatbardhe Hetemaj soitteli ja kertoi kuulumisia. Kampanja on rakentumassa hyvää vauhtia ja eilen samasta aiheesta hieman palaveerasimme myös Ben Zyskowiczin kanssa. Faden kampanjasta tulee mielenkiintoinen ja varmasti näkyy ja kuuluu. Olen niin onnellinen, että Fade päätti lähteä mukaan. Olen täysillä mukana auttamassa sen minkä osaan ja toivon, että Fadesta tulee osaava tekijä, herättelijä ja keskustelija ja ennen muuta vahva vaikuttaja eduskuntaamme 2011 alkaen. Lisää myöhemmin. Mutta tsekatkaapa tuo http://www.hetemaj.fi/ ja myös tänne mukaan komppaamaan http://www.facebook.com/fadehetemaj.

Nyt päivän lehdet ja sitten ilta suomalaisen yrittäjyyden illassa. Hieno ilta luvassa.

….

Nyt jo pakko luovuttaa. Kello 21.28 ja juuri kotiin. Tänään juhlistimme mukavalla porukalla yrittäjyyttä. Sitä kyllä kannattaa juhlistaa useinkin ja monessakin paikassa, sillä ilman yrittäjyyttä ei olisi työpaikkojakaan ja vain menestyvä yritys työllistää. Tänään me juhlistimme samalla ja erityisesti vuosikymmenten upeaa yrittäjäuraa. Hienoja tarinoita. Mutta nyt siis aika painaa kohta pää jo pehkuun. Huomenna markkinakiertuetta eli Kärkölään ja Hartolaan. Ensin siis kello 10-11 Kärkölän Maalaismarkkinoilla ja sitten kello 12.30-13.30 Hartolan markkinoilla. Tervetuloa juttusille ja katsotaan jos vielä paluumatkalla keksimme jotain. Ilmoittelen siitä vaikkapa FB:ssä vielä huomenna. 

 

Kommentit