Torstai, 02.08.2007

Blogi, torstaina 02.08.2007

Maailman hienoin ralli – Suomen MM-ralli Neste Oil Rally – käynnistyy tänään. Aamusta suunnistan kohti Jyväskylää ja pitkän työputken jälkeen nyt loppuviikko menee eri tahojen vieraana rallin parissa. Rallin nimisponsori Neste Oil on ollut yksi pitkäaikainen yhteistyökumppani rallin parissa ja nyt en siis heille erikoiskokeita selosta vaan saan itse nauttia tunnelmasta. Toinen tai siis tärkein on tietysti ollut rallin järjestäjä AKK Sports, jonka leivissä olen mm. juontanut Killerin supererikoiskoetta, ek:oita, Paviljongin huoltoparkkia ja palkintojenjakoja. Yhden päivän saan viettää vielä Jyväskylän kaupungin vieraana. Paljon siis erikoiskokeita ja nähtävää edessä. Kohta matkaan.

Kataisen tekemä ensimmäinen talousarvio on kerännyn hyvät arvostelut.

Hieman hymyilytti demarien Tarja Filatovin Hämeen Sanomissa toteama kommentti, minkä mukaan SDP:n näkökulmasta myönteistä hallituksen verolinjauksissa on se, että eläkeläisten verotusta alennetaan palkansaajien verotuksen tasolle. Filatovin mukaan ”Sosialidemokraatit pitävät veroeroa perusteettomana ja tukevat hallituksen ratkaisua tältä osin.”

Niin toisaalta voi kysyä miksi asiaa ei sitten ole korjattu? Heillä olisi ollut siihen mahdollisuus??

No hyvää palautetta on tullut mm. opiskelijoilta joille ensi vuosi tuo paljon myös vuosikausia odotettuja parannuksia. Vihdoinkin mm. opintoraha nousee ja myös vapaantulon rajoja korotetaan. Nämäkin asiat ovat maanneet vuosikaudet ja mm. vielä viime vuoden syksyllä SDP niitä vastusti. No ne hoituu nyt kuntoon.

Eilen Riihimäen keskustassa myös muutama eläkeläinen huhuili perääni. Kiittelivät hallitusta eläkeläisten verotuksen oikaisusta eli juuri tuosta samasta mitä Filatovkin kommentoi. Olivat tyytyväisiä myös eläkkeen nousuun ja totesivat, että hyvin on alkanut. Terveiset menevät perille.

Ja ehkä eniten ainakin minulle palautetta on tullut perintöveron korjauksesta. Nyt tehtävällä merkittävällä verottoman alarajan korotuksella on nimittäin suuri merkitys meille kaikille. Alarajan nousu 3400 eurosta 20 000 euroon tekee arvioiden mukaan jopa 2/3:sta perinnöstä verottomaksi eli valtaosan ja laskee esimerkiksi 50 000 euron perinnön veroakin parilla tuhannella eurolla. Lahjaveroon tämä ei koske, mutta senkin verovapaaraja hieman korjaantuu tälle vuosituhannelle. Summasummarum minusta ollaan hyvää vauhtia menossa siihen suuntaan, että tulevaisuudessa perintöverosta luovutaan ja se onkin minusta oikea suunta. Hyvää myös se, että pienten perheyritysten ja maatilojen jatkoa yli sukupolven tullaan helpottamaan perintöveron uudistuksella. Odotettu uudistus.

Ei Kataisen budjetin hyvät asiat tähän jää. Oma lukunsa on työvoiman liikkuvuuteen vaikuttava veroetu vuokrakakkosasunnon hankkijalle ja paljon muutakin hyvää ohjelma pitää sisällään. Ruuan alviin ja uskoisin, että myös energiaverotukseen palataan syksyn aikana.

Mutta mikä parasta Kataisen talousarvioehdotus on runsaat 2 miljardia euroa ylijäämäinen. Ja vielä parempaa on se, että budjetin ylijäämä käytetään valtionvelan vähentämiseen. Tällä ratkaisulla vähennetään jatkossa korkomenoja noin 100 miljoonaa euroa vuosittain. Valtionvelan arvioidaan ensi vuoden 2008 lopussa olevan runsaat 55 miljardia euroa. Se on noin 30 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen ja samaan aikaan valtionvelan korkomenoiksi arvioidaan 2,4 miljardia euroa.

Jäädään mielenkiinnolla seuraamaan asian etenemistä.

Kommentit