Torstai, 02.07.2009

Blogi, torstaina 02.07.2009

Kävin eilen äänestämässä Saimaata maailman New Seven Wonders –äänestyksessä. Äänestys on jatkoa viime vuoden uusille seitsemän ihmeen äänestykselle. Meidän upea ja ainutlaatuinen ja vielä norppiakin sisältävä Saimaamme on erittäin vahva kandi tuossa äänestyksessä. Seitsemän luonnon ihmeen äänestystä järvien, jokien ja vesiputousten sarjassa johtaa nyt Titicaca-järvi ja Saimaan edelle ehtii vielä mm. Kuollut meri ja Niagaran putoukset, mutta sen sijaan takana ovat sellaisetkin kuin Ganges-joki ja Loch Nessin järvi. Juha Taskinen kuvasi Saimaata näin: ”Saimaa on mosaiikkimainen, kuin suuri taideteos, jossa kokonaisuus muodostuu pienistä paloista. Sen yhdeksästä järvikokonaisuudesta jokainen on persoonallinen ja luonnonkauneudeltaan omanlaisensa”. Ei paljon paremmin voisi kuvata.

Mutta siis nyt omia suosikkejaan maailman luonnonihmeiksi voi äänestää vielä vajaan viikon. Taisi olla niin, että ensi viikon tiistaina äänestysaika menee umpeen. Tämän jälkeen 77:n eniten ääniä saaneen luonnonihmeen joukosta valitaan 21 kohdetta finaaliäänestykseen ja lopullinen lista pitäisi olla valmis 2011 mennessä. Käykää siis antamassa ääni Saimaalle osoitteessa www.new7wonders.com/c1/.


Omanlainen kuohunta on noussut myös Suomen Kristillisdemokraattien sijoittumisesta Europarlamentissä. On totta, että meidän KD:t ovat kovin kaukana samannimisistä puolueista Euroopassa eikä sisar- tai veljespuolueista voi niiden kohdalla puhua. Siksi onkin hämmentävää ja erikoista, että meidän kristilliset nyt tulevat samaan EPP-ryhmään. EPP:hän kannattaa mm. Lissabonin sopimusta, jota KD:n Essayah vastustaa. Essayah totesi esimerkiksi EU-vaalien paneelissa toukokuussa, että ”Olen itse vastustanut Suomen EU-jäsenyyttä ja äänestänyt perustuslakia vastaan. Eli teen varmasti tosissani töitä näiden asioiden puolesta”. On vaikea nähdä suomalaisilla kristillisillä pitkää uraa EPP:ssä, jos he eivät hyväksy Lissabonin sopimusta ja sooloilevat muutenkin ryhmän linjoista. Olen Eija-Riitta Korholan kanssa samaa mieltä, että suomalaiset kristilliset eivät ole ”riittävän kypsä eurooppalainen kristillisdemokraattinen puolue”. Siksi käytänkin itse varsinkin EU-puitteissa puhuessani suomalaisista kristillisdemokraateista ja puolueesta paremmin kuvaavaa kristilliset nimeä edelleen. Mutta katsotaan miten homma lähtee käyntiin. Minä siis epäilen.

….
On pöyristyttävää miten pienillä tuomioilla meillä seksuaalirikolliset pääsevät. Itä-Suomen hovioikeus antoi alkuviikokasta tuomion lapsen raiskauksesta. Teon tehnyt poliisimies pääsi käsittämättömän lievällä rangaistuksella – ehdollisella tuomiolla. Tuomiota on mahdoton ymmärtää ja hyväksyä ja varmasti oikeusministeri Tuija Braxin on nyt syytä ottaa asia pohdintaan yleisellä tasolla vaikka yksittäistapauksiin ei oikeusministerin kuulukaan puuttua varsinkin jos prosessi on kesken.

Kun tuota nyt esille noussutta ja oikeutetusti pahennusta aiheuttanutta tuomiota tutkii niin ei voi kuin hämmästellä. Hovioikeus totesi tuomiossaan, että ”rangaistus raiskauksesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä aleni, koska tekijän uhriin kohdistama väkivalta oli verrattain lievää ja uhri oli jo täyttänyt viisitoista vuotta”. Miettikääpä nyt tätäkin perustelua? Aivan kertakaikkiaan kestämätöntä. Kun miettii millainen on tämän lapsen ja nuoren elämä tästä eteenpäin ja kehittyminen oman seksuaalisuuden kanssa niin voi varmasti todeta, että oireet eivät ole lieviä, jos tuomio sitä nyt on. On käsittämätöntä, että tällaisesta rikoksesta toisen ihmisen koskemattomuutta ja yksityisyyttä kohtaan pääsee ehdollisella rangaistuksella. Itse toivon, että kyseinen tapaus joutuisi vielä korkeimman oikeuden käsittelyyn. Linjaa tulee muuttaa ja ottaa huomioon ennen muuta uhri.

Toinen asia mihin tulisi puuttua on maamme monesta muusta maasta poikkeava käytäntö raiskauksen tunnusmerkistössä. Meillä korostetaan väkivaltaa kun monissa muissa maissa raiskauksen tunnusmerkistön täyttää jo suostumuksen puute. Väkivalta on sitten raskauttava tekijä, mutta itse rikokseen sitä ei pitäisi vaatia. Esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei pidä väkivaltaa raiskausrikoksen tunnusmerkkinä. On siis aika muuttaa lainsäädäntöä meilläkin. Tulen toimimaan asiassa. Se on velvollisuuteni.

….

Tänään näyttää vielä surullisista uutisista huolimatta aurinko paistavan ja lämmittävän. Töiden täyttämä torstai kuitenkin edessä ja mm. Hämeen kansanedustajien asiat Hämeen Liiton kanssa työllistävät. Mutta nautitaan nyt tänään työstä.

….

Tänään tuo Ylen ja yleisesti yleisradioyhtiöiden pelisääntöjen ja toimenkuvan tarkistaminen sai lisää vahvistusta kun EU-komissio totesi, että yleisradioyhtiöiden verkkopalvelut eivät saa vääristää kilpailua yksityisesti rahoitettujen tiedotusvälineiden kustannuksella. Tämä on erittäin merkittävä linjaus ja varmasti tulee meilläkin aiheuttamaan muutoksia tarjontaan ja sitä kautta myös tulevaan mediamaksun eli Yle-veron suuruuteen. Hyvä niin. Komission linjaus on todella kova Ylelle. Komission mukaan Ylen tulee tulevaisuudessa muiden julkisrahoitteisten mediayhtiöiden tapaan neuvotella yksityisen sektorin kilpailijoiden kanssa uusista mediatuotteista ennen niiden tuontia markkinoille. Eli Yle-verolla ei tulla jatkossa maksamaan kadunvarsien ja kauppakeskusten uutispalveluita ja hyvä niin. Keskitytään olennaiseen siis. Muuten yleisradioyhtiöitä tuetaan EU:ssa yhteensä yli 22 miljardilla eli ei aivan pikkumerkeistä ole kyse.

Yle on otsikoissa muutenkin ja syystäkin. Ylen toimistujohtaja Mikael Jungner on nyt tehnyt nettiin Youtube-videopalveluun Rakkausvideon jossa soi Frankie Goes to Hollywoodin biisi Power of Love. Mitäs siinä tehkööt jokainen millaisia videoita vaan, mutta en jaksa uskoa, että Jugner on maksanut kyseisen videon käytöstä netissä teostomaksuja. Yleltä ja häneltä jos joltain odottaisi erityisestä huolellisuutta ja vastuullisuutta taiteilijoiden oikeuksia kohtaan. Itseasiassa Ylehän on ollut yksi kova Youtuben arvostelija nimenomaan tekijänoikeuksien rikkomisten takia. Youtubesahan on runsaasti mm. Ylen ohjelmia ladattuna ja luonnollisesti Jungnerin tapaan ilman tekijänoikeuksia.

…..

Kello 23.31 ja juuri saunasta jälleen tupaan. Ilta alkaa pikkuhiljaa pimetä vaikka jo toiselta puolen järveä taitaa pian aurinko kurkistaa. Ihanan lyhyitä ja valoisia nämä kesän yöt. Tänään palaverejä ja neuvotteluja ja mm. hieman linjasimme Hämeen kansanedustajien tulevaa syksyä ja toimintaamme. Tarkoitus hieman yhdessä uudistaa ja tarkistaa toimintatapoja kun kuitenkin toimimme isona ryhmänä yli kaikkien mm. hallitus/oppositio-rajojen.

Eilen kommentoin tuota Suomen kristillisten paikkaa EPP-ryhmässä Europarlamentissä. Eilenhän he jo kertoivat asian olevan selvä, mutta tosiasia on kuitenkin se, että vasta seuraavassa ryhmän kokouksessa asia ratkeaa ja ryhmään liittyminen tarkoittaisi myös mm. sitä, että enää seuraavissa eurovaaleissa ei KD:n ja EU-kriittisten Perussuomalaisten vaaliliitto olisi mahdollinen. EPP ryhmä nimittäin neuvoo ja velvoittaa ”jäsenpuolueitaan olemaan liittoutumatta Euroopan integraatiota vastustavien ryhmien kanssa”. Puheenjohtaja totesi, että, että EPP-puolueen jäseninä puolueet ja niiden europarlamenttiedustajat eivät voi tulla liitetyiksi Euroopan unionia hajottaviin ja sille vihamielisiin voimiin. Katsotaan miten asia ratkeaa.

Huomenna jälleen hieman rennompi päivä. Jotain pientä kunnanasioista on sovittuna, mutta ei paljoa. Viikonloppu sitten meneekin markkinoilla mm. Lopella Perunankukkapäivillä sitten Padasjoen Kesämarkkinoilla ja ainakin toisena päivänä Joentaan kylän Krouvin kyläpäivillä ja myös serkun tytön rippijuhlat mahtuvat viikonloppuun.

Kommentit