Keskiviikko, 01.07.2009

Blogi, keskiviikkona 01.07.2009

Saimme hetki sitten tiedon Rankasta, että siellä ollaan alentamassa ravintolaruokien ja alkoholittomien juomien arvonlisäveroa merkittävästi. Alvi laskee tästä päivästä lähtien aiemmasta 19,6 prosentista 5,5 prosenttiin. Kokonaisuus pitää sisällään sopimuksen missä ale viedään kuluttajahintoihin ja samalla ravintola-ala on luvannut palkata kolmessa vuodessa noin 40 000 uutta työntekijää. Itseasiassa uudet hinnat ovat näkyneet jo tämän alkuviikon puolelta Ranskassa ja ensi reaktiot ovat positiivisia. Asiakkaat ovat käyttäneet yhtä paljon rahaa, mutta saaneet nyt enemmän ja myös ravintola-ala on ollut vilkastuneeseen kauppaan tyytyväisiä. Merkittävää on myös se, että nyt ns. roskaruokaa (nimityksestä en itse pidä) tulee nyt samanlaisen verokohtelun alle, kun noutoruoan alv on Ranskassa jo ennen ollut 5,5 prosenttia. Nyt siis kaikki ravintolaruoka saa saman kohtelun. Itse en oikein ole edes koskaan ymmärtänyt tuota nuotoruoan pienempää alvia. Siinähän juuri kuormitetaan usein yleistä jätehuoltoa kun paketit ja paperit jäävät kadunvarsien roskiksiin. Ehkä tälläinen tasapuolinen verokohtelu olisi meilläkin tervetullut. Ja toisaalta kaikki toimet roskaamisen hillitsemiseksi olisi tärkeitä.

Ranskan uudistus ravintolaruuan alvissa on osa EU:n sopimusta tai päätöstä siitä, että työvoimavaltaisilla aloilla arvonlisäveroja voidaan laskea. Myös meillä tämä uudistus on syytä ottaa nyt aktiiviseen valmisteluun. On tuhoisaa työllisyydenkin näkökulmasta jos emme tätä nyt tee kun samaan aikaan kauppojen ruuan alv tulee laskemaan. Nämä uudistukset tulee hoitaa nyt hyvin lähellä toisia kuntoon ja pitää oikeudenmukainen kilpailutilanne tässäkin tilanteessa elossa. Itse näkisin sopivaksi ajankohdaksi laskea ravintolaruuan 22 prosentin alvin esimerkiksi vuoden vaihteesta lähtien. Asiaa on syytä viedä eteenpäin.

Keskustelu Saimaannorpan ympärillä on jatkunut vilkkaana. Kiitos runsaasta palautteesta ja itseasissa palautteesta mikä on ollut yksinomaan tukevaa ja kannustavaa. Olen täysin samaa mieltä – emme voi laittaa verkkokalastusta kokonaisen lajin olemassaolon edelle ja kun kyse ainoastaan muutamasta keväisestä viikosta jolloin verkkokalastus kiellettäisiin niin ei asian vastustamiselle voi löytää mitään järkevää perustetta. Asiassa on itseasiassa EU jo toimimassa kun meillä ei asia näytä ministeriössä etenevän. Odotamme siis sieltä tukea äärimmäisen uhanalaisen lajimme suojeliseksi. Lajin jonka tulevaisuus on vain meidän suomalaisten käsissä. Itse tulen jatkamaan kannustamananne työtä asian eteen.

Tänään suuntaamme Helsinkiin yhdessä kummityttöjen kanssa. Linnanmäki ja pääkaupunkimme kutsuu. Itse vielä sitten eduskuntaan töihin ja illalla Apollo Clubille katsomaan Martti Servoa. Kesäpäivä 80 prosenttisesti lomalla luvassa.

…..

Apollo ja ilta jäi väliin, kun ystävä sai vatsataudin, mutta päivä oli sitäkin upeampi. Aloitimme ensin eduskunnasta rakennustyömaan keskeltä ja sitten kuusi tuntia Linnanmäellä peleissä ja vehkeissä. Ja aurinko paistoi täydeltä terältä ja lapset viihtyivät ja niin mekin kummitädin kanssa. Päivän anti yhdessäoloa ja hauskanpitoa ja se jääköön kummilapsien ja kummien yhteiseksi salaisuudeksi.

Huomenna jatkamme sitten töitä. Itseasiassa tänäänkin muutaman puhelinpalaverin pidimme kuntamme asioista, mutta huomenna sitten täydellä teholla. Aloitamme huomenna myös tulevan eduskuntavuoden suunnittelun. Itse siis aloitin nyt kesäkuussa hämäläisten kansanedustajien puheenjohtajana ja huomenna tarkoitus käydä tulevaa läpi Hämeen Liiton kanssa. Tiukka työpäivä siis tämän akkujen latauksen jälkeen edessä.

Kommentit