Tiistai, 30.06.2009

Blogi, tiistaina 30.06.2009

Keskustelu Ylen ympärillä jatkuu ja hyvä niin. Työryhmähän esitti jo ja hallitustuskin nykyisen tv-lupamaksun korvaamista mediamaksulla. Itse haluan puhua Yle verosta ja edelleen pitää yllä myös keskustelua siitä onko kyseinen maksu tarpeellinen ja vielä enemmän oikeudenmukainen? Jälkimmäiseen voin heti vastata, että ei ole.

Itse pidän Ylen paikkaa ja roolia ehdottoman tärkeänä, mutta se vaatisi nyt jo selkeää tarkistamista. Kilpaileminen aivan perustehtävän ulkopuolella olevilla aloilla ei ole mitenkään perusteltua toimijalta jolle pakkomaksatetaan tulot nyt ja tulevaisuudessa vielä selkeämmin. Eli Ylen roolia tulee selkeästi terävöittää ja kohdentaa oikeaan toimintaan mikä pitäisi minusta sisällä sellaista ohjelmatarjontaan mitä ei muuten tulisi eli esimerkiksi kotimaisia tuotantoja, kulttuuritarjontaa; musiikkia, draamaa ja teatteria ja suomalaisia tapahtumia ja urheilua mikä ei muuten näkyisi tai mikä pitäisi ehdottomasti näkyä sekä uutis- ja ajankohtaistarjontaa. Lisäksi on tärkeää turvata sellainen ohjelmatarjonta jolle ei löydy muuten tuottajaa ja tekijää. Tällaisia ovat erityisryhmien ohjelmat ja pientenväestöryhmien ohjelmat joiden näkyvyys tulee luonnollisesti turvata.

Mutta sitä en ymmärrä, että Yle ostaa ”tällaisella rahalla” jo muutenkin Suomessa näkyviä ulkomaisia ohjelmasarjoja. Esimerkkinä miljoonakaupat USA:sta Tilauskanava HBO:n kanssa. Eli Yle osti viime vuonna Neloselta pois mm. sellaiset sarjat kuin Sopranot ja Mullan alla ja voi vain kysyä kuka tämän hintahuutokaupan lopulta maksoi? Suomalainen tv:n katselija lupamaksulla. Silloin tehdyllä olikohan kolmivuotisella sopimuksella YLE sitoutui ostamaan kaikki yhtiön uudet televisiosarjat, minisarjat ja elokuvat. Minä en tätä ymmärrä.

Eli tässä valossa olen ehdottomasti samaa mieltä kuin viestintäministeri Suvi Linden, että Yle vaatii isompaa remonttia. Lindenhän esitti, että Ylen poliittisesta hallintoneuvostosta luovuttaisiin ja se korvattaisiin ulkopuolisella valvonnalla. Ylen toimintaa siis kontrolloisi jatkossa kokonaan ulkopuolinen toimija. No miten nykyinen hallintoneuvosto asiaan suhtautui. Kalevan mukaan 17:sta 19:sta tavoitetusta hallintoneuvoston poliittisesta jäsenestä suhtaui kielteisesti paikkansa menettämiseen. No tottakai. Mutta onko tuo joukko oikea asiaa pohtimaan. Minä toivon, että tätä keskustelua jatketaan ja samalla uudistetaan myös koko Yle.

Mediamaksu voi olla paikallaan, mutta ei todellakaan tasasuuruisena välittämättä siitä asuuko taloudessa yksin asuva eläkeläinen tai opiskelija tai työtön tai toisaalta pariskunta tai perhe. Ja aivan oma älyttömyytensä on tasasuuruinen yritysten mediamaksu. On järjetöntä laittaa piskuinen yritys samaan kastii pörssiyhtiöiden kanssa tai yhtiöt joiden toimintaan ei kuulu edes toimistoa esimerkiksi kiinteistöyhtiöt. Ja maksun suuruus tulee olla selkeästi nykyistä pienempi ja siihen ainoa tie on järkevöittää ja terävöittää Ylen julkisenpalvelun tehtävää ja tarjontaa.

Tänään kokouspäivä. Aurinko paistaa jälleen upeasti ja järvenpinta kimmeltää kuin timantin reunat. Aloitamme veteraanimatrikkelin kokouksella ja siitä päivärumba liikkeelle.

….

Tänään saimme eteenpäin kotikuntamme sotaveteraanien ja sankarivainajien matrikkelityötä. Valtan iso urakka, mutta onneksi meillä monta erittäin hyvää ja aktiivista tekijää Mikkolan Jorman johdolla. Olen todella iloinen, että monelta liikenee eläkepäiviä ja vapaa-aikaakin tähän työhön jossa ei tunteja voi laskea muuten kuin EU-hanketta varten. Mutta nyt on viimeinen aika tehdä tämä. Heinäkuulla jo työn tarkoitus edetä kantakorttien keruulla ja myös rahoituksen keräämisellä ja siitä se sitten ottaa askelia eteenpäin.

Tänään myös hieman kotikuntammekin asiat jälleen työllistäneet. Rakennushankkeet ja talousasiat tänäänkin esillä ja olen enemmän kuin tyytyväinen, että tällaisena vaikeana aikana yhteistyö sujuu näin mutkattomasti. Mutta katsotaan miten vaikeaksi asiat menevät ja tarpeen mukaan on ehkä syytä toimia hyvinkin nopeasti. Mutta uskon siihenkin olevan enemmän kuin hyvin valmiuksia ja osaamistakin.

Myös naapurikuntien asiat tänään puhuttaneet. Tänään mm. uudistuvaan Hämeenlinnaan liittyneestä kunnasta soiteltiin ja oltiin enemmän kuin huolissaan palveluista ja tilanteesta. Myös muutamat isommat asiat esille ja kertoilen niistä kun asiat etenevät. Suuren synnyttäminen vaatii aina omat tuskansa, mutt on totta, että hätiköityihin ratkaisuihin ei pitäisi sortua suuntaan eikä toiseenkaan. Mutta nyt kello jo kohta puoliyö. Huomenna Helsinkiin pienimpien kummilasten kanssa. Kohteena Linnanmäki ja sitten eduskuntaankin pitäisi ehtiä. Hauska ja pitkä päivä edessä.

Kommentit