Torstai, 01.10.2009

Blogi, torstaina 01.10.2009

Tänään se sitten tapahtuu. Uusi kuukausi ja ruuan alv putoaa 17:sta 12:sta prosenttiin eli ruokakorin hinta laskee reilut neljä prosenttia. Kun fakta on se, että meillä Suomessa ruuanhinta nousi vuonna 2009 selvästi enemmän kuin EU-maissa yleensä niin asialle on nyt hyvä tehdä jotain. Toki tarvitsemme lisää kilpailuakin ja senkin eteen on tehtävä työtä. Nyt samalla on päätetty, että heti ensi kuussa saadaa ensimmäinen laajempi selvitys nyt tehtävän veroalen vaikutuksista ja ruuan hintaa pitää seurata nyt tarkkaan aina ensi kesään asti ja mieluusti senkin jälkeen. Itse odotan mielenkiinnolla myös sitä kun ensi kesänä saamme myös ravintola ja lounasruuan alvin alas. Sillä on sitten oikeasti vaikutusta myös työllisyyteenkin. Edelleen harmittaa ettei ratkaisuksi voitu tehdä 14/14 -mallia nyt saman tien, mutta demokratiaan kuuluu, että enemmistön mielipiteen mukaan mennään ja nyt siis näin.

Edelleen myös ihmettelen sitä, että Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei ole suostunut kertomaan sitä, mikä taho on hyötynyt minkäkin verran maamme ruuan hinnan rajusta noususta. Asiaahan tutkittiin Anttilan asettaman työryhmän toimesta kysymyksellä onko ruuan hinnan nousu siirtynyt tuottajalle, teollisuudelle, kaupalle vai kuljettajalle. Anttilahan totesi selvityksen jälkeen Radio Voimassa, että ”Tiedän kyllä vastauksen, mutta en suostu vastaamaan”. Itse toivon, että tällainenkin selvitys saadaan vielä julkiseksi. Se on oleellinen osa tätä keskustelua.

Fakta on kuitenkin se, että 15 vuotta sitten ruoka vei kotitalouskuluista 15 prosenttia. Tänään ruoan osuus on noin 12 prosenttia. Samaan aikaan mm. viihde-elektroniikan osuus on noussut noin seitsemään prosenttiin.

Eilen saimme myös tuoreimmat tiedot puolueiden kannatusluvuista. Olemme säilyttäneet tässä myrskyssäkin selvän ykköspuolueen aseman ja tyytyväinen olin myös siihen, että keskustankin tekemä työ on nähty yli pääministerin päällä kuohuvan vaalirahakohun. Hallituksemme yhteistyö pelaa erinomaisesti ja vaikka median huomio onkin vaalirahakohussa niin monta uudistusta on etenemässä hallitusohjelmamme mukaisesti eteenpäin. Eli kiitos teille kaikille, että olette huomanneet myös olennaisen. Ja tämä ei tarkoita sitä, että vaalirahasotkua ei pitäisi tutkia. Pitää ja hyvä niin, mutta valitettavaa on se, että kaikki muu jää nyt mediassa sen alle.

Yle Uutisten Taloustutkimuksen selvityksessä syyskuun luvuissa meidän kannatus on 22,4 prosenttia. Keskusta on noussut kakkoseksi ohi SDP:n 20,4 prosentin ja demarien kannatus on laskenut nyt jälleen 20 prosentin pintaan. Kesä-heinäkuussahan puolue oli selvästi alle 20 prosentin kannatusluvuissa, mutta nousi elokuussa 20,5 prosenttiin. Mutta nyt siis jälleen alamäki. Merkillepantavaa on ehdottomasti perussuomalaisten jyrkkä alamäki. Timo Soinin lähtö Europarlamenttiin on tylsistyttänyt puolueen äänen ja kärjen täällä eduskunnassakin ja edellisestä mittauksesta persujen kannatus on pudonnut prosentin nyt 7.8 prosenttiin ja huippuluvuista laskua vielä selkeästi enemmän. Muuten tilanne aikalailla muuttumaton. Vihreiden kannatus on samassa ja pikkupuolueiden luvuissa ei merkittäviä muutoksia suuntaan eikä toiseenkaan. Eli sellaisia lukuja vaalirahakohun keskeltä.

Eilen saimme myös tiedon, että kaikkiaan 27 Raha-automaattiyhdistyksen tukemaa yhteisöä on antanut vaalitukea vuosina 2005-2009. Listalla myös omalta talousalueeltamme Hyvinkään-Riihimäen Seudun ammattikoulutussäätiö. Alleviivataan nyt täälläkin, että itse en ole tämän tuen saaja. Itseasiassa en tiedä mihin ko. tuki on mennyt eli ketä Aikkarimme on tukenut.

Nyt OAJ:n aamukahvit ja koulutuspolitiikan ajankohtaiset aiheet ja sitten vierasryhmä Hyvinkään koululta ja siitä se päivä käyntiin.

….

OAJ:n aamutilaisuus oli erittäin hyvä. Kävimme opetusalan ammattilaisten ja edunvalvojien kanssa läpi koulupuolen haasteita ja tulevia uudistuksia. Ja tietenkin itse olen erityisen huolissani siitä, että peräti 17 kuntaa on nyt päättänyt toteuttaa lomautuksia myös kouluissa. Ja kun sen päälle laitamme vielä lähes yhtä huonot ratkaisut eli sijaiskiellot ja tuntikehysten kovat alasajot niin meidän on syytä olla erittäin huolissamme kunnissa tehtävistä priorisoinneista. Onneksi nyt opetusministerin johdolla tähän huoleen on myös tartuttu ja mm. työstetään sitä, että voisimme jatkossa puuttua lomautusten vaikutuksiin jo etukäteen eikä vain valitusten kautta. Faktahan on se, että vain ääriharvoissa tapauksissa sijaiskielloissa ja lomautuksissa voidaan opetus järjestää lainvaatimalla tavalla niin, että lasten ja nuorten oikeus opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen täyttyy. Eli vaikka siis toimet ovat lainmukaisia niin ne johtavat lähes aina laittomaan lopputulokseen opetuksen ja myös varhaiskasvatuksen järjestämisen kannalta.

Kävimme myös erittäin hyvän keskustelun perusopetukselain uudistamisesta mikä koskee siis erityisesti erityisopetuksen uudistamista. Uudistuksessahan mm. tehdään kasvatuksen ammattilaisten välinen tiedonkulku helpommaksi niin, että moniammatillinen toiminta ja apu toteutuisi kaikissa tilanteissa ennen muuta lapsen, mutta myös perheen edun mukaisesti. Samalla erityisopetuksen siirroista tehdään määräaikaisia eikä elinikäisiä ”tuomioita”. Eli niin, että kahden vuoden välein kasvatuksen ammattilaiset ja perhe kävisivät tilanteen erityisesti läpi ja tarkisttaisivat onko tehdyt toimenpiteet ja erityinen tuki tuottaneet tulosta ja voisiko lapsi tai nuori palata yleisopetuksen luokkaan vai onko erityisopetussiirtoa tarvetta edelleen jatkaa. Ja samalla uudistuksessa tehdään tietyistä kasvatuksen suunnitelmista ja asiankäsittelyistä lakisääteisiä ja näin turvaamme lapsen, perheen ja myös opettajan oikeusturvaa erilaisissa tilanteissa. Uudistus on siis erittäin kaivattu ja odotettu ja nyt on syytä vain tarkistaa se, että määrärahat kunnissa ovat sellaiset että lain toteutus voidaan hoitaa hyvin. Periaatteessahan uusia velvoitteita ei tule. Esimerkiksi jo nythän lapsella tai nuorella on oikeus tukiopetukseen sitä tarvitessaan eli määrärahoista ei tukiopetuksen saanti voi jäädä kiinni. Nämä helposti vain tiukassa tilanteessa unohdetaan. Perheiden on syytä olla siis tässäkin jo nyt hereillään ja valvoa lapsiensa etua myös. Toivottavasti kunnat toimivat tässä myös vastuullisesti. Nimittäin tällaiset säästöt eivät ole todellakaan mitä säästöjä.

Nyt valiokuntaan ja sitten Hyvinkäältä viidesluokkalaisia vieraaksi Anne Hakkaraisen johdolla.

….

Kello 21.19 ja juuri kotiin. Alkaa illat jo pimentyä ja auto jo tuossa matkalla hälytteli myös liukkaudesta. Tai siis oikeastaan siitä, että lämpötilaa alkaa jo iltaisin laskea lähemmäksi nollaa. Tänään luulinkin, että olisin jo aiemmin päässyt kotimatkalle, mutta mielenkiintoinen Afganistanin rauhanturvaamisoperaation ajankohtaiskeskustelu ulkoministeri Alexander Stubbin ja puolustusministeri Jyri Häkämiehen kanssa venyi. Erittäin tyytyväinen olin siihen, että periaatteessa lähes koko eduskunta on yksimielinen siitä, että YK:n johdolla operaatiota on syytä jatkaa vaikka vaikeaa se onkin. Sen tosin jo historiastakin tiesimme, että siinä maassa ei ole helppoa, mutta on totta, että Taleban hallinnon hirmutekoja ei voi maailma katsoa läpisormien. Vaikka edelleen maan huumetuotanto on vahvaa ja naisten ja lasten asema ei ole sellainen mitä sen pitäisi olla niin paljon on askelia oikeaan suuntaan jo otettu. Olen kuitenkin vakuuttunut, että aseilla ei tuohon maahan rauhaa saada ja siksi neuvotteluja on syytä käydä ja pyrkiä saamaan pöytiin myös maltillinen osa talebaneistakin. Ehkä meillä voisi olla esimerkiksi Martti Ahtisaaren johdolla tässä vaativassa työssä isompikin rooli.

Niin siis oikeastaan ainoastaan Paavo Arhinmäen johdolla vasemmistoliitto oli operaatiota ja Suomen mukanaoloa vastaan. En voi käsittää, että joku näkee niin, että tilanne maassa olisi parempi ilman YK:n toimia. Ja ei ole siis kyse vain Afganistanista ja sen tilanteesta vaan koko alueen vakaudesta ja myös terrorismin ja huumekaupan kautta koko maailmankin turvallisuudesta. Uskomattomia uskomuksia.

Mutta siis mitä YK:n johdolla on saatu aikaan. Huonojen uutisten ohella on maassa tapahtunut myös myönteistä kehitystä isojakin askelia. Stubb kertoi mm. siitä miten maan bruttokansantuote on kahdeksassa vuodessa yli kaksinkertaistunut, koululaisten määrä kuusinkertaistunut ja lukutaito tuplaantunut. Terveyspalveluita on nyt saatavilla yli 80%:lle kansasta ja esimerkiksi polio on lähes nujerrettu. Maahan on palannut 5 miljoonaa pakolaista ja tyhjästä on luotu hallintojärjestelmä, rahoitusjärjestelmä ja mm. nopeasti kasvata it-palvelut. Tuhansia kilometrejä on rakennettu uusia teitä ja Kabul on saanut sähkön. Hei nämä unohtuvat usein kun keskustellaan asiasta ja toivotaan, että vasemmistokin huomaisi tämän kehityksen.

Oma näkemykseni on niin, että meidän tullee olla mukana niin kauan kun YK:n tehtävä jatkuu ja tarvetta on. Painopistettämme voisi hyvin siirtää enemmän siviilikriisinhallinnan puoleen ja mm. koulutukseen ja vastaavaan ja myös esimerkiksi poliisitoimintaan. Tätä painopisteen muutosta kannattaa varmasti pohtia ja korostaa erityisosaamistamme ja antaa siinä enemmän. Mutta vastuumme on yhteinen.

Mutta päivää mahtui paljon muutakin. Valiokuntien budjettityön välissä ehdin tapaamaan lyhyesti myös siis Hyvinkään 5-luokkalaisia ja täytyy todeta, että hienon aktiivisia nuoria olivatkin. Hyviä kysymyksiä ja kiinnostuneita. Näitä koululaisryhmiä on aina mukava ottaa vastaan kun vaan aikataulu antaa periksi. Kannattaa siis olla yhteydessä suoraan avustajaani Tiina Seppälään niin varmasti aikoja löytyy ja tämä kutsu koskee myös muita ryhmiä jos eduskunta ja sen toiminta kiinnostaa. Taloon voi siis tulla työporukalla, urheiluseuran tai yhdistyksen kanssa tai vaikkapa kylätoimikunnan ja kylänväen kanssa. Mielenkiintoinen kohde monenlaisille ryhmille ja tehdään ohjelmaa aina vierasryhmän mukaan. Tiinaan saa yhteyden helpoimmin sähköpostilla tiina.seppala@eduskunta.fi ja puhelintiedot löytyvät tuolta avustaja-sivun alta. Tervetuloa.

Sitten ryhmäkokous mm. perustuslakiuudistuksen parissa ja kyselytunti vielä ennen illan istuntoa. Niin ja tänäänhän saimme myös tiedon uudesta mediamaksusta. Maksun käyttöönottoa lykätään vuoteen 2012 ja myös sen suuruus määritellään vasta silloin lähempänä. Mutta vaikka itse en tätä mallia kannata lainkaan niin täytyy sen verran olla tyytyväinen, että nyt sentään saatiin malliin mukaan se, että maksu tullaan suhteuttamaan mm. pienituloisille kohtuulliseksi ja myös yrittäjien mediamaksu porrastuu yrityksen koon mukaan. Parempi näin kuin ei mitään. Mutta edelleen toivoisin, että voitaisiin keskustella avoimesti siitä mikä on Ylen tehtävä tulevaisuudessa eli laajuus ja tarjonta. Se määrittelisi sitten budjetin ja maksun suuruuden meille suomalaisille. Toivotaan, että tähän tullee vielä mahdollisuus.

Kommentit