Perjantai, 02.10.2009

Blogi, perjantaina 02.10.2009

Eilinen eduskunnan täysistuntoa edeltänyt luottamusäänestys oli yllättävä. Itse uskoin, että oppositio olisi pääministerin epäluottamuksen kannalla. Mutta toisin kävi. Mene ja tiedä oliko sitten sillä oma vaikutuksensa, että eilen uutiset kertoivat, että SDP:n keskeisten poliitikkojen johtama Urheiluopistosäätiö tuki vaaleissa laittomasti Tarja Halosta ja myös vielä EU-vaaleissa Jani Sievistäkin. Urheiluopistosäätiön sääntöjen mukaan sen tarkoituksena on tukea urheilu- ja liikuntakasvatusta Suomessa. Ja tänäänhän nuo aallot kovenivat, kun Helsingin Sanomat kertoi, että ”Vasemmistopuolueillekin säätiöiltä epäilyttävää rahoitusta”. Hesarin mukaan ainakin neljä vasemmistoa lähellä olevaa säätiötä on rahoittanut poliittista toimintaa, vaikka se ei ole niiden säännöissä määrätty tehtävä. Mm. tamperelainen Hebe-säätiö tuki Vasemmistonuoria ja lehden mukaan 2000-luvun alussa säätiö tuki Vasemmistonuorten toimintaa sadoilla tuhansilla euroilla. Lehden uutisen mukaan säätiön sääntöjä on rikottu jos rahaa on käytetty vaalikampanjointiin. Saman uutisen mukaan Palkansaajasäätiö tuki Tarja Halosta taideostolla, joka on vastoin säätiön sääntöjä.

Eli tässäkin kävi juuri niin kuin totesin ennen tuota eduskunnan vaalirahakeskustelua. Kyselin kuka heittää ensimmäisen kiven. Vielä keskiviikon keskustelussa kivenheittäjiä riitti, mutta torstaina äänestyksessä hallitus sai luottamuksen selkein luvuin. Vain 27 kansanedustajaa äänesti epäluottamuksen puolesta viimeisessä äänestyksessä. Opposition rivit siis hajosivat. Aiemmassa väliäänestyksessä hallitus sai luottamuksen äänin 128-57.

Mielenkiintoista äänestyksessä oli se, että vasemmistoliitto äänesti lopulta esityksen puolesta, jossa ”vaadittiin muun muassa ammattiliittojen vaalitukien kieltämistä, jos liittojen jäsenmaksut ovat vähennyskelpoisia verotuksessa”. Ei sitäkään ihan helpolla olisi uskonut tapahtuvan. Mutta niin vain kävi.

Eli tästä työ nyt jatkuu niin, että vaalirahoitus- ja puoluerahoituslait selkeytetään ja tehdään läpinäkyviksi keskiviikon eduskunnan linjakeskustelun ja Tarastin työryhmän johdolla. Itse edelleen toivon, että ehdokkaiden vaalirahoitusilmoitukset tehdään niin tarkoiksi, että ensi vaaleissa ehdokkaiden pitää myös selvittää tulopuolen lisäksi myös kampanjanmenot esimerkiksi tarkkudella lehtimainokset, tv-mainokset, esittee, tapahtumat jne. Tämä on ainoa tapa saada kampanjarahoituksesta täydellisen avointa ja läpinäkyvää. Itse tulen toimimaan seuraavissakin vaaleissa näin. Näin toimin siis jo 2007 heti eduskuntavaalien jälkeen. Siis jo paljon ennen kuin kohuista oli mitään tietoa.

….

EU:n kannalta yksi tärkeimmistä päivistä on tänään. Tänään nimittäin Irlannissa järjestetään äänestys Lissabonin sopimuksesta. Vuosi sittenhän irlantilaiset ajoivat EU:n kehittämisen umpikujaan äänestämällä nurin sopimuksen ja nyt uusintaäänestyksessä jatkoneuvottelujen jälkeen EI vastaus olisi EU:lle hyvin kohtalokas kolaus. Ennakkotieto kertoisi, että tulos olisi myönteinen, mutta myös sellaista viestiä on kuulunut, että epäluottamus maan hallitus kohtaan voisi johtaa myös tässä äänestyksessä kielteiseen lopputulokseen. No toivotaan, että Irlanti viitoittaa EU:n jatkoa samalla tiellä kuin jo 24 EU-maata on tehnyt. Sitten Lissabonin sopimuksen vahvistaminen olisi enää kesken Puolassa ja Tsekissä. Niissäkin parlamentit ovat sopimuksen jo hyväksyneet, mutta lopullinen allekirjoitus vielä puuttuu. Jäämme odottamaan tulosta joka luvassa vielä tämän viikon lopulla. Se on ratkaisevaa.

….

Tänään pitkä työpäivä vielä Helsingissä edessä. Tänään töissä menee pitkälle iltaan, mutta sitten viikonloppu onkin vapaa. Sopii hyvin tämän viikonlopuksi.

….

Kello 22.18 ja juuri hetki sitten kotiin. Työpäivä Helsingissä venyi tänään pitkäksi, mutta onneksi sentään illalla juuri ennen pimeää ehdimme vielä hetkeksi mökillekin. Lehdistä jo osa tullut maahan ja samalla myös rakensimme ilmanvaihtoa vanhaan maakellariin. Toivotaan, että saamme kuntoon ennen talven tuloa. Saamme.

Pitkän päivän takia en sitten ehtinyt jo iltapäivällä järjestettyyn kunnanhallituksen järjestämään infotilaisuuteen liittyen kunnanhallitukseen esitykseen lakkauttaa kolme kyläkoulua. Muutaman puhelinkeskustelun tosin kävin jo ennen tilaisuutta ja muutaman sen jälkeenkin. Kuulemma tiukkaa keskustelua kuumasta aiheesta. Huomenna aiheen käsittely jatkuu kun meitä luottamushenkilöitä on kutsuttu Pilpalan koululle. Sinne siis kutsu myös meille kaikille valtuutetuille ja kun kutsutaan niin mielelläni aina menen mukaan. Ihan hyvä vielä ennen maanantain valtuustoa nähdä myös jälleen kerran tuokin koulumme ja tavata kylän ja koulunväkeä. Itseasiassa tuon Helsingin työpäivän takia jäi väliin myös Turun Valtioneuvoston 200-vuotisjuhla. Nyt siis työt menivät juhlien edelle. Sellaista se on.

Mutta tänään huolestuttava uutinen, kun saimme tiedää, että Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on jo nyt myöntänyt Nord Stream AG:lle sodanaikaisten pommien raivaamisen Suomenlahden pohjasta. Meressä makaa lähialueillamme 28 räjähdettä ja niitä nyt jo ryhdytään raivaamaan ja luvan mukaan samalla luvalla voi raivata myös työn edetessä eteentulevia yllättäviäkin sodanaikaisia räjähdelöytyjä. Huolestuttavaa asiassa on se, että nyt on jo myönnetty tämä lupa ja jopa niin, että työt saa aloittaa jo ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Itse pidän päätöstä huolestuttavana myös sen takia, että vaikka itse räjäytykset voitaisiinkin hoitaa ns. turvallisesti niin räjäytysten vaikutuksista pohjan sedimentteihin ja sinne kertyneisiin muihin jätteisiin yms. emme tiedä. Miten pohja reagoi räjäytyksiin ja mitä kaikkea sieltä voikaan lähteä liikkeelle. Tietojen mukaan yhden räjäytyksen seurauksena liikkeelle lähtee pohjasta keskimäärin noin 200 tonnia sedimenttiä eli kaiken kaikkiaan liikkeelle lähtevien sedimenttien määräksi on arvioitu noin 5 300 tonnia.

Räjäytettävien pommien ja vastaavien lähettyvillä on myös epäselviä tynnyreitä vain noin 30-80 metrin etäisyydellä. Julkisuuteen annettujen tietojen mukaan näiden tynnyreiden vahingoittuminen ja sitä kautta haitallisten aineiden pääsy veteen on epätodennäköistä. Siis epätodennäköistä, mutta siis myös toisaalta mahdollista.

Ja kyllähän tämä tuntuu hieman erikoiselta siinäkin mielessä, että meillä on vasta tulossa eduskunnassa periaatekeskustelu putken luvasta. Onko tämä kaikki mitä nyt selvitetään ja myös poliittisesti keskustellaan vain näytelmää. Toivottavasti ei niin. Minusta meidän pitää voida aidosti selvittää putken ympäristövaikutukset. Jos on tarve niin hylätä hakemus. Selvittää putken turvallisuus ja muut vastaavat näkökohdat. Ja jos on tarve niin hylätä hakemus. Itse toivoisin nyt pikaista toimintaa aiheen parissa ja sitten vasta toimenpiteisiin ryhtymistä.

Kommentit