Torstai, 01.07.2010

Blogi, torstaina 01.07.2010

Aikainen aamu ja kohta työmaata jo kohden taas. Tänään päätämme eduskunnan kevätistuntokauden hieman tavanomaista myöhemmin. Hallituksen ja pääministerin vaihtuminen siirsi töitä viikolla eteenpäin, mutta tänään tarkoitus saada asiat valmiiksi ja päätökseen. Kello 10.00 alkavassa täysistunnossa äänestämme energiapaketin ensimmäisestä osasta ja syksyllä jatkamme sitten erittäin kunnianhimoisen ja jättisuuren uusiutuvan energian kokonaisuuden käsittelyä.

Uutispäivä Demarissa oli erikoinen uutinen 30.6.2010, joka oli otsikoitu ”Suomen asekaupan euroilla rahoitetaan sotarikoksia”. Ledhessä kerrottiin, että ”monien tutkimuksista, taulukoista ja tilastoista selviävien tietojen mukaan Suomi on käynyt asekauppaa vuodesta 1994 alkaen yhteensä 170 miljoonalla eurolla Israelin kanssa”. Lehti kritisoikin vahvasti maamme asekauppoja Israelin kanssa syyllistäen ministeriöitä. Jutussa kuitenkin unohdettiin se, että nykyhallituksen aikana, kun Stubb ja Häkämies ovat olleet vastuussa hankintasopimusten sisällöstä on Israelilta ostettu 17milj. euron edestä kenttäradioita. Halonen-Tuomiojan aikaan hankinnat olivat 100 meur luokkaa. Voi siis hyvinkin kysyä tai pohtia, että onko lehden syyttämät sota- ja ihmisoikeusrikomusten tukemiset vastaavassa suhteessa. Hieman tarkoitushakuista mustamaalamista tuo Demarin juttu. Kerrotaan osa ja jätetään paljon kertomatta niin tältä juttu saadaan näyttämään. Kannattaa kurkata mitkä ovat todelliset faktat.

Mutta nyt eduskuntaa kohden upeassa auringonpaisteessa. Hellettä näyttää piisaavan ja nautitaan siitä kun työt tehty. Illalla sitten Heinolaan Kesäteatteriin ja sitä ennen samassa paikassa kuntapalaveri. Mielenkiintoinen päivä siis edessä.

Niin ja tänään muuten myös ravintoloiden arvonlisävero laskee samalle tasolle kuin ruokakaupoissa myytävien elintarvikkeiden. Ravintolaruoan alv putoaa 22:stä 13 prosenttiin. Seuratkaapa kaikki miten ravintolat toimivat ja käytetään niitä paikkoja jotka ohjaavat alv-alennuksen suorana hintoihin ja meidän asiakkaiden eduksi. Mielelläni otan vastaan myös viestejä miten eri paikoissa alen kanssa on toimittu. Eli laittakaapa viestiä joko sähköpostilla timo.heinonen@eduskunta.fi tai FB:n kautta.

….

Tässä linkki toiseen puheenvuorooni eduskunnan energiakeskustelussa. Toista pidempää puheenvuoroa ei Ylen palvelusta löytynyt, mutta se löytyy tekstimuodossa siis tuolta Eduskuntatyö-sivuni kautta. Mutta tässä tuo ensimmäinen puheenvuoroni: Timo Heinonen täysistunto tiistai 29.6. klo 21.16

….

Tärkeä äänestykset eduskunnassa läpi. Itse huokaisin helpotuksesta sillä tämän osan läpimeno oli myös ehto minulle vielä paljon tärkeämmälle uusiutuvan energian lisäpaketille joka saadaan käsittelyymme ensi syksynä. Eduskunnan äänestykset olivat jopa paljonkin odotettuakin myönteisemmät ja merkittävää oli myös se, että hyvin suuri osa tuki ydinvoimaa loppusijoittamispäätöksessä. Mutta nyt tämä iso työ takana ja katse kesään ja syksyyn.

Seuraavaksi Riihimäelle ja sieltä Heinolaan. Siellä siis ensin Uusikunta palaveri ja sitten ilta kokoomuslaisten kanssa kesäteatterissa.

…..

Kello 0.03 ja juuri kotiin. Hieno iltapäivä ja ilta Heinolassa. Ensin nautiskelin vain omasta ajasta rannan kahvilassa lohikeitolla ja sitten pienemmällä porukalla hieman kävimme läpi Päijät-Hämeen Uusikunta-hanketta ja sen etenemistä. Mutta aivan ehdoton illan kohokohta oli tietenkin Heinolan Kesäteatterin Guys and Dolls, jonka siis tänään näin jo toistamiseen. Ensi-illasta show oli vain hiotunut ja parantunut ja tietenkin Maria Lund oli hurmaava. Kertakaikkiaan. Katsomo jälleen viimeistä paikkaa myöten täyteen myyty ja meitä Hämeen kokoomuslaisiakin mukana yli 50. Kiitokset Kalermon Ristolle ja Ihamäen Timolle järjestelyistä. Kaikki oli juuri niin kuin Heinolassa aina on. Sääkin.

Tänään Heinolassakin keskusteluissa luonnollisesti tämän päivän ydinvoimaäänestykset. Myös Vihreiden eriskummallinen toiminta hallitusvastuussa on aiheuttanut aika suurtakin keskustelua ja kummastelua, mutta itse olen toppuutellut turhaa tunteita nostattamasta, sillä onhan kuitenkin fakta, että ei missään muualla maailmassa ole näin joustavia Vihreitä kuin meillä Suomessa. Mutta olen kyllä itsekin todella pettynyt puolueen toimintaa tässä asiassa. Heille oli suotu oikeus olla tässä asiassa eri mieltä. Asia oli meille kaikille muillekin ns. omantunnonkysymys eli jokainen teki äänestyksessä juuri niin kuin parhaaksi maamme tulevaisuuden kannalta katsoi. Mutta Vihreät jopa ministeri Anni Sinnemäen johdolla tekivät kyllä sellaista pelleilyä, että jäin jo miettimään, että onko tuollainen edes ministerin arvon mukaista. Voi myös kysyä sitä, että onko asiallista, että yksi hallituspuolue osallistuu tuolla aktiivisuudella myös hallituksen esityksen vastaiseen mielenosoitukseen jne. Mutta loppujen lopuksi tämä kaikki oli siis vain Vihreiden omantunnontuskaa ja näytelmää. Hallituksessa jatketaan ja ydinvoimaa rakennetaan lisää myös heidän tuella. Sellaista se vallanhimo teettää.

…..

Eilen nostin eduskunnassa keskusteluun myös yhden juhannuksen ruokapöytäkeskustelumme. Jussina ihmettelimme ruokapöydässä sitä miten Suomessa lihatuotteista ei vieläkään tiedä sitä missä liha on kasvatettu. Ehkäpä härskein tilanne on palvikinkku. Muutama suomalainen firma ja tuotemerkki esimerkiksi tuo nyt lihan Euroopasta ja palvaa sen Suomessa ja myy tyytyväisenä sen meille ilman lihan alkuperämaamerkintöjä. Minusta huijaus syntyy juuri siinä, että liha myydään suomalaisen tuotemerkin alla. Siitä syntyy helpolla tunne, että tuote on kotimainen?

Eviran tutkimuksen mukaan jopa 77 prosenttia meistä suomalaisista tarkistaa ruoan alkuperän ennen ostopäätöstä, jos sen siis paketista saa selville. Syykin tähän on selvä, halu ostaa suomalaista ruokaa.

Tällä hetkellä elintarvikkeiden pakkausmerkintäsäädöksissä määrätään, mitkä tiedot tulee selvitä kuluttajan ostamasta pakkauksesta. Tavoitteena näillä säädöksillä on taata ruoan turvallisuus ja kuluttajan tiedonsaantioikeus, ja tähän kuuluu olennaisesti myös maa, josta ruoka on tuotu. Esimerkiksi lihatuotteissa Suomessa tuotetun ja valmistetun lihan matka pystytään jäljittämään aina pellolta ruokapöytään asti. Myös ulkomailta tuodun valmisteen (Huom! Siis valmiin valmisteen) alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa.

Ongelma onkin siinä, että ulkomailta tuodaan Suomeen lihaa, jota sitten käsitellään täällä edelleen, esimerkiksi kypsennetään – palvataan. Tässä tapauksessa tuotteen myy edelleen suomalainen yritys, eikä alkuperämaata tarvitse ilmoittaa. Eli kuluttaja saattaa uskoa ostavansa suomalaisen yrityksen ja tuotemerkin alla suomalaista ruokaa, vaikka se onkin muualta tullutta. Pakkausmerkintäsäädösten mukaan lihan alkuperämaata ei tarvitse tällaisessa tilanteessa ilmoittaa, ellei kyse ole vähäisestä valmistuksesta. Aiheeseen puututaan myös, mikäli yritys mainostaa erityisesti tuotteen suomalaisuutta.

Onhan tämä nyt kuluttajan kannalta aivan harhaanjohtavaa. Minusta meillä tulee olla oikeus tietää lihan alkuperä kaikissa tilanteissa. Kuten Eviran tutkimuksesta käy ilmi, me suomalaiset haluamme suosia suomalaista ja lähiruokaa, mikä on meidän ruoantuotantomme, mutta myös ilmaston ja ympäristön kannalta erinomainen asia ja siihen täytyy antaa mahdollisuus. Ei suomalainen kuluttaja ole kiinnostunut valmistuksen määrästä tai markkinoinnista, jos kyse on ulkomaisesta raaka-aineesta. Tärkeintä on aidosti suomalainen ruoka. Kyllä tämä asia pitää nyt laittaa kuntoon. Jään odottamaan mitä maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila asiaan vastaa ja ryhtyykö hän toimiin. Jos ei niin jatketaan toista tietä.

Kommentit