Perjantai, 02.07.2010

Blogi, perjantaina 02.07.2010

Heinäkuu toi tullessaa myös monta muutosta maahamme. Moni laki tuli voimaan ja mm. ravintolaruuan alv laski odotetusti 22 prosentista 13 prosenttiin. Nyt kannattaakin seurata miten ravintolat toimivat ja kysellä näkyykö alv-ale hinnoissa niin kuin pitää. Moni ravintola on mukana MaRa:n sitoutumuksessa, että alvin alennus laitetaan täytenä meidän asiakkaiden hyväksi ja näin pitääkin olla. Tosin eilen jo huomasin ainakin muutaman paikan missä hinnat olivat ennallaan ja etu hukkui siis muihin pusseihin. Käytetään siis niitä ravintoloita jotka antavat edun meille asiakkaille niin kuin pitääkin.

Samaan aikaan voimaan tuli myös uusi asunto-osakeyhtiölaki, josta mm. ajankohtaiskirjoitukseni tuolla Kynästä-sivulla. Teleyritysten uudet yleispalveluvelvoitteet tulivat myös voimaan ja tämä tarkoittaa siis sitä, että laajakaistayhteys kuuluu tästä eteenpäin meidän jokaisen perusviestintäpalveluihin samalla tavalla kuin puhelinpalvelu tai posti.

Nyt siis 26:n yleispalveluyrityksiksi nimettyn teleyrityksen on pystyttävä tarjoamaan jokaiseen vakinaiseen asuntoon ja yrityksen pysyvään toimipaikkaan kohtuuhintainen ja laadukas ja siis vähintään yhden megan internetyhteys. Viestintäviraston internetsivuilta voi nyt jo tarkistaa, mille paikkakunnille on nimetty laajakaistaliittymän tarjontaan velvollinen yleispalveluyritys takaamaan siis tämän peruspalvelun toteutuminen. Tämä on siis jokaisen meidän perusoikeus ja voi hyvin todeta, että tämä on varmasti yksi nykyisen hallituksemme merkittävimmistä aluepoliittisista päätöksistä. Kiitokset viestintäministeri Suvi Lindénille siis hyvästä ja tuloksekkaasta työstä.

Mutta työ ei todellaakaan pysähdy ja lopu tähän. Olemme päättäneet, että vuoden 2015 loppuun mennessä lähes kaikki vakinaiset asunnot sekä yritysten ja julkishallinnon organisaatioiden vakinaiset toimipaikat ovat enintään kahden kilometrin etäisyydellä nopeudella 100 Mbit/s toimivan yhteyden mahdollistavasta valokuitu- tai kaapeliverkosta. Kaupunkeihin ja taajamiin teleyritykset rakentavat nopeat yhteydet markkinaehtoisesti ja näin saavutamme noin 95 % väestöpeiton. Väestöpeiton korottaminen tästä 99 %:iin edellyttää, että nopeat yhteydet rakennetaan noin 130 000 haja-asutusalueiden kotitalouteen osaksi julkisella tuella.

Teleyrityksiltä saatujen tietojen mukaan noin 86 prosenttia Suomen kotitalouksista on jo nykyisin alle kahden kilometrin päässä kaupallisesti rakennetuista valokuituverkoista. Teleyritykset arvioivat, että jo vuoden 2015 loppuun mennessä kaupallisten verkkojen ulottuvissa on yli 94 prosenttia talouksista. Markkinaehtoisesti hoidettava osuus 100 megan hankkeesta on siten toteutumassa.

Myös julkisesti tuetut haja-asutusalueiden hankkeet etenevät ripeästi. EU:n komissiohan hyväksyi maamme laajakaistatuen toukokuussa 2009 ja siinä esitetään julkisen tuen ehdot. Myös kaikki tarvittavat kansalliset säädösmuutokset on jo tehty. Teleyritykset maksavat hankkeen kustannuksista vähintään kolmanneksen ja julkinen tuki − kaksi kolmannesta − jakautuu valtion, kuntien ja EU:n kesken. Nopeita yhteyksiä rakennetaan vain sinne, missä niille on kysyntää ja tukea maksetaan ainoastaan niille hankkeille, jotka eivät ole kaupallisesti toteutettavissa. Laajakaistahankkeille myönnettäviin tukiin on käytettävissä yhteensä noin 130 miljoonaa euroa (valtio 66 Me, EU:n 25 Me ja kunnat n. 40 Me).

Kunnan osuus kustannuksista on 8, 22 tai 33 prosenttia riippuen kunnan taloudellisesta kantokyvystä, väestötiheydestä, laajakaistahankkeen laajuudesta ja teknisestä toteutustavasta sekä asukasta kohden lasketuista kustannuksista. Siitä, mihin maksuluokkaan kukin kunta kuuluu, on säädetty valtioneuvoston asetuksella. Julkinen tuki maksetaan hankkeen toteuttavalle teleyritykselle.

Seitsemän pilottihanketta on jo kilpailutettu vuonna 2009. Pilottipaikkakuntia ovat Karvia, Jalasjärvi, Lieksa-Nurmes, Länsi-Turunmaa, Miehikkälä, Pertunmaa ja Sastamala. Kaikkien näiden hankkeiden rakentaminen alkaa tänä suvana ja itseasiassa Karvialla rakennustyöt ovat jo käynnissä.

Maakuntaliitot ovat kesäkuun alussa, komission hyväksyvän päätöksen jälkeen aloittaneet laajakaistahankkeen päävaiheen hakumenettelyn. Maakuntaliitot aikovat tänä vuonna avata runsaan sadan hankkeen hakumenettelyn. Alkuperäisiä hankkeita (800) yhdistellään tavallisesti isommiksi kokonaisuuksiksi ja teleyrityksiltä pyydetään ehdotuksia esimerkiksi koko kunnan laajuisen hankealueen toteuttamisesta. Useissa maakunnissa hakumenettely on jo avattu. Ensimmäisten hakujen määräajat päättyvät lomakauden vuoksi elokuussa lukuun ottamatta Utsjoen hanketta, johon hanke-ehdotuksia on pyydetty kesäkuun loppuun mennessä. Ja esimerkiksi Pohjois-Savon 23 kuntaa ovat päättäneet perustaa yhteisen verkkoyhtiön, jonka on muiden teleyritysten rinnalla tarkoitus osallistua laajakaistahankkeiden toteutukseen.

Eli teemme sen: Huippunopeat 100 megan laajakaistayhteydet tulevat kaikille vuoteen 2015 mennessä!

Tuoreimmat tiedot liikenne- ja viestintäministeriön nettisivuilta 100 megan laajakaista kaikille.

….

Eduskunta jäi siis eilen istuntovapaalle ainakin muutamaksi viikoksi. On suuri vaara, että palaamme töihin jo heinäkuun lopulla jos Euroopan talous pankkien stressitestien julkistamisen jälkeen sitä vaatii, mutta toivotaan, että niin ei käy. Itse tässä pidän nyt vähän lomaa ja nautin näistä suven päivistä, mutta myös kiertelen maakuntaa ja Hämettä ja Suomeakin. Kesämme kun on parasta aikaa ja tapahtumia ja nähtävää riittää. Tuossa ilmoituksessa on nyt osa tapahtumista missä olen mukana, mutta ajantasalla oleva ja päivittyvä kalenteri löytyy täältä kotisivuilta koko kesänkin ja mielelläni otan myös vinkkejä hyvistä tapahtumista vastaan.

Mutta nyt aamukahvit ja sitten voin sanoa – vapaapäivä.

….

Päivä mennyt todella vauhdikkaasti. Itseasiassa tiukka viikko hieman painoi takaraivossa pikku jumputuksena ja hieman muutenkin flunssainen olo. Miksiköhän niin. No mutta loma näin aloitettu ja nautiskeltu kesästä se minkä jaksanut.

Huomenna sitten todellinen Loppi-päivä. Aamusta ensin Lopen torille Perunankukkapäiville. 20. kerta jo, kun uutta Lopen Perunaa juhlistetaan omalla markkinatapahtumalla, joka aikanaan sai alkunsa Onni Kontron ja Simo Rädyn ideoinnit pohjalta. Hieno tapahtuma, joka elää vahvasti ja kerää vuosittain useita tuhansia ihmisiä torillemme.

Samaan aikaan Joentaan kylällä vain muutaman kilometrin päässä vietetään Krouvin Kyläpäiviä. Vanhanajan perinnekylätapahtuma jossa paljon nähtävää ja koettavaa. Se on sellainen näin ”mummo ja vaari aikanaan eli” -tapahtuma. Monelle muistoja joita kiva esitellä lapsille ja lapsenlapsille. Tätä suosittellen ehdottomasti kaikille. Tulkaa vaikka kauempaakin lauantaina tai sunnuntaina.

Samaan päivään mahtuu vielä Lopen Teatterin ensi-ilta Viekää Tuhkatkin Pesästä Lopen Sajaniemen Taidemäellä ja illalla vielä suuntaamme Vojakkalan Lavalle lavatansseihin. Eikös siinä yhdeksi kesäpäiväksi ohjelmaa olekin.

Kommentit