Torstai, 01.04.2010

Blogi, torstaina 01.04.2010

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo ansaitsee jälleen kiitokset, papukaijamerkin ja hatunnoston. Vahasalo ottaa tärkeä asian esille vaatimalla opintotuen takaisinmaksun 15 prosentin koron kohtuullistamista. Aiheesta olemme puhuneet paljon ja on hyvä, että asia nostetaan nyt laajempaankin keskusteluun. Huikea rangaistuskorko, joka usein tulee opiskelijalle yllätyksenä, mm. monen pätkätyön seurauksena, tarkoittaa, että esimerkiksi takaisinperittävä yhden kuukauden 298 euron opintotuki nouseekin takaisin maksettaessa lähes viidelläkymmennellä eurolla aina 342,70 euroon. Täysin kohtuuton korko ja rangaistus muutenkin pienillä sinnittelevien opiskelijoiden niskaan kun tiedämme, että esimerkiksi velallisten viivästyskorko 7% EKP:n viitekorkoa korkeampi eli tällä hetkelleä noin 8 prosenttia vuodessa. Vahasalon vaatimus on tärkeä ja on oikeus ja kohtuus, että kansalaisten kohdalla sovelletaan samoja pelisääntöjä eli esimerkiksi tuota +7% -korkokäytäntöä.

Vahasalo nostaa samalla esille myös koko opintotukijärjstelmän heikkoudet. Olen tyytyväinen, että sivistysvaliokunnan puheenjohtajamme tulee kanssani samalle linjalle vaatiessaan koko ”vapaantulonrajoista” luopumista. Tämä siis tarkoittaisi sitä, että työnteosta ei enää rangaistaisi Suomessa opiskelijoitakaan vaan opintotuen saanti perustuisi aina ja vain opintojen etenemiseen. Itse olen samaa asiaa esittänyt jo aiemmin ja puhunut sen puolesta ja toivotaan, että työtekoon kannustetaan jatkossa myös opiskelijoitakin. Nythän opiskelijat ovat periaatteessa ainoa ryhmä jota rangaistaan ahkeruudesta. Opiskelijat lisäksi oikeastaan ainoa ihmisryhmä joiden eläminen on rakennettu lainanoton varaan. Eli eletään lainarahalla. Ei sekään suomalaiseen yhteiskuntaan ja maalaisjärkeen oikein sovi. Täysi tuki siis Vahasalon kummallekin esitykselle ja kohti oikeudenmukaisempaa ja kannustavampaa Suomea. Hyvä.

Ydinvoimakeskustelu kiihtyy. Lähes joka päivä joku lehti lähestyy aiheen parissa ja kyselee kantoja yhteen, kahteen tai kolmeen ydinvoimalupaan. Itse olen todennut, että asia on ratkaistava tarpeen ja asiaperusteiden mukaan eikä heittelemällä lukuja ilmaan. En myöskään itse hyväksy sitä, että nyt osa on tekemässä maamme energiatulevaisuudella aluepolitiikkaa. Itse en hyväksy sitä, että ratkaisu tehtäisiin aluepoliittisen perustein sillä tässä on kysymys koko maamme tulevaisuudesta ja myös vahvasti hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta ilmastovaikutuksista puhumattakaan. Niin ja koko poliittisen järjestelmämme uskottavuus edellyttää, että ratkaisut tehdään faktoihin nojautuen eikä omaan kotinurkkaan vetäen. Ja tärkeintä on se, että takaamme kodeille ja teollisuudelle kohtuuhintaisen energian myös tulevaisuudessa. Keskustelu jatkuu ja toivottavasti asiaperustein.

Merkillepantavaa tässä viime aikojen keskustelussa on ollut myös se, että kuka lobbaa ja kuinka paljon. Tätäkin moni media on kysynyt. On totta, että tietopaketteja eri hankkeista on tullut kaikiltakin hakijoilta ja hyvä niin. Myös tietopaketteja hankkeiden vastustajilta alueilta usemmastakin eri hakemuksesta. Ja myös tietopaketteja ydinvoiman vastustajilta yleisesti. Mutta ehdottoman eniten painostusta on tullut kuitenkin juuri ydinvoiman vastustajilta. Sekin on tässä keskustelussa ollut merkille pantavaa. Mutta ratkaisut tulee tehdä asiaperustein niin kuin totesin. Ilman painostusta.

…..

Päivä näin jälleen kohta paketissa. Tänään ei jääkiekkoa, mutta sen sijaan salibandyn finaaliluvassa. Mielenkiintoinen ilta siis luvassa. Pääsiäisenä myös Kerho jatkaa pelejään ja toivotaan, että voitokkaasti kohti jatkopelejä. Mutta tänään siis päivä kotona. Asioita hoidettu monenlaisia, mutta myös nautittu joutenolostakin. Sekin joskus tekee hyvää.

Puhelin on soinut myös ahkerasti viime ja tällä viikolla. Tänäänkin mm. palaveria Hämeenlinnan OKL:n suhteen ja myös yhteyksiä OKL:ltäkin päin. Keskustelin asiasta opetusministerimme Henna Virkkusen kanssa ja julkisuudessa esitetyt väitteet, että opetusministeriö olisi linjannut, että yliopistojen filiaalit ajettaisiin alas. Tällaista linjapäätös ei OPM:ssä ole tehty vaikka edellisen hallituksen aikana asetettu työryhmä jotain tämän suuntaista esittikin. Nykyisin päätösvalta kuuluu uuden yliopistolain mukaisesti 100 prosenttisesti yliopistoille itselleen ja siksi nyt ratkaisevassa roolissa siis Tampereen Yliopiston hallitus.

Nyt on siis tärkeää, että pidämme laajasti yhteyttä ja ääntä asiassa. Yksi hyvä esillenostettu ajatus on ammatillisen opettajainkoulutuksen ja luokanopettajakoulutuksen yhteistyön tiivistäminen ja tätä kautta vahvan osaamiskeskittymän synnyttäminen. Tämä voisi olla uusi askel Häme Open Campus -hengessä. Tässä Hämeenlinnan OKL:n kehittämisessä kannattaisi nyt nostaa esille myös uuteen nousuun laitettu yliopistojen täydennyskoulutustehtävä. Luokanopettajat ja yleisesti kasvatusalan ammattilaiset on yksi sellainen ammattiryhmä joka on keskeisessä roolissa täydennyskoulutuksessa. Kasvatusalanammattilaiset haluavat pitää korkeaa osaamistaan yllä ja tähän nyt myös panostetaan. Meidän kannattaisi siis selvittää sekin, että voisiko Hämeenlinnan OKL ja tuo laajempi kampus toimia myös Tampereen yliopiston täydennyskoulutuksen osaamiskeskittymänä. Tämä pitäisi nyt myös selvittää. Asia etenee nimittäin kovaa vauhtia ja paha pelko on, että Tampereen Yliopiston hallitus tekee opettajankoulutuksen kannalta dramaattisen päätöksen jos emme tässä nyt tuo kaikkia näkökulmia vahvasti esille. Tämä on koko Hämeen ja Etelä-Suomen suuri kysymys ja toivotaan, että äänemme kuuluu ja järki voittaa. Tampereen Yliopiston rehtoraatti tutustuu Hämeenlinnan OKL:n tilanteeseen alkaneen kuun lopulla.

Tänään päivällä kiersin myös katsomassa kuntamme rakennushankkeiden etenemistä ja yläkoululla ja lukiolla jo valmistaudutaan ensi viikon muuttoon ja myös uusi Terveystalo hammashoitola ja neuvolatiloineen sekä asuntoineen valmistuu kovaa vauhtia. Tässä niitä isoja hankkeita joita nyt viimeksi olemme Lopella yksin ja yhdessä Riihimäen Seudun Terveyskeskus ky:n kanssa eteenpäin laittaneet. Merkittäviä juttuja Lopelle. Mielenkiintoisia juttuja myös etenemässä muissa alueemme kunnissa ja tänään mm. soittoja myös Hausjärvenkin suunnasta ja Hämeenlinnastakin. Hyviä merkkejä siitä, että Häme kehittyy ja katsoo luottavaisesti tulevaan.

Mutta nyt siis jo ilta. Hämmentyneenä olen seurannut uutisia liittyen Marja Tiuran ympärillä nyt käytävään keskusteluun. Toivotaan, että asiaan saadaan selvyys mahdollisimman pian. Väitteet suuntaan ja toiseen erittäin kovia ja vakavia. Mutta ilta siis nyt salibandyn parissa ja huomenna aamulla kutsuvieraaksi Helsingin Messukeskukseen American CarShowhun. Joka pääsiäisen juttu.

Kommentit