Keskiviikko, 31.03.2010

Blogi, keskiviikkona 31.03.2010

Uusi päivä tästä jälleen liikkeellä. Aamulla jo yksi puhelinpalaveri tulevista vuoden 2011 tapahtumista ja siihen valmistautumisesta ja nyt sitten töitä aamupäivä täällä kotikonttorilla ja sitten Riihimäelle.

Lupasin hieman käydä läpi myös oman kotikuntani taloustilannetta täällä. Eilen siis puhuimme Ylen Politiikan Puhemyllyssä laajemmin kuntataloudesta ja mm. siitä miten viime vuosi kohteli eri kuntia hyvinkin eri tavalla. On totta, että osa kunnista joutui lähes vapaaseen pudotukseen viime vuonna ja osa sitten taas selvisi yllättävänkin hyvin. Mutta kukaan ei selvinnyt ilman kovaa työtä. Meillä Lopellakin viime vuonna taloutta seurattiin kunnanhallituksen toimesta tarkemmin kuin koskaan ennen. Seurasimme sen lisäksi erittäin tarkkaan myös työllisyyskehitystä ja valmius kunnanhallituksella oli koko ajan ryhtyä nopeisiinkin toimiin. Selkänahkaa kiristettiinkin läpi koko kuntakentän ja siitä joustosta ja kovasta työstä kiitos kuuluu ennen muuta osaavalle henkilöstöllemme joka pystyi tekemään työtä todella tiukoilla ja niukoilla resursseilla. Loputtomiin emme näin pysty jatkamaan.

Ehkä meidän Lopen pelastus oli myös se, että kuntamme ei ole nojautunut vain muutaman suuren yrityksen työllistämisen varaan. Eli joskus heikosta työpaikkaomavaraisuudesta ja työpaikkojen pirstaleisuudestakin on jotain hyötyä. Työttömyyskehitys ei ollut meillä sellaista mitä monessa teollisuuden varaan nojaavassa kunnassa. Kokomaan työttömyysasteen ollessa 11,3 prosenttia viime vuonna ja monissa paikoissa muutaman prosentin vielä enemmänkin niin me selvisimme Lopella 7,4 prosentilla eli kasvua vuodessa vain 1,8 prosenttia. Paljon toki sekin. 1997 Lopen työttömyys oli yli 15 prosenttia. Eli yhteisöverontuoton suuri prosenttuaalinen putoaminen ei tällaisessa kunnassa myöskään näkynyt suurina summina ja sekin pelasti. Olimme siis joutuneet tulemaan toimeen ennenkin suuria yllätysvoittoja ja se koitui nyt jonkinlaiseksi pelastukseksi. Samaan aikaan moni kunta paini suuren loven kanssa kun peruspalveluita oli rakennettu suhdannevaihteluihin kovin reagoivan yhteisöveron tuoton varaan. Moni kunta sai karvaan opetuksen. Valitettavasti.

Merkillepantavaa oli sekin, että taantuman syvimpänä vuotena Lopelle perustettiin jopa 37 uutta yritystä. Hyvä niin.

Kuntamme toimintakulut kasvoivat edellisvuodesta vain 1,2 prosenttia ja hieman pystyimme jopa alittamaan budjetoidun. Tämä kertoo siitä joustosta ja niukkuudesta josta kiittäminen kuuluu henkilöstöllemme. En itse tietenkään mielelläni vyötä kiristäisi, mutta tällaisessa taloustilanteessa pitää olla rohkeutta myös vaikeisiin päätöksiin ja tästä kiitos nyt työntekijöillemme. Olemme pystyneet tarjoamaan kohtuullisesti kaikki palvelut näinkin. Toki muutoksiakin säästökuuri toi.

Mutta sitten tuo meidän pelastaja joka osittain selittyy myös tuolla työpaikkojen hajautumisella lukuisiin eri yrityksiin Lopella ja myös aina pääkaupunkiseutua myöten. Kuntamme verotulot kasvoivat tuollaisenakin vuotena peräti 4,6 prosenttia ja kunnallisverotuotot jopa 5,1 prosenttia. Yhteisöveron tuotto laski 11,5 prosenttia. Myös valtiolta kuntamme sai lisää rahaa eli valtionosuudet kasvoivat viime vuonna 8,3 prosenttia. Ja kyllä yhdeksi pelastukseksi täytyy myös todeta se, että rakennuslupia on edelleen myönnetty varsin hyvin vaikka huippuvuosista olemmekin hieman tulleet alas. Viime vuonna 193 rakennuslupaa kun edellisenä 230, mutta tämäkin riitti Kanta-Hämeen kärkiväestönkasvuun. Meillä väkilukukasvoi jälleen 1,1 prosenttia.

Mutta sitten isoin haasteemme. Se on suuri velkataakka. Onneksi olemme nyt saamassa päätökseen suuret investointihankkeemme. Koulukeskus valmistuu kohta 15 vuoden rakentamisen jälkeen, olemme saaneet kaikki taajamiin uudet päiväkodit jne. Viime vuoden investointimenot olivat vielä huikeat 5 miljoonaa euroa ja korkokulut lainoistamme jo puolenveroprosentin luokkaa eli noin 550 000 euroa vuodessa. Tässä toki hyvän hoidon ansiosta ja hyvän korkokehityksen ansiosta laskua aiempiin vuosiin aikalailla merkittävästkin. Siitä kiitos kuuluu talousjohtaja Pekka Leppäselle. Mutta investointien suhteen onneksi pääsemme nyt hieman hengähtämään ja seuraavat investoinnit ovatkin lähinnä kunnallistekniikkaa jotka saamme toivottavasti nopeammin takaisin tonttimyynnin myötä. Kertakaikkisen upeita alueita tulossa myyntiin mm. Vanhakoskelta ja Launosten Marjarinteestä jo nyt kevääksi. Kannattaa tutustua.

Mutta lopputulemma siis se, että selvimme viime vuodesta tiukalla vyönkiristyksellä, mutta nyt alkava vuosi tullee olemaan kuntatalouden viime vuotta kovempi. Nyt myös työttömyyskehitys näkyy työverontulojen vähennyksenä ja siitä jo ensimmäiset faktat meillä Lopellakin nähtävissä. Viime vuosi vielä tunnuslukuina verotulot 23,2 miljoonaa euroa (2009: 22,2), poistot 1,4 (1,2), vuosikate 2,4 (0,6) ja lainat 23 (21,2) eli 2 792 euroa/asukas. Tilikauden tulos 900 000 euroa plussalla.

Kävin tuossa läpi myös viisi kuusi muuta kuntaa Hämeestä ja kovin erilaisia tilanteita niissä viime vuodelta. Töitä tullee kuitenkin riittämään kaikissa. Ja varmaa on sekin, että yksin ei tästä tulevaisuudesta yksikään kunta tule selviämään. Tarvitsemme rohkeita uudistuksia mm. sosiaali- ja terveydenhoidon suhteen monessa paikassa ja myös uskallan sanoa, että koulu- ja varhaiskasvatuspuolellakin kannattaisi katsoa avoimesti mahdollisuuksia kuntarajat ylittävää yhteistyöhön. Näitä saamme varmasti pohtia.

Mutta nyt töiden pariin. Tänään läpikäytävänä muutama tilinpäätös ja vuosikertomus ja niistä kommentit ja sitten monenlaista kirjoitus ja lukutyötä. Sellainen keskiviikko tänään.

……

Tänään voisin sanoa, että yksi upeimmista päivistä tässä duunissa. Enempää en voi sanoa vielä, mutta olen tyytyväinen ja onnellinen. Hyviä päiviä. Mutta monenlaista muutakin sain tänään aikaan. Työstimme asioita oman seutukuntamme tulevaisuuden jutuista eteenpäin ja näyttää siltä, että vahvaa ja hyvää yhteistyötä löytyy yli kuntarajojen, mutta myös monien kanssa vahvasti yli puoluerajojen. Nyt onkin enemmän kuin tärkeää rakentaa vahvaa luottamuksen ilmapiiria ja tahtotilaa yhdessä onnistumiseen.

Mutta tänään ei sen ihmeempiä asioita kerrottavaksi. Sen sijaan suurta ihmetystä on aiheuttanut Apu-lehden juttu ja sen nostattamat kommentoinnit. Saa nähdä mitä tapahtuu.

Kommentit