Tonneittain särkeä. Loppijärvellä hoitokalastuspuuhissa.

Blogi, perjantaina 25.10.2013

Tänään jatkoimme joka syksyistä Loppijärven hoitokalastusta Vanhakoskella. Ensimmäinen reilu 10 tonnin kuorma särkeä lähti jo eilen matkaan Luvialle minkkitarhalle ja tänään saimme toisen kuorman pohjalle nelisen tonnia kalaa kahdesta rysästä. Tarkoitus talkooporukan kanssa saada ainakin tämä toinen kuorma vielä Luvialle nyt muutamassa päivässä kasaan ja sitten vielä ehkä hieman pelloillekin traktorikuormilla.

Järvellämme hoitokalastus aloitettiin 1990-luvun alussa Osmo Törhösen ja Raimo Laitisen ja kumppaneiden johdolla. Kovin saalis saatiin vuonna 1991 kun järvestä nousi 108 000 kiloa pääasiassa särkeä pois ja senkin jälkeen saaliit ovat pysyneet 90-luvulla 50 000 kilon molemmin puolin. Nyt 2000-luvulla hoitokalastusta on jälleen jatkettu monena syksynä ja kalansaalis on ollut aikamoinen edelleen. 2010 saalis oli noin 30 000 kiloa. Ja sen jälkeenkin useampi kymmennen tuhatta kiloa on joka syksy talkooporukka järvestä kalaa ja sen kautta fosforia pois nostaneet. Matematiikkaahan tämän hoitotyö itseasiassa on.

Tänään talkoissa tyhjä lava odotti ja Markku Ahlqvistin ja Osmo Törhösen johdolla ja rysille suunnistimme. Ensimmäinen rysä oli aikalailla tyhjä, mutta toisesta sitten saalista tulikin todella paljon. Useamman kalansaaliin saimme sieltä haaveinemme ja sitten lapioiden hakea. Ja huomenna jälleen rysät kalaa täynnä ja uudet talkoot.

Hienoa työtä tekevät nämä talkoolaiset ja oli mukava päästä mukaan itsekin. Upea aurinkoinen illansuu ja hyvä saaliskin. Toivottavasti tämä jälleen osaltaan auttaa sairastavaa Loppijärveämme.

Tässä vielä linkki Juhani Länsiluodon videoon ”Särkikarnevaaleiltamme”.

Kello 21.51 ja juuri kotiin Mummola-illasta. Isän syntymäpäiviä ja mukava hetki perheemme kesken. Tämän viikon loppuun se sopi mitä parhaiten.

Päivän kova ja hienoin uutinen oli Tupon varmistuminen. Se on merkittävä päätös tässä vaikeassa tilanteessa ja siitä pitää kiittää niin työntekijöitä kuin työnantajiakin. Hyvällä yhteistyöllä maamme hallituksen kanssa löytyi kokonaisuus joka merkittävästi myös auttaa maatamme selviämään tästä vaikeasta taloustilanteesta.

Osapuolet hyväksyivät tänään sopimuksen keskitetystä palkkaratkaisusta ja ratkaisu on sellainen, että se tukee vahvasti maamme kilpailukykyä kuin myös työllisyyttä. Eduskuntaryhmämme puheenjohtajan Petteri Orpon sanoihin on helppo yhtyä kun hän totesi ratkaisun synnyttyä, että ”työmarkkinaosapuolet osoittivat neuvotteluratkaisulla, että Suomen talouden nostaminen kasvuun on meidän kaikkien yhteinen tavoite. Sitä meidän päätöksentekijöiden on arvostettava tosissamme.” Näin se juuri on.

Pääministeri Jyrki Katainen myös kiitteli isoa ratkaisua toteamalla, että ”Suomalaiset työpaikat voittivat, sillä nyt saavutetulla palkkaratkaisulla on erityisesti lyhyellä aikavälillä erittäin suuri merkitys Suomen kilpailukyvylle ja työpaikkojen määrälle. Yritysten kilpailukyky ja suomalaisten ostovoima paiskaavat ratkaisussa kättä.”

Pääministeri Jyrki Katainen kertoi heti Tupon vahvistuttua, että hallitus tekee tässä työssä lupaamansa. Esimerkiksi väylämaksujen puolittaminen, rataveron poistaminen ja mikä merkittävä myös kilometrikorvausten leikkausten peruminen ovat osa tätä kokonaisuutta.

Kataisen lupaamat hallituksen toimet:

– Tuloveroperusteiden asteikkotarkistus tehdään 1,5 prosentin mukaan vuonna 2014 siten, että se ulottuu kaikille ansiotasoille kuitenkin niin, että tarkistusta ei tehdä yli 100 000 euron tuloille. Tällä ratkaisulla hallitus tukee ostovoiman kehitystä hyvin maltillisten palkankorotusten oloissa.

– Kilometrikorvauksen vuodelle 2014 aiottu lisäkiristys perutaan.

– Väylämaksut puolitetaan ja tavaraliikenteen ratavero poistetaan vuosiksi 2015-2017. Toimenpiteillä otetaan huomioon vuonna 2015 voimaanastuvan rikkidirektiivin ulkomaankaupalle aiheuttamia kustannuksia.

– Työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulokseen sisältyy työttömyysturvan 300 euron suojaosa. Tämä on linjassa hallituksen rakennepoliittisen ohjelman kanssa.

– Lisäksi neuvottelutulokseen sisältyy työttömyyspäivärahan omavastuuajan lyhentäminen seitsemästä päivästä viiteen päivään. Myös tällä toimenpiteellä pyritään edistämään lyhytaikaisen työn vastaanottamista.

Nämä sisältyvät ensi vuoden 2014 täydentävään talousarvioesitykseen. 

Hieno päätös tälle työviikolle. Nyt päätetty keskitetty palkkaratkaisu alentaa työllistämisen kustannuksia. Itseasiassa VM:n arvioiden mukaan nyt päätetty maltillinen palkkakehitys voi johtaa yli 15 000 uuden työpaikan syntymiseen Suomeen.

Onnea vielä kaikille tähän työhön osallistuneille ja kiitos siitä, että vaikeassa paikassa sopimisen kulttuuria vielä on. 

Muuten päivä tänään eduskunnassa normaalin päiväjärjestyksen mukaan läpi. Ympäristövaliokunnassa saimme osaltamme valmiiksi metsälain ja metsätuholain. Metsälakilausuntoomme vielä tänään toin pöytään muutamia korjauksia ja muutoksia ja itseasiassa ne kaikki hyväksyttiin valiokunnassa yksimielisesti. Metsätuholaki meni esitetyssä pohjassa meiltä eteenpäin. Nyt siis lausunnot vielä maa- ja metsätalousvaliokunnalle ja sitten isoon saliin lopulliseen päätökseen. Mutta hyvältä näyttää ja arvostan itse sitä, että tässä isossa kokonaisuudessa onnistutaan hyvällä tavalla yhdistämään kaksi isoa tavoitetta eli puun saannin turvaaminen sekä metsien monimuotoisuuden parantuminen. Aiheesta kolumnini Kynästä-sivulla täällä kotisivuillani.

Istunto tänään vain puolituntinen ja sitten jo suunnistikin Lopelle. Loppijärven hoitokalastustalkoot odottivat ja pääsimme Isojoella ja Vanhakoskella työntouhuun aikataulussa iltapäivällä kolmelta. Kalaa tuli niin kuin blogin avauksessani jo kerroinkin. Ja uskoisin, että huomennakin vastaava neljän tonnin kalansaalis odottaa.

 

 

 

 

 

Kommentit