Millaiset palvelut kotikunnassasi on?

Blogi, torstaina 24.10.2013

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään 24.10.2013 laajasti kuntien palveluista otsikolla ”Rikas kunta, kurjat palvelut”. Lehti on tehnyt laajan selvityksen kuntien palveluista kuuden kriteerin kautta joista osa koskee lasten ja perheiden palveluita ja osa koulutusta ja osa ikäihmisten palveluita. Kunnat ovat saaneet palveluidensa mukaan pisteitä ja näin yksi kiistaton järjestys on saatu aikaan. Ei varmastikaan ainoa ja ainoa oikea, mutta yksi joka nojaa aidosti palveluihin joita kunta tarjoaa. Lehti toteaa, että palvelut voivat olla kriisissä kunnan taloudesta riippumatta.

Viimeiseksi listalla putoaa Tohmajärvi yhdessä Heinolan, Kotkan ja Viitasaaren kanssa. Parhaiden kärki on Muonio, Ruokolahti, Pyhäntä, Tammela ja Ruovesi. Merkille pantavaa on sekin, että yleisesti suuret kaupungit pärjäsivät vertailussa melko huonosti.

Minusta arvokasta tässä HS:n selvityksessä on se, että kuntia ei tarkastellakaan nyt vain talouden ja rahan näkökulmasta vaan nimenomaan lähestytään kuntia palveluiden näkökulmasta. Niitähän varten kunnat loppupelissä ovat vain olemassakin. Varmasti vertailtavia palveluita olisi muitakin kuin nämä nyt mukaan otetut kuusi palvelua, mutta täytyy todeta, että varsin hyvät ja kuntia kuvaavat kriteerit tai palvelut mukaan on valikoitu. Koululaisten aamu ja ip-toiminnan laajuus, kotihoidon kuntalisä, opetusryhmien keskikoko alakoulussa, kodinhoitajien määrä 75-vuotiaita kohden, lastensuojelussa olevien lasten määrä ja toimeentulotuen kokonaissumma verrattuna kunnan pienituloisimman kymmenyksen tuloihin.

Helsingin Sanomien sivuilta löytyy laajempi data-selvityksestä, mutta myös kuntakartta mistä palvelut näkyvät jaettuna kunnat viiteen tasoon. Onnea Tammelalla kärkisijasta, mutta tyytävinen olen myös kotikuntani Lopen tulokseen ”palvelut keskitasoa parempia” ja samassa kategoriassa myös naapurimme Janakkala. Myös Ypäjä kärkijoukossa arviolla ”parhaat palvelut”. Itseasiassa HS:llä vielä väärä tieto kotikuntani osalta. Me maksamme myös Loppi-lisää ja olisimme sen huomioiden todennäköisesti kärkiviisikossa tässä vertailussa. Toivottavasti korjaavat.

Kello 18.37 ja eduskunnassa. Tänään istunnossa pääsin puhumaan muutaman sanan myös Itämeren lohesta. On todella valitettavaa, että EU:n muut maat jyräävät maat joiden alueilla merkittävä vaikutus kutualueina. Toisaalta voi todeta, että kaikkemme teimme ja vastuu on nyt EU:n muilla mailla. Mutta se ei paljoa lohduta kun ylikalastus tuhoaa koko ajan kalakantoja. Ja en ymmärrä sitäkään miten ylikalastus voi olla ammattikalastajienkaan etu. Sillä eikö he juuri elä kalasta eivätkä kalokantojen tuhoutumisesta? Mutta tuo puhe huomenna kokonaisuudessaan eduskunnan pöytäkijassa. Sinne linkki suoraan täältä eduskuntatyö-sivun kautta.

Muuten päivä tänään valiokuntien ja mm. musiikkialan ajankohtaisten asioiden parissa. Aikalailla siis laidasta laitaan aiheita. Ja päivä vielä jatkuu.

Kello 22.57 ja kotona. Huomenna taas jatkamme. Mukava päivä ja tästä on hyvä jatkaa huomenna. Ja huomenna sitten iltapäivällä vielä talkoilemaan talikon varteen Loppijärven hoitokalastuspuuhiin. Tärkeää työtä ja kovaa työtä sairastavan järvemme hyväksi. Mutta sitä ennen eduskuntapäivä vielä.

 

Kommentit