Kuntia ei tarvita jätehuollossa.

Blogi, keskiviikkona 23.10.2013

Viime aikoina  on puhuttu paljon kuntien kasvaneesta työmäärästä. Hallitus on luvannut karsia kuntien menoja miljardilla eurolla ja säästökohteita tai ”turhia” menokohtia on etsitty eri ryhmissä ja Kuntaliittoakin on toivottu talkoisiin mukaan. Itse olen varma, että säästö löytyy niinkin, että se ei edes kuntalaisten arjessa näy. Ei ainakaan palveluita heikentävänä asiana vaan ehkäpä juuri turhaa päällekkäistä valvontaa tai lupaprosesseja karsimalla tai turhaa hallintoa purkamalla.

Yksi uusi hallinnon taso on alueelliset jätelautakunnat. Lautakuntiin palkataan nyt lisää henkilökuntaa ja näyttää siltä, että jätehuollosta tai sen hallinnosta kasvaa pikku hiljaa kallis ja kaukana ihmisten arjesta oleva virkamieskoneisto. Hyvä esimerkki oli jo nyt esimerkiksi Hämeessä tehty päätös kunnallistaa kaikkien kuntien jätehuolto. Jätelautakunta käveli tylysti yli kuntien mielipiteen ja jätti kuulematta satojen kuntalaistenkin suoraan antaman palautteen.

Jätelautakunnan äänestyspäätöksellä yhdyskuntajätteen eli kuiva-, seka- ja biojäteiden kuljetukset siirtyvät kunnan järjestettäväksi koko jätelautakunnan toimialueella. Hausjärven Mommilassa 11.10.2016 alkaen ja Hämeenlinnassa ja Hattulassa 31.10.2016. Janakkalassa, Lopella ja Riihimäen haja-asutusalueilla jätekuljetukset siirtyvät kunnan vastuulle 31.3.2017.

Jätelautakunta ei siis ollut päätöksessään yksimielinen ja jo se kertoo, että päätös perustui muuhun kuin yksiselitteiseen lain tulkintaan tai velvoitteeseen johon monesti kunnallistamisen kannattajat ovat vedonneet.

Päätös tarkoittaa sitä, että lukuisat pienet jätealan yritykset laittavat nyt lapun luukulle. Viimeistään kilpailutus ajaa jätteenkuljetuksen suurille kasvottomille yrityksille ja hyvät lähipalvelut katoavat. Ja arki on myös osoittanut senkin, että hinnatkin nousevat kun jätelasku jaetaan tasan kaikille. Vastuu omien jätteiden maksamisesta siis katoaa ja kaikki vastaavat yhdessä jättialueiden jätehuollosta. Malli ei siis enää kannusta kierrättämään tai jätteenmäärän vähentämiseen kun kompostoiva ja jätteet tarkkaan kierrättävä saa yhtä suuren laskun kuin roskapussiinsa kaiken mahdollisen tunkeva.

Olen jo kuullut huhua, että jossain päin maata jätelautakunnille palkataan lisää henkilökuntaakin. Saa nähdä miten suureksi ”virastoksi” kunnallisen jätehuollon valvonta ja organisointi meillä Hämeessä kasvaa. Ja senkin laskun me kuntalaiset lopulta maksamme.

Itse siis toivon, että normitalkoissa myös tällaista turhaa byrokratiaa oltaisiin valmiita purkamaan. Jätealan yritykset pystyvät hyvin vastaamaan alueiden laadukkaista jätepalveluista ja valvonta on mahdollista toteuttaa ilman kallista uutta hallintoa ja virkamieskuntaakin.

Tässä nyt vain yksi säästökohde turhan byrokratian purkamisesta. Nyt suuntaan eduskunnan puolustusvaliokuntaan. Työt odottavat.

….

Kello 21.15 ja päivä päätökseen. Illalla vielä eduskunnan täysistunnon ja varjobudjettikeskustelujen jälkeen ehdin hevostallillekin. Muutama laukka ja hieno hetki hevosen kanssa teki tähän päivään kumman hyvää.

Omien valiokuntien jälkeen tänään tuurasin vielä sivistysvaliokunnassa. Sieltä piti saada budjettilausunto valmiiksi ja mielelläni sitä vääntämään meninkin. Toivotaan, että lisäyksemme mm. saamen kielen kielipesiin ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn ja opistoille saavat vielä lopulta siunauksen täysistunnossakin. Hyvin harkitut ja pohditut painotukset ja tärkeät lisäykset. Isossa kuvassa hyviä panostuksia mm. opetusryhmien pienentämiseen (ensi vuonna jo 60 miljoonaa euroa), mutta myös harmillisiä säästöjäkin mm. aloituspaikkaleikkauksia ja vastaavina. Aikamoista tasapainottelua siis.

Iltapäivällä jatkoimme sitten oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjettien käsittelyä istunnossa. Hieman tuntuu tämä käsittelymalli teennäiseltä. Kumpikaan puolue ei tehnyt aitoa ja omaa budjettiesitystä hallituksen esityksen vaihtoehdoksi vaan vain toivomuslistat mitä ja minne pitäisi saada lisää. Tasapaino näin hukkuu ja keskustelu tarttuu vain yksityiskohtiin. Sinänsä tärkeitä nekin. Mutta kun pelkkää yksityiskohtapeliä tekee niin silloin puheet ja teot menevät pahan kerran ristiin. Tänään tuntuikin, että onkohan perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini osallistunut lainkaan oman puolueensa vaihtoehdon tekoon? Kun Soini reissaan Yhdysvalloissa niin tuntuu, että puolue elää omaa elämäänsä. Hiiret hyppivät pöydille. Vielä hetki sitten Soini nimittäin puhui, että perussuomalaiset haluavat tukea työllisyyttä ja yrittäjyyttä. Nyt heidän vaihtoehdossaan lisätään työllistäville yrityksille miljardin menolisäykset pakollisena Kela-maksuna. Puheet ja teot siis siis pahasti ristissä. Ja isona myös PS:n ehdotuksena ongelmana se, että he eivät tunnusta tai tunnista lainkaan maamme talouden pitkän aikavälin haasteita. Puolue ei ole ottanut minkäänlaista kantaa palvelurakenteiden uudistamiseen tai talouden tasapainottamiseen. Koko hallitus ja keskustakin tämän tiedostaa ja sen eteen tehdään töitä. Menot ja tulot on vain yksinkertaisesti saatava tasapainoon.

Keskustan vaihtoehdossa minusta paljon hyvää. Arvostan kovasti sitä, että keskusta on tullut mukaan talouden tasapainottamiseen ja myös sote-asioiden uudistamiseen. Mutta myös vahavsti tukemaan toimia yrittäjyyden tukemiseksi tässä maassa. Siinä työssä me olemmekin kumppaneita kaivanneet ja hyvä, että nyt hyvinkin samanlaisia puheita ja tavoitteita asiassa.

Mutta nyt istunto ja tämä keskustelu takana. Huomenna jatkamme uusilla aiheilla. Niin no… vielä täytyy lyhyesti kiittää lukuisista viesteistä liittyen tuohon jätehuoltokeskusteluun. Olen samaa mieltä, että tässä tehdään nyt jätelautakunnan murjomana pahaa jälkeä ja ehkä peruuttamattomiakin virheitä. Mutta demokratiaan kuuluu se, että enemmistön mielipiteen mukaan mennään. Tosin nyt tuntuu erikoiselta, että kaupunkien edustajat olivat olevinaan parempia asiantuntijoita meidän maaseutukuntien asioihin kuin meidän lautakunnat, kunnanhallitus ja lähes 300 mielipiteensä julkisesti kertonutta kuntalaistakin. Tätä päätöksentekoa johti nyt joku ihan muu. En siitä sen enempää.

Mutta pääpointti aamuisessa kirjoituksessani oli se, että näin niitä kalliita lisätehtäviä kunnille halutaan koko ajan lisää tehdä. Enää ei kohta yksi virkamies riitä vaan lisää henkilökuntaa palkataan jäteasioita hoitamaan ja lopulta senkin maksamme me tavalliset kuntalaiset. Tällaisia samanlaisia asioita on paljon ja sitten ihmetellään kun kuntien menot kasvavat ja palvelut kuitenkin samaan aikaan huononevat. Näin se juna vaan kulkee ja pahasti kohti seinää monesti. Lisäksi voidaan ihan hyvin kumota esimerkiksi energiatodistuslaki, rakennusmääräyksiä voisi keventää ja muuttaa lupaprosessut pääosin ilmoitusvelvollisuudeksi ja esimerkiksi valitusten työllistämistä voisi vähentää nostamalla valituskynnystä esimerkiksi käsittelymaksulla, joka palautettaisiin jos valitus osoittautuu aiheelliseksi. Tässä nyt jotain muuta hyvinkin vastaavaa turhaa ja työllistävää ja kallista sääntelyä purettavaksi.

 

Kommentit