Ministeri vastaa sillä mitä pyysin selvittämään.

Blogi, tiistaina 22.10.2013

Jätin jokin aika sitten maamme hallitukselle kaksi paljon keskustelua herättänyttä esitystä. Toisessa ehdotin, että maamme ottaisi aktiivisen otteen kesäajasta luopumiseksi ja toisessa toivoin hallituksen selvittävän päälomakauden siirtämistä parilla viikolla eteenpäin. Lomakauden painopiste siis siirtyisi kesä-heinäkuulta heinä-elokuulle.

Totesin esityksessäni, että muutoksella olisi suuria vaikutuksia moneen. Mainitsin mm. peruskoulun, mutta myös yliopistojen lukukausirytmin kuin varusmiespalvelukseen astumisajankohdatkin. Ja tottakai lomakauden suuren merkityksen matkailuelinkeinolle niin kotimaanmatkailun kautta kuin myös kesätyövoiman saamisenkin turvaamiseksi. Siksi esitinkin, että hallitus tekisi laajemman poikkihallinnollisen selvityksen lomakauden siirrosta ja sen vaikutuksia yhteiskunnan eri osa-alueille.

No vastaukseksi kysymykseeni opetusministeri Krista Kiuru kirjoittaa puolitoista A4:sta, miten ”korkeakoulujen syyslukukauden vuosittaiseen alamisajankohtaan vaikuttaa merkittävästi ylioppilastutkinnon järjestämisen ja ylioppilastutkinnon tulosten varmistumisen ajakohdasta”.  No totta kai vaikuttaa. Ja ministerin mukaan ”Koulujen työaikamuutoksilla on korkeakoulujen opiskelijavalintojen lisäksi laajoja vaikutuksia ylioppilaskirjoitusten ja toisen asteen koulutuksen yhteishaunaikatauluihin sekä valtion ja kunnan talouden ja toiminnan suunnitteluun”. Totta kai on.

Muutama kappale lisää ja siinä se. Siinä sitten perusteellinen selvitys paljon puhuttavasta aiheesta. Ja viime kesänä aihetta piti esillä myös elinkeinoministeri Jan Vapaavuorikin.

Itse olen sitä mieltä, että aihe olisi ansainnut kunnollisen valmistelun ja selvityksen. Elokuun helteet olisivat lisäksi aivan tervetulleita monelle koululaisillekin ja myös alati globalisoituvassa maailmassa monen vanhemman loma-aika jo nyt painottuu muun Euroopan hiljentyessä juuri elokuulle. Siellä olisi mukava lomailla perheenkin kanssa. Malli myös mukavasti rytmittäisi kouluvuotta uudelleen, loisi maahamme korkeakouluihin aidon kesälukukauden mahdollisuuden ja paljon muuta.

Olen pettynyt.

Kesäajastakaan hallitus ei halua luopua.

Toiseen esitykseeni vastauksen antoi liikenneministeri Merja Kyllöne. Hänen mukaan kesäajasta ei ole syytä luopua. Kyllösen vastauksen mukaan ”kesäajalla on arvioitu joka tapauksessa olevan enemmän positiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia.” Ja valtaosa perusteluista on liikenneturvallisuuteen vaikuttaminen ja lentoliikenteen yhteiset eurooppalaiset aikataulut. Vastaamatta kokonaan jää järjestelmän suuret haitat työelämälle muuten ja myös maataloudelle ja ennne muuta kotieläimille.

Loppu sitten on kertomusta siitä, että kesäajasta päättää EU. Totta kai päättää, kun päätösvalta on sinne aikanaan annettu. Mutta aktiivinen ote asian korjaamiseksi olisi nyt tarpeen. Haitat ovat nimittäin jo monin kerroin hyötyjä suuremmat.

No EU:n päätöksentekoon voi hyvinkin vaikuttaa jos olisi halua ja tahtoa. STT kertoi syyskuun lopultta, että ”Espanjassa ehdotetaan maan aikavyöhykkeen muuttamista”. Parlamentille esiteltyssä raporttissa todetaan, että ”aikavyöhykkeen vaihto toisi espanjalaisille enemmän vapaa-aikaa ja säännöllistäisi nukkumis- ja ruokailuaikoja, raportissa sanottiin”. ”Viranomaisten mukaan väärä aikavyöhyke saa espanjalaiset heräämään liian aikaisin, mikä vaikuttaa heidän työkykyynsä”.

Asioihin voi siis vaikuttaa jos vain on halua ja tahtoa. Espanjassa on vaikka siis hieman toisesta asiasta, tai ainakin tälle esittämälleni asialle sukua olevasta asiasta, onkin kyse.

Muihin tekemiini esityksiini vastaukset löytyvät täältä kotisivuiltani Eduskuntatyö-linkin kautta. Siellä mm. vastausta vielä odottavat esitykseni ja kysymykseni valtakunnallisesta opettajarekisteristä, Koulutuspilvi-hankkeesta ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestö ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä. Myös muut esitykseni ja myös eduskunnan puheenvuoroni löytyvät tuolta saman sivun kautta.

Nyt eteenpäin. Aamusta ensin Metropolia Ammattikorkeakoulun Nenäpäivän tv-haastatteluun ja sitten valiokuntien kokouksiin. Taas mennään.

…..

Kello 21.10 ja ilta jo kotosalla. Eduskunnassa tänään pari valiokuntaa. Iltapäivästä hieman tyhjääkin kun ulkoasiainvaliokunnastamme osa USA:n matkalla ja puheenjohtaja Soinin poissaollessa emme voi kokouksia pitää. No sehän sopi hyvin ja sainkin tänään vieraakseni keväällä kasiluokkalaisena TET-jaksolla eduskunnassa olleen Erika Kovasen. Erikan kanssa sovimme samalla, että hän tekee myös ysiluokan työelämään tutustumisen eduskunnassa ja nyt sitten jo pariviikkoinen työrupeama marras-joulukuun taitteessa. Ahkera ja fiksu nuori ja hänenlaisia mielellään aina TET-jaksolle ottaa. Kysellä siis koululaiset saa.

Iltapäivällä sitten täysistunto missä käsittelyssä mm. porotilojen loma-apu. Omassa puheessani toivoin, että seuravaaksi käsittelyyn otettaisiin myös hevostilat jotka eivät verottajan tiukan tulkinnan takia ole päässeet nyt lomituspalveluiden pariin. Maatila jossa kahdeksan hevosta siis mahtuu lomitukseen, mutta ei esimerkiksi 20-30 hevosen ratsastuskoulu vaikka tila täyttäisi peltojenkin osalta MYEL-vaatimukset jotka lomituksen ehtona normaalisti. Toivottavasti tässä saadaan kanssa järki jossain vaiheessa voittamaan ja 24/7/365 -hevostiloille myös apua vapaapäiviksi ja edes lyhyiksi lomiksi. Istunnossa myös esillä hevosasiat TOTO:nkin kautta. Toivotaan, että pelivaihdot saadaan taas kasvuun ja sitä kautta rahaa hevostaloudelle. Pelaaminen nimittäin merkittävä rahantuoja hevosalalle ja usein ratkaisevakin.

Istunnon jälkeen vielä Radio Hämeen Politiikan Puhemylly missä lyhyesti esillä tänään esitellyt perussuomalaisten ja keskustan varjobudjetit. Hyviä kohtia keskustan ehdotuksia paljonkin mm. yrittäjyyden tukemiseen kun taas perussuomalaisten esitys olisi kylmää kyytiä yrittäjyydelle ja suomalaisille työpaikoille. Mutta ei tyrmätä suoralta kädeltä. Täytyy lukea esitykset huolella vielä läpi ja katsoa mitä kaikkea sieltä kannattaisi mukaan ottaa. Paras kokonaisuus nimittäin syntyy laajalla ja avarakatseisella yhteistyöllä yli puolue ja hallitus-oppositiorajankin. Huomenna aiheen parissa jatkamme.

 

Kommentit