Tommy Tabermannin kuolemasta 10 vuotta – Kollega, jota usein kaipaan ja muistelen ja jonka kanssa onnellisuutta etsimme

Blogi, keskiviikkona 01.07.2020

Tanskassa tutustumassa silloiseen maailman onnellisimpaan kansaan yhdessä Tommyn sekä Jukka Mäkelän ja Tuomo Puumalan kanssa.

Tässä olemme Tommyn kanssa Juha Valvion vieraina Heräämössä.

Eduskunnan Lainan Päivän tilaisuudessa.

Tasan kymmenen vuotta sitten saimme suru-uutisen joka pysäytti. Kollega ja ystäväni Tommy Tabermann oli menehtynyt ärhäkän sairauden vietyä voiton. Olimme Tommyn kanssa molemmat nousseet eduskuntaan maaliskuussa 2007 ja ystävystyimme nopeasti toimiessamme sivistysvaliokunnassa. Monet kerrat istuimme aamupalalla yhdessä ja keskustelimme kirjoista, Tommy toi minulle kokoelmistani puuttuneita vanhimpia Tabermanneja ja teimme monenlaista muutakin. Ikäerostamme huolimatta huumorimme ja ajatusmaailmamme monessa kohtasivat ja olisimme sopineet jo kesälle 2010 vierailut myös mökeillemme. Ne vierailut jäivät tekemättä. Sen sijaan ehdimme mm. Tanskaan. Tutustumaan silloiseen maailman onnellisimpaan kansaan. Sitä Tommy ei enää ehtinyt nähdäkään, kun me tuon ykköspaikan muutama vuosi sitten otimme.

Syksyllä 2009 Tommy sai tiedon pahanlaatuisesta aivokasvaimesta. Sairaus eteni nopeasti, mutta Tommy vastaisi viesteihin vielä seuraavana kesänä. Yhtäkkiä viestini ei enää saanutkaan vastausta. Sairaus oli vienyt voiton ja Tommy siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Istutin Tommyn muistoksi Pekkalan puulajimetsään ja muistojen metsään Tabermannin Tammin. Tammesta tulikin jo nuorena puuna esikuvansa mukaisen tuottelias. Kaunis ja elinvoimainen puu tänäänkin.  Tommyn kanssa tekemästämme matkasta Tanskaan Pekkalassa muistuttaa myös Kultasade. Ihastuin upeaan ja erikoiseen puuhun Kööpenhamissa. Sekin tänään tuo elämääni sitä silloin etsimäämme onnellisuutta ja hymyä. Tänäkin kesänä puu oli mitä kauneimmassa keltaisessa sateessaan.

Muistoissa myös Tommyn kanssa ”perustamamme” se aito ja oikea sivistysvaliokunta missä luettiin muutakin kuin Tex Willereitä ja myös se miten Tommy päivitteli tosi-tv-ohjelmien antia. Pohti, että ”pian varmaan täällä eduskunnassa on sitten ”bb-einareita” ja ”sikaharreja”. Ja omat kutsunsa tosi-tv-ohjelmiin mies kuittasi huumorilla. Tanssiin Tähtien Kanssa -ohjelmaan miestä houkuteltiin. Tommyn vastaus tanssiin lähtemiseksi oli se, että ”Sitä iloa ei Suomen kansa sentään ansaitse”. Myös Uutisvuodosta monet mieleenpainuneet tarinat kuinka mm. presidentiksi mielineet ohjelmaan tunkivat ja möhlivät.

Kuvateksti vuodelta 2008 blogistani: ”Tommy Tabermann ja Venla tutustuivat jo viime vuonna kun Venla teki ensimmäisen retkensä eduskuntaan. Tänään kummisedällä oli todella tiukka päivä ja kokouksia ihan liikaa, mutta sentään Reilun Kaupan kahville ja jäätelölle ehdimme yhdessä.”

Yhden ohjeen rakkauteenkin Tommy matkaani antoi. Se kuuluu:

”Viimeiseksi sanaksi on suudelma paras”.

Kaksi muuta vahvaa runoa jotka usein mielessäni ovat ovat tässä. Toinen nuoruuteni ajoilta ja toinen elämäni ohjeena.

”Rakkaani, älä kysy minulta nimeäni,
älä kysy minulta
vuosia, kaupunkeja,
mitä minä olen
tehnyt.
Kokeile
mitä minä
kykenen tuntemaan,
ja tiedät minusta kaiken, vereni pisarat.”

”Älä sano ehkä, jos voit sanoa kyllä.
Älä sano katsotaan huomenna
jos voit jo tänään sanoa ei.
Älä sano lintu kuin lintu,
sano pääskynen tai haukka.
Älä sano kukka kuin kukka,
sano keltavuokko, Anemone
ranunculoides, ja kissankello.
Älä sano, no olkoon, jos voikukista
aletaan keittää heikoille keittoa
ja kissankelloilla halutaan soittaa
muurahaisillekin sapeli kouraan.
Älä sano, samapa tuo, silläkin uhalla
että sinut heitetään vailla
vettä ja paitaa, pimeään, kylmään.
Älä pelkää yksinäisyyttä, ehkä se
on pelkkä tauko ennen loppusoiton
pitkää, kiivasta syleilyä.
Älä huokaa jos sinun on huudettava.
Älä huuda jos kuiskauskin rikkoisi
kurkiaurat matkalla rinnasta rintaan,
särkisi ikuisesti aran astiamme.
Älä, älä koskaan suutele otsalle
jos voit suudella suoraan suulle.”

Tommy Tabermann

‪Tommyn Tammi – 10 vuotta siitä kun Ystävä lähti. Muistojen metsässäni Tabermanni tekee jo uusia ”runoja”. #tabermann #pekkala #muistojenmetsä #arboretum #loppijärvi ‬

Kiitollisena muistelen Tommya tänäänkin. Tammen juurella.

Kommentit