Gallupit näyttävät uusia suuntia – SDP:n kanntus putosi kesäkuussa rajusti, kuten myös Vihreiden

Blogi, torstaina 02.07.2020

Helteinen politiikan kevät sai seurakseen helteisen alkukesän ja samalla myös totuttua suuremmat muutokset puoluegallupiin. Eläkeläisille luvatun 100 euron eläkekorotuksen peruminen ja myös hoitajamitoituksen siirtäminen seuraavan hallituksen vastuulle näyttää olleen liikaa jopa Sanna Marinin johtaman SDP:n kannattajille. Tai itseasiassa Riinnehän demareita vielä johtaa, mutta kuitenkin. SDP:n kannatus notkahtaa pitkään jatkuneen Marinin nousukauden jälkeen peräti -1,3%-yksikköä. Puolue pitää kuitenkin ykköspaikkansa koronanosteensa myötä, mutta suunta on nyt kääntynyt ja pettymys demareihin alkaa realisoitua gallupeissakin.

Yle kotisivut kuvakaappaus

Harvoin näkee niin paljoa pettyneitä viestejä somessa ja kuulee keskusteluissakaan, kun nyt on kuulunut SDP:n liittyen. Yhteinen nimittäjä niille on ollut se, että ”miten ne rahat saattoivat loppua demareilta juuri sillä hetkellä, kun oli aika eläkeläisten ja vanhusten?” Hyvä ja aiheellinen kysymys, sillä kevään aikana Marinin hallitus on löytänyt kyllä lähes 20 000 miljoonaa euroa rahaa moneen sinänsä tärkeään kohteeseen, mutta eipäs niistä riittänyt euroakaan eläkeläisille luvattuun eläkeiden 100 euron korotukseen tai myöskään suurella suulla luvattuun vanhustenhoidon 0.7 -sitovaan hoitajamitoitukseen. Pettymys on ollut lähes käsin kosketeltava.

Pääministeripuolue SDP:n kannatus on kuitenkin edelleen 21,9 prosenttia ja sillä puolue pitää varsin tukevasti ainakin toistaiseksi Ylen Gallupin kärkipaikkaa. Kesäkuun käänne alaspäin oli kuitenkin ensimmäinen Sanna Marinin pääministerikauden aikana.

Samaan aikaan Vihreät pitkä luisu ministeri Maria Ohisalon johdolla näyttää jatkuvan. Ville Niinistön, Touko Aallon ja Pekka Haaviston puheenjohtaja-aikojen kannatusluvut ovat kauas taakse jäänyttä elämää ja vihreitä kannattaa enää 10,9 prosenttia äänestäjistä. Niinistön ja Aallon kausilla vihreissä vielä haaveiltiin ja puhuttiin jopa avoimestikin valtiovarainministerin tehtävästä ja jopa suurimman puolueen paikasta ja näin ollen pääministerintehtävästä. Nämä nyt Ohisalon johdossa taakse jääneitä haaveita. Vihreiden kannatus on laskenut pitkään ja nyt kirjattu 10,9% kannatus on kaukana luvuista jollaisille Ohisalo (14,3%) puolueen vastuulleen sain. Vielä eduskuntavaaleissa Vihreiden kannatus oli 11,5%.

Ylellä Taloustutkimuksen Tuomo Turja kertoi Vihreiden peruskannattajien siirtyneen  SDP:n, vasemmistoliiton ja kokoomuksen taakse. Meidän kanntus onkin tuoreimmassa gallupissa hienoisessa nousussa. Kun PS:n kannatus pysyy tismalleen aiemmissa luvuissaan eli 18,1%:ssa niin Kokoomus nousee näin rinnalle 17,9% (+0,4%-yksikköä) kannatuksella. Trendit siis muuttuneet ja vahvistuneet.

Keskustan tilanne jatkuu tukalana vaikka kannatus hieman edellisestä nouseekin. Katri Kulmunin ero ja Matti Vanhasen nousu talouspolitiikan johtoon kirjauttaa kepulle 11,4% kannatuksen. Se ei tietenkään ole yli 20 prosentin kannatuksiin tottuneelle entiselle suurelle puolueelle riittävä ja tämä gallup antanee vain vauhtia Kulmunin vaihtumiselle syksyn puoluekokouksessa Annika Saarikkoon. Tosin mielenkiintoista on nähdä haluaako Annika ottaa tällaisissa soissa rämpivää puoluetta ja vieläpä vasemmistohallituksen pönkänä olemista vastuulleen? Tehtävä nimittäin nousta tässä asemassa 20% on käytännössä täysin mahdoton. Tosin mahdollista on sekin, että Keskustan puoluekokouksen linjapuheessaan Annika Saarikko kertoo samantien puolueen jättävän Marinin vasemmistohallituksen ja tekevän kotiin paluun alkiolaisille juurilleen.

Hallituspuolueista näyttää vain vasemmistoliitto hyötyvän jakopolitiikasta. Vasemmistoliitto nosti kannatustaan kuukauden takaisesta 5,5 miljardin euron suurjaon jälkeen vajaan prosenttiyksikön 8,9 prosenttiin. Sen sijaan hallituspuolue RKP:n, mutta myös oppositiossa olevan KD:n kuten muidenkin oppositioryhmien kannatusmuutokset mahtuvat 0,5 prosenttiyksikön sisälle.

Tuoreinta gallupia varten Ylelle Taloustutkimus haastatteli 2 451 suomalaista 3.6.–30.6.2020. Kyselyyn vastanneista puoluekannan kertoi 1 632 vastaajaa ja mittauksen virhemarginaali on 2,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

….

Sataa sataa sarvet kaatuu… Sadepäivä päätökseen. Illalla kävimme vielä katsomassa Juomahuone Laitisen tämän kesän Perikunnan Hätävara -terassirevyyn. Vajaa kaksituntinen hauskaa poliittista ja vähän muutakin parodiaa ja perinteen mukaan myös hyvää musiikkia vähän aina toki uudenlaisin sanoituksin. Takuuvarmaa ja hauskaa ohjelmaa siis kesäiltoihin eli suositukset!

 

 

 

Kommentit