Toivottavasti olen väärässä.

Blogi, keskiviikkona 19.12.2012

Tänään eduskunnassa olemme käsitelleet opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaa. Itse olen enemmän kuin huolissani opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) suunnittelemistä leikkauksista toisenasteen ammatilliseen koulutukseen. Nyt esillä oleva leikkausmalli on kohtuuton ja täysin matemaattinen ja siksi toteuttamiskelvoton. Se ei esimerkiksi meillä Hämeessä lainkaan ota huomioon sitä, että täällä toimii kahden maakunnallisen ammattioppilaitoksen lisäksi kaksi valtakunnallista ammatillista oppilaitosta. Koulua siis joihin opiskelijat tulevat ympäri Suomen. Kyseessä siis Kiipulan erityisammattioppilaitos ja Ypäjän Hevosopisto. Esimerkiksi Ypäjän opiskelijoista suuri osa tulee juuri Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta eli alueilta missä nuorisoikäluokat kasvavat. Paikkamäärää siis tulisi nimenomaan lisätä. Nyt esitys on puhtaasti maakunnallinen ja laskennallinen ja tilastoihin perustuva (ja jopa muuttovoiton sivuun jättävä) ja tämän takia toimimaton.

Toivon todella, että olen väärässä kun pelkään, että opetusministeri Gustafssonin suunnittelemat aloituspaikkaleikkaukset jopa vaarantavat koko yhteiskuntatakuun ja nuorisotakuun toteutumisen maassamme. Aloituspaikkoja nimittäin leikataan muuallakin päin Suomea niin että todellinen koulutustarve ei tule huomioon otetuksi.

Toivon, että ensi vuoden lopulla joku toteaa minulle, että olit Heinonen väärässä. Yhteiskuntatakuu toimii ja jokaiselle peruskoulun päättävälle nuorelle on aloituspaikka toisella asteella ja kaikki ovat opiskelemassa, töissä tai kuntoutuksen piirissä. Ja totean, että olen enemmän kuin mielelläni tässä väärässä pelkoni kanssa. Toivon, että kokoomuksen ajama yhteiskuntatakuu toteutuu ja nuorisostamme pidetään entistä parempaa huolta.

Salissa olen tänään myös keskustelut urheilun ja liikunnan rahoituksesta. On hienoa, että urheiluministeri Paavo Arhinmäki oikeasti on nyt ryhtynyt sanoista tekoihin mm se suhteen, että kaikkien lasten ja nuorten pääsyä urheiluseurojen toimintaan mukaan tuetaan. Aivan liian usein osallistumismaksut ovat niin korkeita, että monilla perheillä harrastukset jääkiekossa, taitoluistelussa, salibandyssä ja muissa jää tämän takia lapsien kohdalla haaveeksi. Kiitän Arhinmäkeä hyvästä työstä.

Arhinmäen johdolla myös liikunnan ja urheilun rahoitusta muutenkin lisätään ja toteutetaan mm myös huippu-urheilun muutostyötä ja myös Olympiastadionin suuri remontti. Liikuntaan kannattaa panostaa kaikilla osa-alueilla ja nyt tehdään hyvää työtä.

Esitin istunnossa myös uudestaan esitykseni urheiluun tehtävien lahjoitusten verovapaudesta. Toivon, että tätä monessa maassa hyvin toimivaa mallia nyt vakavasti pohditaan meilläkin sillä rahaa liikunta tarvitsee lisää niin seuroissa ja harrastetoiminnassa kuin huipullakin.

Nyt kello 16,31 ja vasta ensimmäistä kertaa työhuoneessa. Kuppi kahvia ja kohta jatketaan. Tänäänkin menee yöhön asti ja illalla vielä onneksi vieraakseni eduskunnan ensimmäisen Fb-vierailun väkeä. Ben Zyskowiczin kanssa isännöimme Facebookista koottua vierasryhmää. Mielenkiinnolla odotan tulevaa.

FB-Parlamentti eduskunnassa.

Iso kiitos kaikille mukana olleille. Ensimmäinen Facebook-vierailu eduskuntaan onnistui ainakin minusta hienosti ja päätin, että tästähän tehdään perinne. Ben Zyskowiczin kanssa sain isännöidä eduskunnan ensimmäistä FB-vierailua ja väkeä oli mukana ympäri Etelä-Suomen. Ja moni vielä jäi pois päällekkäisyyksien takia ja moni toivoi jo uuttakin tapaamista ensi keväälle. Sen voin luvata.

Tänään talolla siis väkeä joka oli kutsuttu mukaan avoimella ja julkisella kutsulla Facebookissa. Alkuun kiinnostuksen uudenlaiseen vierailuun ilmoitti toista sataa FB-tykkääjää ja nyt mukana ensimmäisessä ryhmässä oli reilu 30 vierasta. Tutustuminen taloon, politiikkaa ryhmähuoneessa ja hyvää keskustelu ja tottakai joulun kunniaksi glögiä ja piparkakkuja. Siitä oli ensimmäinen Fb-vierailu tehty.

Oli myös hienoa miten muutama ihan uusi tuttavuuskin oli mukana ja muutama halusi myös aktiivisemminkin mukaan politiikkaa. Hieno juttu ja lämmitti mieltä.

Mutta nyt kello 21.38 ja kahvit juotu ja istunnossa työt jatkuvat. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnon alaa nyt läpi ja itse puhun kohta nuorisotakuusta ja yhteiskuntatakuusta.

 

Kommentit