Kertausharjoitusmäärät ylös ja materiaali kuntoon.

Blogi, torstaina 20.12.2012

Tänään torstaina julkistetaan uusi turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko. Selontekoa on tehty kaikkien puolueiden yhteistyöllä kesästä lähtien ja siinä tullaan linjaamaan maamme tulevien vuosien turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Asiakirja hyväksytään tänään ensin hallituksessa ja sitten se tulee meille eduskuntaan käsiteltäväksi kevätkaudeksi.

Itse pidän tärkeimpänä sitä, että nyt saadaan vahvat päätökset puolustusvoimien materiaalin päivittämisestä tai oikeastaan uudistamisesta. Se on aivan keskeisen tärkeä asia uskottavan puolustuksemme näkökulmasta. Lisäksi on tärkeää saada linjaus siitä, että nyt noin 5000 kertausharjoitusten määrä saadaan nostettua takaisin 18 000 vuona 2015. Sinne pääsemme, mutta reservin osaamisesta pitää pitää huolta ja se vaatii riittävää kertausharjoitusmäärää ja tuo noin 18 000 on tulevaisuudessa hyvä ja kestävä määrä.

Linjauksia tulemme tekemään varmasti myös Pohjoismaisesta yhteistyöstä. Se on tärkeä osa tulevaisuutta myös. Sen sijaan en usko, että Nato-linjauksiin tehdään muutoksia. Ja ei ole tarpeenkaan. Nykyisellä yhteistyön linjalla voimme hyvin jatkaa. 

Tänään julkistettava selonteko jatkaa pitkää parlamentaarista perinnettä. Edellinen selonteko on viime hallituskaudelta eli vuodelta 2009.

….

Nyt torstaita kaikille. Eilen painettiin pitkältä yli kellonympäri ja täytyy myöntää, että hieman alkoi jalka jo painaa kun vuorokausikin vaihtui heittämällä salissa tähän. Mutta nyt taas virkeänä yöunien – tosin lyhyiksi jääneiden – jälkeen mennään.

Eduskunnassa aamusta äänestyksiä ja sitten jatkuu budjetin keskustelut.

Ensimmäiset – muutamat sadat äänestykset – nyt tältä päivältä takana ja seuraavaksi sitten jatkamme ryhmäkokouksilla ja kyselytunnilla. Illalla vielä käsittelyssä Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala sekä ympäristöministeriön hallinnonala. Sen jälkeen kaikki läpi kahlattuina.

Oman lisä mausteen tähän keskusteluun ja pohdintaan antaa varmasti myös tänään julkaistu Valtiovarainministerin tuore talouskatsaus. Sen mukaan tänä vuonna maamme kokonaistuotanto ei lisäänny lainkaan (kasvuennuste -0,1). Ja ensi vuonna 2013 BKT:n kasvuksi ennustetaan 0,5 % ja kasvu perustuu sekä kotimaiseen kysyntään että nettovientiin. Ja hieman kauemmaksi katsottununa kasvun uskotaan hieman vahvistusvan. Vuonna 2014 kasvua kertynee 1,7 %. Siihen toki niin pitkä aika, että se voi hyvinkin muuttua ja muuttua voi jo ensi vuosikin suuntaan jos toiseenkin. Nyt eletään herkkiä ja haastavia aikoja ja pienikin juttu voi heilauttaa talouttamme.

Itse asiassa koko euroaluemme talouskehitys on heikkoa koko ennustejakson ajan. Toisin siis kuin aikaisemmin, maailmantaloudessa kauppa ja tuotanto kasvavat suunnilleen samassa tahdissa. Meidän markkinaosuus maailman tuonnissa jatkaa laskuaan, päinvastoin kuin esimerkiksi Saksan ja Ruotsin. Kansainvälisen kysynnän heikkous ja viennin rakennemuutos alentavat maamme vientiä tänä vuonna. Ja viennin volyymi laskee 1,7 % viime vuodesta ja viennin osuus BKT:stä putoaa alle 40 prosenttiin. Mutta ensi vuonna, vuonna 2013 vienti, kasvanee noin prosentin.

Myös kulutuksen kasvun edellytykset ovat heikentyneet. Ensi vuonna yksityisen kulutuksen kasvu jää vaatimattomaksi, 0,6 prosenttiin. Myös ensi vuonna kotitalouksien velkaantuminen jatkuu käytettävissä olevia tuloja nopeampana. Tämä itseasiassa myös sellainen asia jota on syytä pitää esillä ja itse kunkin mielessä.

Merkille pantavaa on sekin, että mokonaistuotantomme ei saavuta edes vielä vuoden 2014 loppuun mennessä vuoden 2008 tasoa. Erityisesti teollisuus on käymässä läpi rakennemuutosta, mikä heijastuu kasvulukuihin. Lisäksi myös työllisyys on lähtenyt nyt tänä syksynä ja loppuvuodesta heikkenemään ja työllisyys
supistuu ennusteiden mukaan myös ensi vuonna. Vuonna 2013 työttömyysaste kohoaa 8,1 prosenttiin, mutta toisaalta sen ei odoteta alentuvan olennaisesti seuraavana vuonna talouden virkoamisesta huolimatta.

Taantuma heikentää julkisen talouden näkymiä. Sopeutustoimista huolimatta valtion talous pysyy selvästi alijäämäisenä ennustejaksolla ja velkaantuminen jatkuu. Ja tämän takia tarvitsemme uusia toimia heti alkuvuodesta ja rohkeutta rakenteellisiin uudistuksiin ja vaikeisiinkin uudistuksiin pitää olla.

Koko katsaus on luettavissa VM:n sivulla. Tässä suora linkki sinne.

….

Mutta nyt työt jatkuvat. Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäkokoukseen.

Budjettikäsittely tänään puheiden osalta päätökseen. Viimeisessä omassa puheenvuorossani nostin esille huoleni veteraanien kuntoutusrahoista ja yleensäkin siitä, että veteraanit saisivat myös apua kuntoutukseen hakeutumiseen. Tämä monessa paikassa iso ongelma ja sen takia osa jää pääsemättä kuntoutukseen vaikka määrärahaa itse kuntoutukseen olisikin. Samalla vaadin myös sitä, että jatkossa jokaisen vuoden budjettiin laitetaan aina heti ensimmäisenä riittävä määrä rahaa veteraaneille ja heidän puolisoilleen kuntoutusta varten. Sen pitää olla aina automaatio ja itsestään selvyys.

Illalla piipahdimme vielä ystävien kanssa – Takarivin Taavit – illallisella. Hieno nelikko meille muodostunut Henna Virkkusesta, Petteri Orposta ja Sampsa Katajasta ja minäkin mukana. Upea juttu niin kuin ystävyys aina. Nyt nukkumaan.

 

Kommentit