Titanicin uppoamisesta 100 vuotta – rauha heille.

Blogi, sunnuntaina 15.04.2012

Tänään tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta siitä kun ainakin laivan uppoamisen jälkeen uppoamattomaksi luonnehdittu jättilaiva upposi. Jäävuori yllätti laivan Pohjois-Atlantilla ja se vei mukanaan meren hautaan noin 1500 ihmistä. 40 suomalaista hukkui ja vain 20 pelastui.

Levätkää rauhassa. Tämä tapahtuma oli maailmankin kannalta hyvin merkityksellinen ja osaltaan jäi pitkäksi aikaa – ehkä jopa aina tähän päivään saakka ja tulevaisuuteenkin – muistuttamaan meitä meidän ihmsiten voimien rajallisuudesta. Ja meren ja luonnon voimasta. Sitä on syytä kunnioittaa. 

Nyt 100 vuotta myöhemmin Titanicin hylky lisättiin myös Unescon vedenalaisen kulttuuriperintölistalle. Tämän osaltaan on tarkoitus antaa laivassa viimeisen sijansa saaneille hautarauha ja myös estää luvaton ryöstösukeltaminen hylkyyn. Päätöksen jälkeen YK-maat voivat takavarikoida Titanicin hylystä varastettuja esineitä ja estää hylylle suunnitellut epätieteelliset ja epäeettiset tutkimussukellukset.

Mutta Unescon tuore päätös on hyvä ja tärkeä. Se osaltaan antaa rauhan tällekin haudalle.

….

Tänään sunnuntaina 15.4. Lopella on luvassa koko päivän upeaa kuoromusiikkia. Kanta-Hämeen VI Kuorokatselmus tuo Loppisaliin alueemm parhaat kuorot ja Sulasolin Hämeen Piirin järjestämässä tapahtumassa kuullaan myös meidän omia kuoroja heti puoliltapäivin. 

Illalla sitten salibandyä. Lopen pojat LFT:n C1-pojat pelaavat SM-finaalissa Tampereen Classicia vastaan ja sinnehän on tottakai loppilaisena mentävä. Huikean jännittävä ilta edessä.

Mutta nyt kuitenkin aamusta Pekkalan mökille Loppijärven rantaan. Kaivon puhdistus ja sen semmoista kevät puuhaa luvassa. 

Aurinkoista kevätpäivää kaikille.

Kello 14.49 ja kohta Tampereelle. Mukava kevätpäivä. Aamusta ensin perheen kanssa pihatöihin Loppijärven rantaan ja iltapäivällä sitten Kanta-Hämeen VI Kuorokatselmukseen Loppisaliin. Sulasolin Hämeen piirin järjestämä katselmus tarjosi tänään aivan huikean upean kuoroelämyksen. Tai monen kuoron ja erilaisen kuoron elämyksen. Omat kuoromme olivat edustettuina aina Lapsi- ja Nuorisokuorosta Timotein kautta Mieslaulajiin ja upeat esitykset myös muilla hämäläisillä kuoroilla. Erityisesti minua aina sykähdyttää Kamarikuoro Gaudete ja tänäänkin se Timotein kanssa huikean hyvä. Olen myös todella tyytyväinen, että aikanaan väänsimme Loppisalin remontin yhteydessä salista tällaisen. Loppisali toimii kuorolaulussa ja musiikissa muutenkin erinomaisesti ja tällaista kuorosalia tai musiikkisalia on harvassa tämän kokoisessa kunnassa. No ehkä meillä kuoromusiikin pitkät perinteetkin velvoittavat. Onhan Lopen Lapsi- ja Nuorisokuoro aikanaan valloittanut Suomen ja maailmaakin moneen kertaan ja tänä päivänä Timotei jatkaa samaa menestyksen uraa.

Upea konsertti ja illalla vielä Lopella sitten kirkossa Kuorokatselmuksen päätöskonsertti kello 18.00. Itse en valitettavasti sinne ehdi sillä nyt kohta pakattava auto ja suunnattava Tampereelle. Lopen LFT:n C1-pojat pelaavat ensimmäisen SM-finaaliottelunsa Tampereen Classicia vastaan. Huikea säbäilta edessä.

Lopen pojat ottivat ensimmäisen kiinnityksen salibandyn C1-poikien SM-kultaan. Tänään ensimmäisessä finaaliottelussa 96-syntyneet pojat pöllyttivät taistellen Tampereen Classicin heidän kotiareenalla. Tämä Lopen porukka pelaa niin suurella sydämellä. Itseasiassa kirjoitin joukkueesta pienen kolumninkin viime viikolla. Se nyt luettavissa myös täällä kotisivuillani Kynästä-sivulla. Mutta nyt voitot siis 1-0 Lopelle tämän päiväisen 5-8-voiton ansiosta. Upea osoitus siitä miten ensimmäisen erän pienen tahmeuden jälkeen valmennusjohto Olli Aalto ja Tomi Hietanen herättivät joukkueen 3-0-asemista taisteluun ja sieltä tultiin tasoihin ja voittoon. Tänään kertakaikkisen mahtavan pelin pelasi jälleen maalivahtimme Teemu Jormalainen (Forssan vahvistus, mutta taitaa jo hänelläkin sykkiä Lopen rautainen sydän) ja kentällä sykähdytti nyt omalle tasolleen jälleen noussut Nico Matilainen. Hän on taistelija ja ratkaisijapelaaja juuri tällaisiin peleihin. Mutta vahva suoritus jälleen koko joukkueelta ja ensi lauantaina jatkamme kotikentällä. Silloin jo kulta voi maistua suussa. Onnea pojat!

Mutta nyt sunnuntai-iltaa. Nautitaan siitä kotona. Huomenna aamusta Helsinkiin ja työlounaalle Mäntyniemeen. 

 

Kommentit