”Älä osta sutta naudan vaatteissa”Minä haluan tietää mistä ruokani tulee.

Blogi, lauantaina 14.04.2012

”Älä osta sutta naudan vaatteissa”

Minä haluan tietää mistä ruokani tulee.

Itse olen useamman vuoden ajan peräänkuuluttanut ruokamme alkuperää. En tarkoita sitä, että aina parasta olisi jonkun tietyn maan ruoka tai jossain tietyllä alueella tuotettu liha. Mutta sen tiedän, että suomalainen, kotimainen, ruoka on hyvää ja puhdasta ja ainakin itse haluaisin tietää aina mistä lautaseni ruoka-aineet tulevat.

Itse tein yhden päätöksen. Ostan aina Atrian-tuotemerkin alta lihat. Päädyin ratkaisuun siksi, että se oli ainakin silloin ainoa tekijä joka takasi, että aina Atria-tuotemerkin alla olevat lihatuotteet on tehty suomalaisesta lihasta.

Minua nimittäin alkoi kypsyttää se, että lihapaketeissa myytiin suomalaisen brändin tai tuotemerkin alla milloin mitäkin lihaa. Ja silloin kun paketissa sattui olemaan suomalaista niin sitä kyllä mainostettiin, mutta samalla täysin samanlaisen toisen paketin sisältö vaiettiin pikkuruiseksi tekstiksi jos liha tulikin jostain muualta. Tuli olo, että en kertakaikkiaan voinut luottaa enää tuttuihinkaan merkkeihin.

Nostin asian 2010 esille. Tein asiasta kysymyksen ja esityksen silloiselle maamme hallitukselle. 

Kirjoitin silloin 30.6.2010:

Elintarvikkeiden pakkausmerkintäsäädöksissä määrätään, minkä tietojen tulee selvitä kuluttajan ostamasta pakkauksesta. Pakkausmerkintäsäädöksillä pyritään takaamaan elintarvikeketjun jäljitettävyys ja kuluttajan tiedonsaantioikeus. Eviran tekemän tutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista tarkistaa ruoan alkuperämaan ennen ostopäätöstä, ja syy tähän on tavoite ja halu ostaa suomalaisia elintarvikkeita.

Kotimaisen ruoan turvallisuus perustuu luotettavaan ketjuun. Suomessa tuotetun ja valmistetun lihavalmisteen tuotantoketju pystytään jäljittämään aina pellolta ruokapöytään asti. Tällöin on selvää, että tuotteen alkuperämaa on Suomi. Myös ulkomailta tuotujen lihavalmisteiden alkuperämaa on säädösten mukaan ilmoitettava.

Erikoinen tilanne on se, että ulkomailla tuotettu liha tuodaan Suomeen ja jalostetaan täällä edelleen. Tässä tapauksessa lihan alkuperämaata ei tarvitse kuluttajalle ilmoittaa, vaan tuotteessa lukee ainoastaan valmistusmaana Suomi. Tämä on kuluttajan kannalta harhaanjohtavaa. Käytetyn raaka-aineen alkuperän ilmoitusvelvollisuus koskee lihajalosteita vain siinä tapauksessa, että valmistus on vähäistä tai ruokaa erityisesti markkinoidaan suomalaisena.

Suomalainen kuluttaja haluaa Eviran tutkimuksen mukaan suosia suomalaisia elintarvikkeita. Tämä on tärkeä viesti niin suomalaisen ruoantuotannon kuin elintarviketurvallisuudenkin kannalta. Tämän vuoksi suomalaisella kuluttajalla on oltava oikeus tietää lihavalmisteen alkuperä myös siinä tapauksessa, että valmistus on tapahtunut Suomessa ulkomaisesta raaka-aineesta. Kuluttajalle ruoan valmistusaste tai markkinointi ei ole tärkeää, vaan aidosti suomalainen ruoka.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus ryhtyy varmistaakseen, että kaikissa lihavalmisteissa on jatkossa merkintä lihan tai muun raaka-aineen alkuperämaasta ja

millä tavoin hallitus aikoo vahvistaa kuluttajan tiedonsaantioikeutta edellä esitetyssä tilanteessa?”

**************************

Vastaukseksi sain ympäri pyöreetä liirunlaarumia ja sama meno on kaupoissamme jatkunut tähän päivää. Joitain parannuksia sentään saimme EU:sta jokin aika sitten, mutta ei riittäviä. Esimerkiksi lihatuotteissa alkuperän kertominen koskee tiukennuksienkin jälkeen vain tuoretuotteita, ei jalostettua lihaa. Edelleen siiskaupassa saa suurennuslasin kanssa tutkia mistä ruoka tulee ja kun tuote on valmistettu Suomessa vaikkapa makkaraksi tai leikkeleeksi niin lihan tai muiden raaka-aineosien alkuperää ei enää mistään löydäkään. Puhumattakaan ravintoloista tai työpaikkaruokaloista. Se olisi niin helppoa hoitaa kuntoon ja tehdä kansallisesti pakolliseksi lisätä ravintoloiden ruokalistoihin gluteeniton ja maidoton yms. merkkien viereen myös lippumerkki vaikkapa lihan alkuperämaasta. Ja se ei onnistu vapaaehtoisesti vaan se on tehtävä pakolliseksi. Sen jälkeen jokainen voi itse valita mistä tulevaa lihaa, ruokaa, haluaa syödä.

Ensi viikolla aihe nousee jällee esille kun MTK ja SEL nostavat aiheen esille 20.4.2012. He toteavat, että ”ruoan pääraaka-aineen alkuperämaata on vaikeaa löytää useista tuotteista. Kuluttajaa sumutetaan kotimaiselta kuulostavilla tuotemerkeillä, jotka ovat ulkomaista alkuperää.”

MTK ja SEL haluavat muistuttaa kuluttajia siitä, että ruokavalinnolla on suuri merkitys suomalaiselle elintarvikeketjulle ja meille kaikille suomalaisille. Elintarvikeketju Suomessa työllistää yli 300 000 suomalaista.

Sen me tiedämme, että kotimainen ruoka on turvallista, laadukasta, eettistä ja maukasta.  Ja senkin, että jos jokainen meistä ostaisi kuukausittain yhdellä, siis yhdellä, lisäeurolla Suomessa valmistettuja elintarvikkeita, syntyisi maahamme 1500 uutta työpaikkaa vuodeksi.

Ja tosiasia on sekin, että tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat syödä kotimaista ruokaa. Katso sinäkin ainakin kuusi hyvää syytä syödä suomalaista ruokaa täältä. Aidon suomalaisen ruuan tunnistat Joutsenlippu- ja Sirkkalehtimerkistä. Lue lisää http://www.mtk.fi/kotimaistakoriin.

Mietitään siis aina mitä ruokaa koriimme ja pöytään laitamme. Ja hyvä vinkki tässä vaiheessa on käyttää vain sellaisia tuotemerkkejä jotka ovat reiluja eli kertovat rehellisesti mistä heidän raaka-aineensa tulevat ja mitä heidän tuotteensa pitävät sisällään. On hyvä painostuskeino pakottaa myös muut toimimaan samalla tavalla ostamalla takuuvarmasti suomalaista Atrian-lihaa. Kun emme suostu ostamaan tuotteita joiden alkuperä haluataan salata tai meitä jopa sumutetaan niin kyllä se pikku hiljaa muuttuu.

Mutta lupaan itse viedä eteenpäin myös sitä, että ihan lainkin tasolla ruokapaketteihin, ravintoloiden ruokalistoihin ja muihin saadaan jatkossa pakollisina ruuan alkuperämerkinnät. Sen jälkeen jokainen voi itse valita mitä syö ja millä kriteerein ruokansa valitsee.

Minä valitsen mieluiten suomalaista ruokaa. Hyvää maitoa läheltä vaikkapa omalta kummitilalta Portaankorvasta Salmelan Liisalta ja Pekalta, porkkanat ja perunat paikallisilta tuottajilta ja lihankin läheltä vastuullisesti tuotettuna. Se on valinta. Arvovalinta.

Millaisia valintoja sinä teet?

Nyt lauantain viettoon. Päivä mukavan vapaa. Kummitytön synttäreille ja sellaista ja sitten illalla Riihimäen Teatterissa jälleen ensi-ilta. Mukavia juttuja ja hienoa, että alueellamme on hyvä oma teatteri. Toivottavasti jatkossakin.

Kello 22.25 ja hetki sitten Riihimäeltä kotiin. Tänään illalla piipahdin Riihimäen Teatterin ensi-illassa. Tänään ensi-illan sai Mika Waltarin komedia Myöhästynyt hääyö. Taru Kivisen ohjauksessa klassikko oli saanut hyvän ja etenevän muodon. Katja Peacock, Jane Kääriäinen, Jani Johansson ja Esko Rissanen tekivät erinomaisen hyvää työtä lavalla ja jokaiselta vahva takuuvarma suoritus. Mutta kun rehellinen olen tässäkin niin pakko myöntää, että ei tämä Waltari ole sitä eniten minun makuun olevaa Waltaria. Varmasti moni tykkää tällaisesta huumorista ja tällaisesta teatterista, mutta itse täytyy todeta, että jos valita saan niin itse valitsen huumorista esimerkiksi Vadelmavenepakolaisen-tyyppistä satiiria tai sitten vanhaa tuttua Tankki täyteen-huumoria mieluummin. Mutta tiedän, että iso väki tällaisesta tykkää ja jos ensi-ilta oli tänään loppuunmyyty niin varmasti tulee olemaan moni muukin esitys. 

Eli suositukseni tulee nyt muodossa, hyvää ja laadukasta teatteria, jos tällaisesta tykkää 🙂

 Kommentit