Timo Heinosen lakialoitteelle vahva tuki eduskunnassa – Koulukiusaamiseen halutaan puuttua kaikin keinoin

Uutiset, torstaina 04.10.2012

Eduskunta keskusteli torstaina 4. lokakuuta kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinosen lakialoitteesta koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi. Heinonen tietää entisenä opettajana mistä puhuu ja arki kouluissa ja kodeissa on näyttänyt sen, että kaikki mahdolliset keinot pitää ottaa käyttöön koulukiusaamisen kitkemiseksi suomalaisista kouluista. Heinosen lakialoite saikin eduskuntakeskustelussa käytännössä yksimielisen tuen ja runsaasti kiitosta.

– Totta kai lähtökohta on jatkossakin se, että aina tehdään kaikki mahdollinen ennen tätä. Se tarkoittaa sitä, että opettajille annetaan mahdollisuuksia ja keinoja puuttua kiusaamiseen, mutta myös sitä, että asiat otetaan joka puolelta vakavasti, totesi Timo Heinonen vilkkaan keskustelun jälkeen.

Heinosen lakialoite olisi siten vasta viimeinen keino puuttua kiusaamiseen jos mikä muun ei ole auttanut. Heinosen aloitetta tukee myös tuoreimmat kiusaamistutkimukset joiden mukaan yli 3/4 koulukiusaajasta olisi jättänyt kiusaamatta jos olisi tiennyt teon olevan rikos.

– Tässä ehkä tärkeintä onkin juuri se viesti lapsille, nuorille ja perheillekin. Kiusaamista ei tässä yhteiskunnassa tarvitse kenenkään sietää ja sitä ei hyväksytä, jatkoi Heinonen ja kertoi, että pehmeillä keinoilla mm. KiVa – Kiusaamisesta Vapaa -koulu ohjelmalla on saatu jo aikaan paljon hyvää.

Heinonen kuitenkin muistutti, että on tapauksia joissa ei syystä tai toisesta ole kiusaamiseen puututtu. Joskus sitä ei opettaja näe ja joskus siitä ei uskalleta kertoa.

– On myös tilanteita, että kiusaamisesta pidetäänkin vaan huonona käytöksenä. Itsekin ehkä syyllistyin juuri tällaiseen kiusaamiseen lapsena. Me pidimme sitä leikkinä ja hauskana, mutta jälkikäteen olen pohtinut, että ainakin tyhmää se oli. Sellaista tavanomaista siihen ikäänkin kuuluvaa nimittelyä ja vastavaa ala-asteen ensimmäisillä luokilla. Mutta olisihan sekin pitänyt saada pois kitkettyä. Tyhmäähän se oli, kertoi Heinonen ja halusi omalla tarinallaan paljastaa myös sen, että kiusaamiseen ei ole aina helppo puuttua.

Lakialoite menee nyt eduskunnan lähetekeskustelun jälkeen lakivaliokunnan käsittelyyn. Heinonen toivoo, että vahvan tuen saanut esitys otettaisiin nyt vakavasti.

– Koulukiusaaminen on pahimmissa tapauksissa yksi julmimmista rikoksista. Ei sellaista saa tässä maassa hyssytellä ja jos nyt asiaan ei puututa kun asiasta on lakialoite ja sille vahva tuki olemassa niin sitten voi jo kysyä, että kenen on vastuu kun taas jotain tapahtuu ja sattuu, vaati Timo Heinonen.

Timo Heinosen mukaan on tärkeää myös huolehtia siitä, että kiusaajatkin saavat apua kun ongelmiin puututaan.

– Kyllähän kiusaamiselle on aina joku syy. Kannattaa puuttua niihin syihin myös vahvasti ja usein ne syyt ovat nimenomaan siellä kiusaajan puolella. Ehkä hänen tai heidän kotona tai muussa. Asiaa pitää hoitaa kokonaisvaltaisesti.

Kommentit