Timo Heinonen: Isyysloman pitoon pitää kannustaa eikä syyllistää

Uutiset, torstaina 25.02.2010

Kansanedustaja ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen toivoo, että suomalaisessa yhteiskunnassa perheitä kannustettaisiin entistä määrätietoisemmin isyys- ja vanhempainvapaan pitämiseen. Lähes kaikki suomalaiset isät pitävät jo nyt kolmen viikon mittaisen isyysvapaan, mutta edelleen vain noin kymmenen prosenttia isistä käyttää pidempää vanhempainvapaata. Yleinen syy tähän on usein väärä olettamus, että perheen tulotaso romahtaisi jos isä vauvan ja perheen kanssa kotiin jäisi.

– Isyyslomaa ja perhevapaata on kehitetty nyt tällä hallituskaudella merkittävästi. Sitä on pidennetty, mutta myös sen houkuttelevuutta on lisätty. Isien oman perhevapaan edelleen kehittäminen olisi oikea signaali yhteiskunnalta ja kannustaisi isiä ottamaan paikkansa vanhempina. Tärkeää on se, että näytämme itse kukin esimerkillämme suomalaiselle yhteiskunnalle, että isällä on yhtäläinen oikeus vanhemmuuteen, totesi Timo Heinonen.

Heinonen kiittelikin mm. valtiovarainministeri Jyrki Kataista siitä, että hän erittäin tärkeässäkin tehtävässä osoittaa, että kukaan ei ole työpaikallaan ainakaan muutamaa päivää tai viikkoa ajatellen korvaamaton ja näin kaikilla pitää olla mahdollisuus isyysvapaaseen.

– Tottakai tuo eilinen eduskunnan välikysymyskeskustelu teki jälleen hallaa tälle pikkuhiljaa paranevalle isyysloma-trendille. On surullista, että rohkeasti isyyslomalla olevia tällä tavalla syyllistetään. Pikemminkin pitäisi ihmetellä niitä isiä, jotka eivät isyysvapaata pidä. Onko tämä syyllistäminen nyt enää tämän päivän perhe- ja tasa-arvoajattelua, pohti Heinonen.

Heinonen kertoi, että hän aikoo itse eduskunnan keskustelusta huolimatta seurata myös myönteisempää nykytrendiä ja kunnioittaa omaa lastaan ja perhettään pitämällä isyyslomaa.

– Tulen pitämään isyyslomaa. Katsotaan miten se on järkevintä. Mennään perheen, tulevan äidin ja vauvan ehdoilla, totesi Heinonen.

Timo Heinonen toivoo, että suomalaisessa yhteiskunnassa myös isien pitämästä vanhempainvapaasta tulisi pian mieluumminkin tapa kuin kummajainen. Heinosen mukaan työelämän pitää ymmärtää myös se, että perhe ja koti tarvitsevat isää ja isän osallistumiseen vapaata pitämällä tulee kannustaa eikä siitä tule ainakaan syyllistää.

– Järjestelmää tulee edelleen kehittää niin, että kaikkien perheiden olisi tulotasostaan tai esimerkiksi virka- tai tehtäväkuvista ja työpaikan ilmapiiristä välittämättä mahdollista pitää isyys- ja vanhempainvapaata. Oman haasteen muodostavat yksityisyrittäjät ja sitäkin problematiikkaa tulee käydä läpi. En tiedä pitääkö isyyslomalle koskaan sentään kaikkia pakottaa, mutta esteet sen tieltä tulee raivata, sanoo Heinonen.

Kommentit