Timo Heinonen: Veteraanirahoja ei saa leikata

Uutiset, keskiviikkona 02.08.2017

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen haluaa varmistaa, että sotiemme veteraanien kuntoutusrahoja ei enää leikata. Itsenäisyyden 100. juhlavuonna sotiemme veteraaneja on elossa yhä vähemmän ja heidän keski-ikänsä nousee ja samalla hoidon ja kuntoutuksen tarve kasvaa.

-Olemme monena vuonna nähneet miten valtiovarainministeriö leikkaa veteraarirahoja sosiaali- ja terveysministeriön esityksistä. Olemme niitä sitten korjanneet valtiovarainvaliokunnassa ja eduskunta on antanut useamman kerran myös lupauksen siitä, että rahoja ei enää leikata. Kuitenkin leikkauksia on aina esitetty, kertoo kansanedustaja Timo Heinonen, joka toimii myös eduskunnan budjettia käsittelevässä valtiovarainvaliokunnassa.

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi kuntoutus- ja kotona asumisen tukipalveluiden määrärahoja korotettiin. Myös sotainvalidien haittaraja-astetta on laskettu.

-Emme enää tarvitse tällaisia jakolinjoja vaan kaikille veteraaneille ja sotainvalideille tulee taata ja varmistaa riittävä hoito ja apu. He kaikki ovat jo erittäin iäkkäitä ja jokaisen panos itsenäisyytemme varmistamiseksi on ollut suuri.

Vuosien 1939-1945 sotien veteraaneja on elossa enää vajaa 17 000 ja heistä sotainvalideja on 2 500. Keski-ikä on jo 92 vuotta.

-Kunniakansalaistemme määrä vähenee nopeasti ja meidän tulee nyt kantaa vastuumme. Sotaveteraaniliiton mukaan vuoden 2020 lopussa veteraanien määrä on 6 500 ja vuoden 2025 lopussa enää 1 200.

-Veteraanirahat tulee pitää oikealla tasolla suoraan elokuun budjettiriihessä. Veteraanit ovat liian vanhoja enää taistellakseen kuntoutusrahoistaan ja lisäksi he ovat taistelunsa jo käyneet. Nyt Valtiovarainministeriön tulee automaattisesti varmistaa rahat budjettiriihessä ilman leikkauksia.

Kommentit