Timo Heinonen vaatimuksen tukena – SYL vaatii VR:n palauttamaan opiskelija-alennukset

Uutiset, tiistaina 17.06.2008

Opiskelijat ovat Suomen ylioppilaskuntien liiton eli SYL:n johdolla nousseet kapinaan VR:n hintapolitiikkaa vastaan. Huolena on koko ajan heikentyvät opiskelijaetuudet ja nyt SYL vaatiikin, että poistetut opiskelija-alennukset on palautettava. VR on määrätietoisesti heikentänyt opiskelijoiden asemaa poistamalla ensin viime vuoden syksyllä opiskelija-alennuksen ulkomailla opiskelevilta noin 4500 suomalaiselta ja tuorein nyrkinisku vie opiskelijoiden ns. lomapassin.

– Ymmärrän hyvin opiskelijoiden mielipahan. Hallitus on määrätietoisesti korottanut opiskelijoiden etuuksia mm. opintorahaa 15 vuoden odotuksen jälkeen ja vapaatulonrajoja erittäin merkittävästi. Nyt VR:n harjoittama politiikka on aivan eri raiteilla, ihmetteli Heinonen ja vaati asiaan korjausta.

Liikenneministeri Vehviläisen johdolla käydyt keskustelu VR:n ja opiskelijajärjestöjen kanssa ei ole tuottanut tulosta. SYL:n hallituksen jäsen Tuomas Vanhanen ei pitänytkään tapaamista edes neuvotteluna. Tiedotteessaan SYL vaatiikin Vanhasen suulla VR:ää perustamaan neuvottelukunta, jossa opiskelijoiden kattojärjestöt olisivat edustettuina. Näin voitaisiin käydä aitoa keskustelua alennusjärjestelmän kehittämisestä.

Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Tuomas Telkkä vaatiikin VR:ää palauttamaan opiskelijaetuudet mahdollisimman pian. SYL:n mukaan joustava matkustaminen ja kattavat opiskelija-alennukset tekevät junasta houkuttelevan vaihtoehdon nyt ja tulevaisuudessa. Suomen ylioppilaskuntien liitto toivookin, että VR myöntää virhearvionsa, ottaa huomioon saamansa lukuisan kansalaispalautteen ja palauttaa poistamansa opiskelija-alennukset.

– Meidän täytyy nyt antaa kaikki tarvittava tuki opiskelijajärjestöille. On tärkeää, että junat säilyvät opiskelijoiden tavoitettavissa myös tulevaisuudessa, korosti Heinonen ja lupasi olla asia aktiivinen.

Kommentit