Timo Heinonen vaati lisää rahaa veteraanikuntoutukseen

Uutiset, torstaina 17.11.2011

Eduskunnan kyselytunnilla puhumaan päässyt Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen nosti esille huolen sotaveteraanien kuntoutusmäärärahoista. Heinonen vaati määrärahoja korotettavaksi 6 miljoonalla eurolla. Tämä on summa jonka valtiovarainministeriö leikkasi ensivuodelle rahoista verrattuna kuluvaan vuoteen. Kyselytunnilla Heinonen saikin osaksi vastakaikkua vaateilleen.

– Sosiaali- ja terveysministeriöstä luvattiin korottaa määrärahaa nyt neljällä miljoonalla. Se on jo ratkaisevan tärkeä lupaus. Mutta yritämme vielä neuvotella, että eduskunnassa voisimme yhdessä löytää tuon puuttuvan kaksi miljoonaakin budjettiin, kertoi Timo Heinonen.

Heinonen harmitteli sitä, että nyt jo keski-iältään 88-vuotiaat sotaveteraanit joutuvat vuosi toisensa jälkeen aina ”kerjäämään” kuntoutusrahoja.

– Itse toivon, että nyt tähän saataisiin loppu. Veteraaneja on enää kovin pieni joukko jäljellä puolisoineen ja olen aivan varma, että tällä maalla on varaa kantaa heistä vastuu loppuun asti kunniakkaasti. Sen pitää olla kunnia-asia kaikille, että pidämme huolen sotiemme veteraaneista, totesi Heinonen ja lupasi tehdä asiasta vielä esityksen eduskunnassa tulevia vuosia varten.

Rauhanturvatehtävissä loukkaantuneiden asema myös kuntoon

Samalla kyselytunnilla Timo Heinonen nosti esille myös ulkomailla kriisinhallintatehtävissä loukkaantuneiden suomalaisten hoidon ja kuntoutuksen.

– Tällä hetkellä suurin ongelma on se, että Puolustusvoimat ei noudata edellisen puolustusministerin 2010 tekemää päätöstä, jonka mukaan loukkaantuneiden rauhanturvaajien hoidot korvataan Puolustusvoimien toimesta, mikäli Valtiokonttori ei niitä korvaa. Nyt Puolustusvoimat vetoaa siihen, että he haluavat katsoa koko valitusprosessin läpi, ja nyt loukkaantuneet joutuvat odottamaan päätöksiä kohtuuttoman kauan, kertoi Heinonen ja vetosikin tiukasti puolustusministeri Stefan Walliniin.

– Onko tämä teistä oikein ja kohtuullista? Oletteko te, arvoisa ministeri, valmis ryhtymään toimiin, että Suomi kantaa vastuunsa myös rauhanturvaamistehtävissä loukkaantuneista? Hoidon ja tuen pitää minun mielestäni olla itsestään selvää. Tämä pitää nyt hoitaa kuntoon, ja mallia voisi ottaa vaikkapa Tanskasta, esitti Heinonen ja sai ministeriltä myötäilevän vastauksen.

Heinonen totesi kysylytunnilla puhuessaan sotaveteraaneista ja kriisinhallintatehtävissä loukkaantuneista samaan aikaan, että hän ei halua asettaa heitä vastakkain.

– Tiedän, että joku nyt toteaa, että pitäkää nyt edes huoli sotiemme veteraaneista. Itse en halua laittaa sotiemme veteraaneja ja tämän päivän kriisinhallintatehtäviin osallistuneita vastakkain. Arvostan heitä kumpiakin todella paljon. Siksi nostinkin molemmat huolenaiheet yhtaikaa esille ja sain myös asioita eteenpäin, kertoi Timo Heinonen.

Kommentit