Timo Heinonen Kotitalousopettajien syyspäivillä: Peruskouluun tarvitaan lisää taito- ja taideaineita

Uutiset, lauantaina 12.11.2011

Kansanedustaja ja Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen verkoston puheenjohtaja Timo Heinonen vaati Kotitalousopettajien liiton syyskoulutuspäiville Riihimäelle peruskoulun tuntijakouudistuksen kiirehtimistä ja lisää tunteja taito- ja taideaineille. Heinonen muistutti, että suomalainen peruskoulu on jäämässä poliittisten kiistojen takia nopeasti jälkeen ajasta.

– Viime kaudella oli valmiina hyvä esitys peruskoulun päivittämiseksi 2020-luvun tarpeiden mukaiseksi. Se olisi lisännyt taito- ja taideaineiden opetus, se olisi vastannut lisäliikunnan tarpeeseen ja myös kieltenopetukseen olisi tullut lisää voimavaroja, mutta silloin keskusta kaatoi tämän hankkeen, totesi Timo Heinonen ja pahoitteli seminaarin jälkeen, että peruskoulun ajantasalla pitäminen on näin joutunut poliittisen pelin nappulaksi.

– On surullista, että iso ja laajalla poliittisella rintamalla yli hallitus ja oppositiorajankin valmisteltu uudistus vesitettiin. Mutta nyt asia on uudestaan hallitusohjelmassamme ja uskoisin, että demareiden kanssa meillä on paremmat mahdollisuudet pitää huolta hyvästä peruskoulusta, jatkoi Heinonen.

Kotitalousopettajille Riihimäen Scandicissa puhunut Heinonen muistutti, että uudistukset ovat välttämättömiä ja samalla pitää uudistaa oppisisältöjä ja tavoitteita.

– Täytyy miettiä kuinka paljon opetamme tietoa ja kuinka paljon opetamme taitoa hallita tietoa. Nyt mm. alakoulun historian oppitavoitteet ovat sellaisia, että ei niitä kyllä oikein missään hyvin näytetä saavutettavan, kertoi Heinonen esimerkin.

Luokanopettajana aikanaan toiminut kansanedustaja Timo Heinonen alleviivasi vahvasti myös sen perusperiaatteen, että lukio ja ammatillinenkoulutus tullaan pitämään jatkossakin erillisinä koulutuslinjoina vaikka yhteistyön mahdollisuuksia lisättäisiinkin. Heinonen myös vaati selkeää aikataulutusta opetusministeri Jukka Gustafssonilta uuden varhaiskasvatuslain aikaansaamiseksi.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaukset ovat liian löyhiä. Aikatauluja ei ole määritelty ja näyttää siltä, että esimerkiksi lukion uudistamiseen ei ole haluja ryhtyä vaikka siellä tarve peruskoulun tapaan on suuri. Näitä asioita tulemme vaatimaan tiukemmin koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan, kertoi Heinonen.

Kotitalousopettajien liitto järjesti Riihimäellä 11.-12.11.2011 kaksipäiväiset syyskoulutuspäivänsä, jossa vahvasti esillä oli myös nykyinen uusi opetusteknologia. Opettajat pääsivät mm. tutustumaan Riihimäen kaupungin suuriin investointeihin ja panostuksiin uuden tekniikan saralla.

– On tärkeää huolehtia, että saamme uutta opetusteknologiaa kaikkiin maamme kouluihin. Tästä voi muuten syntyä uusi epätasa-arvotekijä ja sellaisia ei saa päästää syntymään. Ja voisi myös miettiä sitä miten matkapuhelimia voisi hyödyntää opetuksessa. Tuntuu erikoilselta, että sitä ei ole pohdittu ja edelleen kouluissa vaaditaan mieluumminkin sulkemaan puhelimet tunneilla, herätteli Timo Heinonen opettajia ajattelemaan asioita uudellakin tavalla.

Kommentit