Timo Heinonen tyytyväinen näkemäänsä Eduskunta katsoi Kristian Smedsin Tuntemattoman Sotilaan

Uutiset, keskiviikkona 06.02.2008

Eduskunta katsoi vuoden 2008 Valtiopäivien avajaisten lopuksi Väinö Linnan legendaarisen Tuntemattoman Sotilaan Kansallisteatterissa. Näytelmällä Kansallisteatterissa debytoiva nuori ja lahjakas ohjaaja Kristian Smeds ravistelee ja tulkitsee perinteikästä tekstiä taidokkaasti ja kovinkin ottein. Väinö Linnan vuonna 1954 kirjoittama Tuntematon Sotilas saa Smedsin käsissä uuden ilmeen ja jo ilmestymisvuonnaan ihmetystä ja kohuakin aiheuttanut teos kohauttaa 2000-luvullakin. Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen oli tyytyväinen näkemäänsä. Smedsin ohjaus ja tulkinta sai kiitosta.

– Odotin näytelmää ehkä hieman pelonsekaisinkin tuntein. Tuntematon Sotilas on elokuva Edvin Laineen ohjaamana muodostunut minulle sellaiseksi suomalaisuuden kunnianosoitukseksi. Ehkä Laineen tulkinta kirjan tekstiin verraten on hieman väärä, jos niin voi sanoa, mutta minulle se aito, totesi Heinonen ja kertoi katsoneensa lapsena ja nuorena elokuvaversion kymmeniä kertoja – aina ollessaan kipeänä poissa koulusta kotona.

– Kristian Smeds on ohjaaja josta varmasti tulemme vielä kuulemaan ja onkin tärkeää, että huolehdimme siitä että nuorilla taiteilijoilla on mahdollisuus tehdä työtään. On sitten kyse Kansallisteatterista tai pienemmistä teatteri produktioista.

Kansallisteattirissa Smedsin käsissä rikotaan rajoja ja tuodaan 50-luvulla syntyneen kirjan tunnelmia 2000-luvulle. Maailma on muuttunut, mutta ihmiset eivät. Sen Smeds ohjauksellaan tuo taidokkaasti esille. Myös maailmanmenon älyttömyys sotineen ja täsmäpommeineen saa näytelmässä osansa.

– Kyllähän tämä laittoi katselijankin aika koville. Miettimään omia tuntemuksia ja tekojakin, totesi Heinonen.

– Myös sodan mielettömyys tulee hyvin esille. On oivallinen keino kuvata kasvottomia vihollisia vanhoina ongelmajätepesukoneina. Voiko vihaa purkaa ihmisiin niin, pohti Heinonen.

Kolmen ja puolen tunnin mittainen näytelmä ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Timo Heinonen kertoikin näytelmän puhuttaneet heti illalla esityksen päätyttyä, mutta myös seuraavana aamuna eduskunnassa.

– Kyllä suurin osa on kiitellyt Smedsin ohjausta. Mutta toki arvosteluakin on. Osa piti näytelmän tulkintaa lopultaan heikkona ja osaa ehkä tulkinta vavisutti, totesi Heinonen keskusteluista.

– Itse olin illalla mykistynyt. Antti Luusuanniemi Lammiona oli vakuuttava. Petri Manninen Honkajokena pelottava – ahdistava, mutta taidokas juuri siinä. Rahikainen (Juha Varis) toimi ja Koskelakin (Timo Tuominen). Toivat elämän vaikeuden hyvin esille ja saivat karmealla tavalla jutun naurattamaan. Ja ei voi olla sattumaan kovimmankaan kaverin valinta. Rokka Henry Hanikan esittämänä oli tätä päivää.

Kiitosta Heinoselta sai myös Riitaojan roolin esittänyt Heikki Pitkänen. Heinonen oli tyytyväinen, että 2000-luvunkin Riitaojat saivat näytelmässä osansa. Ei pahalla vaan osana kilpailuyhteiskuntaan.

– No nyt menee jo ylistämisen puolelle, mutta pakko vielä nostaa täydennysjoukkojen nuoren kaverin mukaan tuloa Asemasotavaiheessa. Mikäs muu hän silloin oli kaikessa innossaan kuin Nelosen chatin puhuva pää, nauroi Heinonen.

Heinonen totesi, että hänestä klassikko saa Kansallisteatterissa Smedsin käsittelyssä hyvinkin arvoisensa kunnianosoituksen. Hän ei allekirjoita sitä, että näytelmä pilkkaisi tai ylittäisi hyvän maun rajan. Se vain Heinosen mukaan koskettaa niin laajasti eri tunneskaaloja joihin vain teatteri ja sekin parhaimmilaan pystyy.

Smedsin ohjaus Tuntemattomasta Sotilaasta on Väinö Linnankin debyytti Kansallisteatterissa. Syksyllä 2007 ensi-illan saanut näytelmä on kerännyt hyvin katselijoita ja suosio näyttää jatkuvan. Näytelmän on ohjannut Kristian Smeds ja lavastuksen on vastannut Kati Lukka, videosuunnittelusta Ville Hytönen ja puvuista Auli Turtiainen. Valosuunnittelu Ville Toikka. Äänisuunnittelu Esa Mattila.

– Kyllä tässä näytelmässä iso rooli on Ville Hytösen video- ja livekuvaustyöllä. Sellaista osaamista jota toivon teattereissa nähtävän jatkossakin. Kymppi plus, lopetti Heinonen.

Kommentit