Eduskunta avasi kevätistuntokauden

Uutiset, tiistaina 05.02.2008

Eduskunta avasi kevätistuntokauden maanantaina 4.2. Työt alkoivat eduskunnassa puhemiehen ja kahden varapuhemiehen vaalilla, ja Sauli Niinistö (kok.) jatkaa oletetusti puhemiehen tehtävissä. Niinistö sai 155 ääntä paikalla olleilta 178 kansanedustajalta. Varapuhemiehinä jatkavat Seppo Kääriäinen (kesk.) ja Johannes Koskinen (sd.).

Varsinaisia valtiopäivien avajaisia vietettiin tiistaina 5.2. Avajaiset alkoivat ekumeenisella juhlajumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa. Saarnassaan piispa Juha Pihkala kehotti poliitikkoja tekemään rohkeasti vaikeiltakin tuntuvia ratkaisuja muun muassa ilmastokysymyksissä. Piispa totesi puheessaan, että kaikki päätökset eivät varmasti ole suuren yleisön mieleen, mutta tärkeitä tulevien sukupolvien kannalta.

Virallisesti valtiopäivät avasi iltapäivällä presidentti Tarja Halonen. Avauspuheessaan Halonen nosti esille hallituksen omistajapolitiikan ja turvallisuuskysymykset, sekä vuonna 2000 voimaan tulleen perustuslain toimivuuden. Halonen muistutti eduskuntaa, että heillä on viime kädessä valta ja vastuu valtion toiminnasta.

Omassa vastauspuheenvuorossaan eduskunnan puhemies Sauli Niinistö otti kantaa EU:n turvatakuisiin ja EU:n sisäiseen turvallisuusyhteistyöhön. Ilmastonmuutoskeskusteluun Niinistö toivoi, että suomalaista metsäosaamista käytettäisiin hyödyksi ilmastonmuutoksen torjunnan keinoja etsittäessä.

Valtiopäivien avajaiset jatkuvat eduskunnan täysistunnolla ja illalla avajaisjuhlallisuutena on kohuttu Tuntematon Sotilas-teatterinäytös Kansallisteatterissa. Keskiviikkona eduskunta palaa normaaliin rytmiin ja täysistunnossa lähetekeskustelussa muun muassa lisätalousarviota koskeva hallituksen esitys.

Kommentit