Sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen pahoillaan ettei asiaa hoidettu aiemmin – Kela perii nyt opintotukea takaisin yli 40 000:lta

Uutiset, tiistaina 05.02.2008

Yli 40 000 opiskelijaa joutuu palauttamaan opintotukiaan Kelalle vuodelta 2006. Matalalla pidetyt tulorajat korjattiin vasta sinivihreän hallituksen toimesta ja sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Timo Heinonen pahoitteleekin nyt tehtävää takaisinlaskutusta.

– Tiedän hyvin miltä tuo tuntuu. Aikanaan itse tein opettajaopintojen rinnalla hieman sijaisuuksia ja sen myötä maksoi pitkään opintotukia takaisin. On todella ikävää, että vapaantulonrajoja ei hoidettu kuntoon ajallaan ja edelleen takaisin perintää tapahtuu. Itseasiassa määrä vain kasvaa, totesi Timo Heinonen ja muistutti samalla, että uusi sinivihreä hallitus ensitöikseen korotti peräti 30 prosentilla vapaantulon rajoja heti vuoden 2008 alusta.

– Tästä huolimatta edelleen meidän tulee seurata tilannetta ja olla valmiita toimimaan. Hyvää on kuitenkin lisäksi sekin, että ensi lukauden alusta 15 vuoden odotuksen jälkeen saamme myös opintorahaa korotusta. Opintoraha nousee nyt 15 prosentilla. Se on hyvä osoitus siitä, että äänestämällä saadaan muutoksia aikaan.

Nyt vuoden 2006 tuista tehtävä takaisinperintä on keskimäärim hieman yli yli 1 100 euroa. Kaiken kaikkiaan Kela vaatii rahaa takaisin noin kahdeksasosalta tukea saaneista.

– Takaisinperintä summat ovat todella korkeita ja tiedän sen mielipahan ja taloudellisen tiukkuuden mitä tämä saa nyt aikaan. mutta takautuvasti ei tämäkään hallitus asiaan voi korjata. Virhe on tehty jo ennen ja laskua siitä maksetaan nyt. Toivottavasti nämä korotukset nyt auttavat ja helpottavat tilannetta jatkossa.

Kommentit