Timo Heinonen tutustui Kiertokapulan toimintaan – Jätelain uudistamisessa turvattavana monia asioita

Uutiset, maanantaina 22.03.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen vierailu maanantaina Hämeenlinnan Innoparkissa Kiertokapula Oy:n vieraana. Yrityksen toimitusjohtaja Kari Mäkinen ja viestinnän Sari Pousi-Heinonen esittelivät yrityksen koko ajan uudistuvaa toimintaa ja keskustelussa keskiöön nousi jätelain kokonaisuudistus.

– Jätelain uudistamisessa on kyse suuresta kokonaisuudesta. On tärkeää, että pystymme turvaamaan energiapolttoon riittävästi jätettä kierrätyksen menneen jälkeen, mutta samaan aikaan on syytä tehdä sellaisia ratkaisuja, että paikallinen yritystoimintakin voi jatkua, totesi Timo Heinonen, joka toimii myös eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsenenä.

Heinonen ei siis näkeä järkeväksi ns. jätteiden kunnallistamista, jos se tarkoittaa suuriksi meneviä kilpailutusalueita ja tätä kautta kymmenien jätealan yritysten konkursseja.

– Olen varma, että energiapolttolaitoksille on muullakin tavalla turvattavissa niiden tarvitseva jäte. Tärkeintä on kuitenkin toimia niin, että jätettä syntyisi lähtökohtaisesti mahdollisimman vähän ja syntyvästäkin valtaosa oli kierrätettävissä. Jäljelle jäävä jäte on sitten järkevää käyttää huolellisesti ja tätä varten tarvitaan varmasti ohjausta, totesi Heinonen.

Kiertokapula Oy toimii 12 Etelä-Suomen kunnan alueella Mäntsälästä aina Pirkanmaalle asti vastaten 324 000 asukkaan alueesta. Alue pitää sisällään 167 000 taloutta ja 9000 yritystä ja asiakaskunta kasvaa koko ajan Kasvu-Suomessa kovaa vauhtia.

– Kiertokapulan käsittelemistä jätteistä vain 18 prosenttia menee enää ns. penkkaan. Suomessa yleisesti penkkaan menevän jätteen määrä on vielä noin puolet, kertoi yrityksen toimitusjohtaja Kari Mäkinen.

Vierailun yhteydessä Heinonen kävi myös Hämeenlinnan Karanojan kaatopaikalla minkä historia on pitkä. Vierailun aikana Kiertokapulan väelle paljastui myös mielenkiintoinen asia kansanedustajan menneisyydestä.

– 1990-luvun alussa olen toiminut tämän kaatopaikan yrittäjänä, paljasti Heinonen. Hän peri silloin veljensä kanssa enonsa yrityksen, jonka yksi päätoimiala oli kaatopaikkatyö.

– Silloin homma oli aikalailla erilaista. Penkkaan meni kaikki ja se murskattiin Tanalla kasaan ja peitettiin ensiluokkaisella soralla, kertoi Heinonen.

Ennen lajittelua kaikki kotitalousjäte ja muukin jäte löysi tiensä suurille kaatopaikoille ja laskelmien mukaan 20 vuoden aikana tätä kautta hukattiin energiaa jopa yli miljardin euron arvosta.

– Onhan tämä nyt aivan erilaista toimintaan. Itse penkkajäte ei enää oikeastaan edes haise ja ruokaa sieltä ei löydy lainkaan. Lajittelu on tehokasta ja nyt kun vielä biojätteen käyttö liikenteen polttoaineeksi kevään aikana alkaa niin homma alkaa näyttää jo hyvältä, kiitteli Heinonen.

Karanojan Kaatopaikalla Heinonen pääsi näkemään myös keväällä valmistuvan ST1:sen kotitalousjätteistä polttoainetta tekevän tehtaan. Biojätteen hyödyntäminen liikenteen biopolttoaineeksi yhteistyössä St1 Biofuels Oy:n kanssa on tarkoitus saada käyntiin tämän vuoden toukokuussa.

– Odotan mielenkiinnolla kun tämä yksikkö aukeaa. Se on uraauurtava myös koko Eurooppaa ajatellen, totesi Heinonen.

Uuden jätelain käsittely eduskunnassa on tarkoitus aloittaa lähiaikoina. Esitys on jo valmistelussa ja lausuntokierroksella.

– Pidän tärkeänä, että uudistus on vahvasti 2020-lukulainen. Eli otamme vastuullisen otteen jätteestä sen synnystä, määristä ja vastuullisesta käsittelystä. Itse haluan vahvasti hoitaa asian niin, että myös pienemmillä paikallisilla yrittäjillä riittää työtä. He ovat tehneet vuosikymmeniä monessa paikassa hyvää työtä ja palvelleet asiakkaita hyvin ja tätä osaamista ei saa nyt tuhota, linjasi Heinonen.

Kiertokapula Oy vastaa toimialueensa yhdyskuntajätehuollosta Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla. Se huolehtii asiantuntevasti ja ympäristöystävällisesti jätteiden vastaanotosta, käsittelystä ja hyödyntämisestä. Yrityksen toiminta-ajatus on ”Hyvä ympäristö” ja Kiertokapula noudattaakin kaikessa toiminnassaan ISO 14001 -ympäristöjärjestelmän mukaisia vaatimuksia.

Kiertokapula Oy on perustettu vuonna 1993. Sen liikevaihto vuonna 2008 oli 18,3 M¤ ja henkilöstön määrä 50. Lisäksi yritys työllistää saman verran alihankintatöiden kautta. Kiertokapula Oy:n jätteidenkäsittelyalueet ovat Hämeenlinnassa sijaitseva Karanojan jätteidenkäsittelyalue, Hyvinkäällä sijaitseva Kapulan jätteidenkäsittelyalue ja Puolmatkan jätteidenkäsittelyalue Järvenpäässä. Lisäksi Valkeakoskella toimii Lumikorven jäteasema.

Kommentit