Timo Heinonen toivoo Hämeenlinnan OKL:lle jatkoa – Siirto olisi vasten kaikkia tavoitteita

Uutiset, maanantaina 22.03.2010

Kansanedustaja ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen (kok) pitää huolestuttavana suunnitelmia siirtää Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitos tulevaisuudessa isäntäyliopistonsa Tampereen Yliopiston yhteyteen Tampereelle. Vastaavia suunnitelmia on myös muualla Suomessa OKL:n suhteen ja Heinonen näkee nämä suunnitelmat kaikkien yliopistotavoitteiden vastaisina.

– Tiivit ja hyvin johdetut Opettajankoulutuslaitokset ovat juuri niitä yksiköitä joissa opinnot etenevät tehokkaasti ja valmistutaan määräajoissa. Nyt keskeinen tavoite on nimenomaan nopeuttaa työelämään pääsyä. En ymmärrä miksi haluttaisiin mennä juuri täydellisen väärään suuntaan, ihmetteli Timo Heinonen joka aikanaan myös itse opiskeli kasvatustieteen maisteriksi Hämeenlinnan OKL:stä vajaassa neljässä vuodessa.

Opettajankoulutuslaitosten tulevaisuus on noussut esille nyt kun yliopistot uudistavata strategioitaan. Yliopistoverkon rakenteellinen kehittäminen on myös tarkastelun alla.

– Olemme nostaneet tällä hallituskaudella myös yliopistokeskukset keskiöön ja halunneet turvata niiden tulevaisuuden ja en näe mitään järkeä nyt toimia toisin erillisyksiköiden, filiaalien kohdalla.

Heinonen totesi, että rahoitukseen vetoaminen ei ole kestävä perusta ratkaisulle joka pidentäisi valmistumisaikoja merkittävästi.

– Hämeenlinnan OKL:ssä mikä on laadukas ja toimiva yksikkö valmistutaan maisteriksi alle viidessä vuodessa. Helsingissä ja Tampereella ajat ovat huomattavasti pidempiä. Tämä nyt kannattaa katsoa eikä tehdä hölmöjä päätöksiä.

Heinonen myöntää sen, että Tampereella olisi todennäköisesti paremmat mahdollisuudet opiskelijoilla sivuaineopintoihin, mutta se ei ole riittävä peruste romuttaa toimivaa yksikköä.

– Jo nyt opiskelijat voivat ottaa sivuaineita Tampereelta eli ei tämä ole mikään peruste siirrolle. Ja Hämeenlinnan OKL on aina tarjonnut erinomaiset sivuainemahdollisuudet mm. kuvataiteessa ensiluokkaiset.

Viime vuonna Hämeenlinnan OKL täytti 90 vuotta ja toimijana sillä on näin erittäin merkittävä rooli koko Eteläisessä-Suomessa. OKL on turvannut laajalle alueelle ammattitaitoiset koulutetut opettajat.

– On surullista, että tätä peliä nyt jälleen pelataan. Huhut kertovat, että koko kasvatustieteenllinen tiedekunta olisi tai ainakin oli uhattuna ja suunnitelmissa sen keskittäminen Jyväskylään. Ja tämä nyt sitten olisi joku puolustusliike tätä vastaan. Tuntuu erikoiselta, ihmetteli Heinonen ja totesi, että jos tällainen strateginen linjaus on tehty opetusministeriössä tai yliopistojen kesken niin se pitää tuoda avoimeen keskusteluun.

Heinonen haluaa nostaa asian nyt keskustelun keskiöön ja kertoi käyneensä keskusteluja jo myös Tampereen Yliopiston suuntaan.

– Otan asian esille huomenna myös opetusministeri Henna Virkkusen kanssa, lupasi Heinonen.

Kommentit