Timo Heinonen: Räjähdysmäisesti kasvava ammattinäpistely saatava kuriin

Uutiset, maanantaina 01.11.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen ei ole yllättänyt viikonlopun lehtien uutisista joissa kerrottiin näpistysten kaupoissa kasvaneen valtavasti. Kokoomuksen kansanedustaja osasi odottaa tällaisia uutisia ja siksi oikeusministeri Tuija Braxilta vaadittiinkin toimenpiteitä tilanteen estämiseksi jo heti sakonmuuntorangaistuksen poistumisen jälkeen. Nykyisin poliisin kirjoittamia näpistyssakkoja ei enää muuteta vankeusrangaistukseksi. Näin tosiasiallinen rangaistus jää usein saamatta.

– Kyllähän tämä oli hyvin tiedossa ja varmasti myös ministerin tiedossa. Kokoomus teki jo silloin esityksen tilanteen korjaamiseksi, mutta oikeusministeri ei ole halunnut toimeen tarttua, kertoi Timo Heinonen.

Viikonloppuna mm. Aamulehti kertoi kauppiaita piinaavasta ongelmasta, taparikollisista, joita ei enää pelkät sakorangaistukset pidättele.

– Hyvin kuvaavaa oli lehden esimerkki missä yhden miehen tilille oli kertynyt jo lähes 1000 näpistystä ja lähes saman verran alle sadan euron sakkolappuja. Tällaiset tekijät repivät sakkolaput poliisin nenän edessä ja meno jatkuu kun enää sakkoja ei voida muuntaa vankeudeksi, totesi Timo Heinonen.

Vihreän oikeusministeri Tuija Braxin johdolla näpistyssakkojen muuntamisesta vankeudeksi luovuttiin ja tämä helpotti sarjanäpistelijöiden elämää.

– Kyllä tämä on iso ja aito jokapäiväinen ongelma kaupoille ja kauppalaskussa meille kaikille. Toivottavasti Brax nyt myöntää itsekin virheensä ja palauttaa sakonmuuntokäytäntö arkipäivää, vaati Heinonen.

Julkisuudessa olleiden tuoreiden tietojen mukaan jokainen suomalainen maksaa nyt 65 euroa enemmän ostoksistaan myymälävarkauksien vuoksi.

Kommentit