Timo Heinonen Politiikan Värisuoran kiertueella: ”Ammattikouluihin tarvitaan lähiopetustakuu”

Uutiset, lauantaina 23.03.2019

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on erittäin huolissaan ammattikouluista kantautuvasta huolesta liittyen lähinnä nuorten saamaa lähiopetuksen määrään. Lähes kaikkien niin opettajien, mutta myös nuorten ja nuorten vanhempien kertomien viestien sanoma on sama: Lähipetusta on ammattikouluissa liian vähän. Perjantaina Päijät-Hämettä kiertäneen Politiikan Värisuora -keskustelusarjan yhteydessä Heinonen ottikin kantaa aiheeseen kaikissa kolmessa keskustelussa Heinolassa, Lahdessa ja Orimattilassa.

-Tarvitsemme ammattikouluihin lähiopetustakuun. Pitää huolehtia, että jokainen nuori saa amistosta tarvittavan määrä lähiopetusta ja oppilaitoksessa tapahtuvaa harjoittelua, niin, että hän pärjää myös työssäoppimisen jaksoilla, totesi Timo Heinonen, joka on aiemmin toiminut itsekin ammattikoulun hallituksessa.

Heinonen haluaakin lisätä resursseja ammattikoulutukseen ja vahvistaa opetusta. Viestit kentältä kertovat, että kaikki nuoret eivät saa tällä hetkellä työssäoppimispaikkoja ja tämän korjaamiseksi tarvitaankin vahvempaa ohjausta ja henkilökohtaisia opinpolkuja.

-Pitäisi tunnistaa ja tunnustaa paremmin nuorten erilaiset tilanteet ja varmistaa niin, että jokainen nuori saa riittävät opit ammattiinsa. Työssäoppiminen on tässä tärkeä osa, mutta perustaidot pitää opettaa koulussa. Olen huolissani viesteistä missä opiskeluviikot ovat vain muutaman päivän mittaisia ja luotetaan, että 16-17 -vuotiaat nuoret voisivat opiskella itsenäisesti. Tämä ei kaikilta onnistu ja kyllä se vastuu pitää kantaa oppilaitoksissa.

Heinonen toimi ennen kansanedustajan uraansa opettajana ja myös erityisopettajana ja hän tunteekin erittäin hyvin erilaisten oppijoiden tilanteet.

-Tarvitaan myös ammattikouluihin lisää erityisopetusta ja erilaista tukea. Mutta olen kyllä huolissani siitäkin, että peruskoulusta päästään nykyisin läpi aivan liian heikoilla perustaidoilla. Esimerkiksi osalla on jo pelkän lukemisen kanssa isoja ongelmia. Koulutukseen ja osaamiseen pitää nyt ottaa uusi ote ja panostaa lisää, totesi Heinonen.

Politiikan Värisuora -keskusteluja käytiin päättyvällä viikolla Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Riihimäellä, Heinolassa, Lahdessa ja Orimattilassa. Heinosen kanssa keskustelusarjaan ovat osallistuneet Tarja Filatov (sd) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas). Ensi viikolla keskustelut jatkuvat Lounais-Hämeessä.

-Olen kiertäneet tällä Politiikan Värisuora -konseptilla kuntia ja kaupunkeja vuosittain yli kymmenen vuoden ajan. Tästä on tullut tärkeä osa meidän työtä ja myös yhteistyötä. Ja myös se on ollut oleellinen osa tätä, että olemme olleet liikkeellä myös vaalien välissäkin eli emme vain vaalien alla, totesi Heinonen.

Kommentit