Kansanedustaja Timo Heinonen: Talojen energiaremonttien kotitalousvähennys kolminkertaiseksi

Uutiset, lauantaina 23.03.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston puheenjohtaja Timo Heinonen esittää omakotitalojen energiaremonttien kotitalousvähennysten kolminkertaistamista. Heinonen haluaa näin kannustaa talojen omistajia siirtymään öljylämmityksestä esimerkiksi maalämpöön ja ilmalämpöpumppuihin.

-Tämä on konkreettinen ja vaikuttava ilmastoteko. Asuminen tuottaa kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä noin kolmanneksen. Millä koti lämpiää ja millainen on asunnon sisälämpötila, vaikuttaa siis merkittävästi kotitalouden hiilijalanjälkeen, toteaa Timo Heinonen.

Suomessa rakennusten lämmitykseen kuluu kaikesta käytetystä energiasta 27 prosenttia. Asuinrakennusten osuus energian loppukulutuksesta on 20 prosenttia.

-Ruotsissa asuintalojen öljylämmityksestä on luovuttu käytännössä kokonaan. Tilalle on tullut pääasiassa uusiutuvaa maalämpöä, kun jo yli 300 000 öljykattilaa korvattu maalämmöllä.

– Suomessa on edelleen noin 190 000 öljylämmitteistä omakotitaloa ja 100 000 sähkölämmitteistä taloa, joissa lämpö jaetaan vesikierrolla. Nämä käyttävät yhteensä noin 460 miljoonaa litraa lämmitysöljyä ja 2,6 TWh lämmityssähköä. Jos kaikki nämä saataisiin maanlämpöön, niin sähkönkulutus pysyisi suunnilleen samana, mutta öljynkäyttö saataisiin loppumaan, muistuttaa Heinonen.

Lisäksi Suomessa on noin 800 000 suoralla sähkölämmityksellä lämpiävää pientaloa.

-Energiaremontit ovat ilmastoteko ja mahdollista tehdä monissa tapauksissa varsin helposti, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen korottaisikin ihmisten kotitalousvähennyksen maksimin nykyisestä 2500 eurosta 7500 euroon, kun taloon tehtäisiin energiaremontti missä mm. öljylämmityksestä siirryttäisiin uusiutuviin energiamuotoihin.

-Tämä korotettu työnmäärän kotitalousvähennyksen summa mahdollistaisi samalla esimerkiksi ikkunaremontin. Tämä siis kannustaisi tekemään isomman energiaremontin kerralla ja samalla myös vaikuttavamman muutoksen, toteaa Heinonen.

Heinonen on peräänkuuluttanut aiemmin maalaisjärjen ilmastopolitiikkaa esittämällä mm. autokannan uudistamisen vauhdittamista autoverosta luopumalla sekä perinteisen dieselin korvaamista suomalaisella jätteistä tehtävällä biodieselillä.

Kommentit