Timo Heinonen nautiskeli hevosvoimista Alastarolla – ”Moottoriratojen tulevaisuus tulee turvata tavalla tai toisella”

Uutiset, sunnuntaina 08.07.2012

Kansanedustaja ja Valtion Liikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen seurasi sunnuntaina Nitro Nationals Euroopanmestaruuskilpailuja Alastaron Moottoriradalla. Erityisesti kovimman TopFuel-luokan voittotaistelu sykähdytti moottoriurheilumiehen sydäntä ja ennen muuta siksi, että tällä kertaa suomalaiset hallitsivat EM-osakilpailua.

– Onneksi sääkin oli jotain aivan muuta kuin sitä mitä säätiedotuksissa luvattiin. Väkeä oli lauantaina aivan valtavasti ja tänään sunnuntainakin todella paljon, kiitteli Timo Heinonen ja sanoi, että kiihdytysautojen EM-osakilpailuun aina mukava päästä mukaan.

– Kun sydän sykkiin tällä tahdilla moottoriurheilulle niin joskus on hyvä hakea uutta rytmiä näistä peleistä, nauroi Heinonen ja viittasi TopFuel-luokan autojen kiihdytykseen ja siihen miten se tuntuu läpi koko kehon katsomossakin.

Entinen mäkihyppääjä Janne Ahonen osallistui kotikisaan oman TopFuel-luokan tiiminsä kanssa. Kiihdytysautojen kuninkuusluokassa ajetaan autoilla joissa on yli 7 000 hevosvoimaa. Autoje jylinä on kormia huumaavaan ja reilun neljän sekunnin kiihdytyksen jälkeen loppunopeutta on kiihdytyssuoran päässä jopa yli 500 kilometriä tunnissa.

Timo Heinonen huolissaan ratojen tulevaisuudesta

Timo Heinoselle Alastaron Moottorirata on enemmän kuin tuttu. Selostaja ja tv-toimittajaurallaan Heinonen vietti radalla joka kesä lukuisia viikonloppuja. Nyt radalle odotetaan uutta ympäristölupaa ja Heinosen tapaama radan isäntä Tero Tupala oli luottavainen.

– Teron (Tupala) johdolla Alastaro Circuitilla on tehty erinomaista työtä. Paikka on kehittynyt hyvin ja todellakin toivon, että rata saa jatkoluvat kaikkiin moottoriurheilun lajeihin, kommentoi Timo Heinonen lupatilannetta.

– Lupaa ei ole vielä myönnetty, mutta itse uskon, että se saadaan ja näin rata-aluetta voidaan jatkossa kehittää määrätietoisesti ja myös ympäristöasiat huomioonottaen kohti tulevaisuutta.

Heinonen kertoi seuranneensa huolestuneena eri puolilla Suomea käytäviä taisteluja moottoriratojen pelastamiseksi. Lukuisista radoista on tehty erilaisia valituksia ja myös valittamista on jatkettu vuodesta toiseen.

– Minulle näitä yhteydenottoja tulee eri radoista todella paljon. Oma ohjeeni on ollut, että tehdään omat työmme niin hyvin, että valittamiselle ei ole sijaa eikä tilaa. Mutta välillä ei muuten sekään auta. Muutamassa tapauksessa kaikki lupaehdot on täytetty ja vielä enemmänkin, mutta valittaminen vain jatkuu, harmitteli Timo Heinonen.

– Itse olen valmis siihenkin, että valitusten tekemiseen asetetaan jonkinlainen maksu. Maksun saa takaisin jos valitus menee läpi eli on ns. oikea, mutta jos valitus hylätään niin summa jäisi sitten valtavien käsittelykulujen kattamiseen. Jos tällainen edes hieman hillitsisi varsinkin sellaista valitusten sarjaa ja ketjuttamista, pohti Heinonen.

Valitukset eivät ole pelkästään moottoriratojen ongelma vaan samanlaisia tilanteita on myös ampumaradoilla ja myös lentokentillä.

– Tottakai ympäristölupien ehdot tiukkenevat. Mutta toivoisin, että lupien käsittelijätkin hieman paremmin perehtyisivät siihen mitä me motorsportin parissa olemme jo tehneet. Tuntuu siltä, että kun edellisen luvan ehdot on täytetty niin sitten osalla on into jälleen tiukentaa niitä ja jatkaa näin upean harrastuksen alasajoa, kertoi Timo Heinonen.

Heinosen mukaan uusia moottoriratoja rakennetaan Suomeen myös ja niiden kohdalla myös nämä erilaiset ympäristöasiat otetaan entistä paremmin heti huomioon.

– Tänä keväänä annoimme historian ensimmäisen Valtion Liikuntaneuvoston esittämän tuen uuden moottoriradan rakentamiseen. Jotain muutosta siis tapahtumassa, hymyili Heinonen.

Alastaron Moottoriradalla EM-kiihdytyskilpailut jatkuivat sunnuntaina jo kolmatta päivää ja iltaan mennessä EM-pisteet oli tarkoitus saada jakoon. Iltapäiväksi luvattu sade kuitenkin viivästytti hieman kilpailua.

– Paraikaa täällä hieman ripottelee vettä. Ei tosin paljon. Katsotaan nyt mihin tämä sää kääntyy. Janne Ahosta odotamme kohta juuri jälleen viivalle, kertoi Heinonen.

Kommentit