Sakari Pälsille oma seura – ”Pälsin elämäntyö laajuudessaan aivan erityistä”

Uutiset, maanantaina 09.07.2012

Kirjailija, tutkimusmatkailija, argeologi Sakri Pälsi sai oman seuransa syntymänsä 130-vuotispäivänä. Professori Sakari Pälsin kotikunnassa Lopella oli suunniteltu seuraa jo useamman vuosikymmenen ajan, mutta nyt tänä kesänä oikea joukko joutui yhteen ja valmisteli perustavan kokouksen syntymäpäiväksi 9.7. Kansanedustaja Timo Heinonen toimi perustavan kokouksen puheenjohtajana ja Sajaniemen Taidemäen tupa olikin täynnä Pälsin ystäviä.

– Keväällä otimme tosissamme tehtäväksemme seuran perustamisen. Silloin koottiin pieni valmisteleva työryhmä Ritva Voivalan ja Anne Malinin ja kumppaneiden ympärille ja tänään sitten kaikki oli valmista. Kuin syntymäpäivälahjaksi kuntamme suurmiehelle, kertoi Timo Heinonen.

Heinonen oli itsekin paikalla perustamisessa päätetyssä tapaamisessa ja myöhemmin kesällä valmisteleva toimikunta kutsui Heinosen johtamaan perustavaakokousta.

– Olihan tämä aikamoinen kunnia saada toimia kokouksen puheenjohtajana. Muistan jo lapsuudestani Pekka-enoni kanssa lukeneeni Pälsin poikajuttuja ja jossain vaiheessa myös valokuvat herättivät minussa suurta kiinnostusta. Kirjastomme johtaja Tarja Toivonen kertoi, että nyt kirjaston juhlanäyttelyssä on kuulemma näytillä myös minun tekemäni ala-asteen esitelmäkin Pälsistä, hymyili Heinonen.

Sakari Pälsin 130-vuotissyntymäpäivän vietto alkoi Lopella kukkien laskulla Pälsin haudalle Vanhankirkon mäelle. Santa Pirjon rinteellä sijaitsevan haudan äärellä kukat laskivat perustettavan yhdistyksen puheenjohtaja Ulla Moilanen ja Loppi-seuran edustajana Antti Koskimäki. Kukkien laskun jälkeen Timo Heinonen innosti väen vielä kajauttamaan Lopen Laulun Pälsinkin kotikunnan kunniaksi.

Varsinainen perustava kokous pidettiin Pälsin kotikylän Sajaniemen entisellä koululla Sajaniemen Taidemäellä. Pälsin seuran hallituksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin turkulainen Ulla Moilanen ja hallitukseen Jussi Aalto, Arja Ahlqvist, Ahti Gåpå, Jarmo Kilpelä, Antti Koskimäki, Mirja Metsola, Janne Rantanen, Jukka Relas ja Mervi Suhonen.

– Itse olin erityisen tyytyväinen, että Sakari Pälsin seuran ensimmäiseen hallitukseen saatiin näin laaja edustus Pälsin elämäntyön eri osa-alueita edustavia ihmisiä. Mukana on puheenjohtajan johdolla kolme argeologia, Pälsistä tv-dokumentin tehnyt, Pälsin valokuvien parissa elämäntyötä tehnyt ja myös kansantiede ja tutkimusmatkailukin, kiitteli Timo Heinonen.

Kansanedustaja Timo Heinonen toimii itse toisen loppilaisen kirjailijan Juhani Peltosen seuran puheenjohtajana.

– Tottakai itse toivon, että Pälsin seurankin työssä oman sijansa saa myös Pälsin kotikunta Loppi ja tarinat täältä. Näin uskon ja tiedän myös käyvän, mutta tottakai on arvokasta, että Pälsin koko laaja elämäntyö tulee huomioiduksi.

Kommentit