Timo Heinonen: Maakuntasote viemässä kunnista vallan ja sitten palvelut

Uutiset, sunnuntaina 23.05.2021

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan kokoomusvastaava Timo Heinonen on huolissaan keskustan johdolla ajettavasta maakuntasotesta. Sote-malli olisi viemässä ensin maaseutukunnilta ja pienemmiltä kaupungeilta rahat ja päätösvallan.

-Ensin menisi päätösvalta ja rahat ja sen jälkeen palvelut. En voi ymmärtää, että keskusta ajaa tällaista vallan ja myös palveluiden keskittämistä, hämmästelee Timo Heinonen.

Lähes puolet Suomen kunnista jäisi nimittäin ilman yhtään maakuntatason päättäjää tai saisi läpi vain yhden.

-Lisäksi kahdeksassa maakunnassa suurimmalla kaupungilla olisi yksinään enemmistö päättää asioista. Keskuskaupunki voisi tämän jälkeen yksin sanella koko maakunnan palvelut ja myös päättää palveluverkon, toteaa Heinonen viitaten Toivo Ajatuspajan laajaan selvitykseen.

Lisäksi kuudessa muussakin maakunnassa keskuskaupungin valta-asema olisi hyvin lähellä määräenemmistöä. Yksi kaupunki päättäisi yksin koko maakunnan sote-asioista Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Suurimman kaupungin osuus paikoista olisi 40–50 % Varsinais-Suomessa, Satakunnnassa, Kanta-Hämeessä, Etelä-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

-On mahdoton ymmärtää, että keskusta ajaa tällaista mallia? Ja lisäksi malli olisi kallis ja heikentäisi palveluita läpi Suomen maan.

Heinonen on huolissaan myös tekonivelsairaala Coxan ja Sydänsairaalan jatkosta.

-Nyt, kun Perustuslakivaliokunta on linjannut, että näiden pelastaminen vaatii uuden hallituksen esityksen niin saapa nähdä haluaako Marinin hallitus ja keskusta aiemmin päättämänsä Coxan ja Sydänsairaalan alasajon perua, kun se tarkoittaisi koko soten vähintään viivästymistä vuodella, pohtii Heinonen.

Maakuntasoten on kerrottu myös heikentävän merkittävästi työterveyshuollon asemaa.

-Nyt runnotaan läpi maakuntasotea ja uutta maakuntaveroa ilman, että palvelut paranisivat. Nyt on käymässä niin, että kustannukset nousevat rajusti, mutta palvelut entisestään huononevat. Lääkäriin pääsee siis vielä nykyistäkin huonommin, vaikka tarkoitus on ollut nimenomaan parantaa lääkäriin ja hoitoon pääsyä, lopettaa Heinonen.

 

 

 

Kommentit