Kansanedustaja Timo Heinonen: Koronarajoituksiin saatava urheilun ja kulttuurin tapahtumiin kohtuutta

Uutiset, sunnuntaina 16.05.2021

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtion Liikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen on pöyristynyt urheilun ja kulttuurin tapahtumien koronarajoituksista. Heinonen kysyy nimenomaan niiden kohtuullisuuden, oikeasuhtaisuuden ja järjellisyyden perään, kun samaan aikaan jalkapallostadionille voidaan ottaa 20 henkeä, mutta jalkapalloseuran pyörittämälle vieressä olevalle olutterassille 200 henkeä. Toisena esimerkkinä Heinonen nostaa esille elokuvateatterit joiden katsojakapasiteetti on rajattu sisätiloissa kuuteen, mutta vastaavasti sisätiloihin Helsingin Casinolle voidaan ottaa 350 henkeä.

-Kysymys on yksinkertainen, että millä logiikalla tämä oikein toimii? Tällaiset kohtuuttomat rajoitukset syövät sitten kyllä tarpeellistenkin rajoitusten kunnioitusta. Tässä pitää nyt urheilusta ja kulttuurista vastaavan ministeri Annika Saarikon (kesk) ryhtyä toimii. Ministerin vastuulla oleva koko toimialan tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, vaatii Timo Heinonen.

Hämeen Sanomat kertoi 15.5.2021, että 200 ihmistä voi seurata jalkapalloseura HJS:n edustusjoukkueen kotiotteluiden aikana Kaurialan kentän läheisyydessä terassilla jalkapalloa, mutta pääkatsomoon pääsee vain 10 ihmistä. HJS:n toiminnanjohtaja Ville Dahlman toivoi lehdessä urheilulle tasavertaisia mahdollisuuksia selvitä korona-ajasta.

-Olen Dahlmanin kanssa täysin samaa mieltä, että urheilu ja sen rinnalla myös kulttuuri, konsertit, kesäteatterit ja muut eivät tule selviämään kesästä näin. Ei pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus voi näissä mennä AVI:en selän taakse. Nyt tarvitaan hallitukselta terveysministeri Krista Kiurulta (sd.) ja Annika Saarikolta (kesk.) selvää linjausta ja päätöstä miten urheilu- ja kulttuurialaa voidaan avata kohti kesää, vaatii Heinonen.

Heinosen mukaan koronatodistuksen eli koronapassin käyttöönottaminen ei vieläkään ole kesäksi mahdotonta.

-Nyt kuitenkin heti pitää saada päätös, että katsomoihin voidaan tehdä ulkoilmassa lohkoja omilla katsojamäärillä ja koronaturvallisesti. Kyllä esimerkiksi Seinäjoen SJK:n 6000 hengen stadionille voi koronaturvallisestikin ottaa enemmän kuin 20 henkeä. Olisiko puolet kohtuullista? Ja sama koske pesäpalloa ja myös siis teattereita ja konsertteja. Tällä toimintatavalla maamme hallitus tekee kesällä rumaa jälkeä konkurssien ja työttömyyden näkökulmastakin, toteaa Heinonen.

Heinonen kertoo jättävänsä urheilutapahtumien ja kulttuurin yleisörajoituksista kirjallisen kysymyksen Marinin hallitukselle alkuviikosta.

Kommentit