Timo Heinonen lupaa seurata tilannetta Eläinkuljetuslain uudistus tulkinnanvarainen

Uutiset, perjantaina 08.02.2008

Vuoden 2007 alusta voimaan tullutta uutta eläinkuljettamisen lupamenettelyä on alettu valvoa tämän vuoden alusta maanteillä. Lain mukaan nykyään hevosia ja muita eläimiä kuljettavalla henkilöllä tulee olla eläinkuljettajalupa mukanaan EU:n alueella, mikäli hevosenkuljetus tapahtuu kaupallisen toiminnan yhteydessä.

– Alunperinhän tarve EU:n säädökselle lähti liikkeelle urheiluhevosten kuljetusongelmista. Suomessa tällaista ongelmaa ei poliisinkaan mukaan koskaan ole ollut vaan ongelmat juontavat juurensa Keski-Euroopan pitkistä markkina- ja teuraskuljetuksista, totesi kansanedustaja Timo Heinonen, joka itsekin aktiivisesti harrastaa ratsastusta.

Uuden säädöksen mukaan siis luvan tarvitsevat hevosten valmentamisesta, muusta vastaavasta hevosammatista tai teuraskuljetuksista tulonsa saavat henkilöt tai yritykset.

– Olen asiaa hieman nyt selvittänyt kun yhteydenottoja on aikapaljon tullut ja tulkinnat olleet kirjavia ja aiheuttaneet vähintäänkin ihmetystä. Saamani tiedon mukaan harrastaja ei tarvitse ajopiirturia ja lupaa hankkia, vaikka ratsastus- tai ravikilpailuissa olisikin rahapalkinnot, totesi Heinonen, mutta kertoi samalla kuulleensa myös toisenlaisia tulkintoja.

Luvan ja ajopiirturin hankkiminen on Suomen noin 3000:lle yritystoimintaa harjoittavalle tallille taloudellisestikin iso asia. Kaikkiin yli 3,5 tonnin yhdistelmiin on tullut vuonna 2007 hankkia ajopiirturi tai muu valvontalaite, joiden hinnat pyörivät 1500 euron tuntumassa. Lisäksi eläinkuljettajaluvan hankkimiseen käytävä kurssi, yrityksen lupa, sekä yrityksen työntekijöiden henkilökohtaiset kuljetusluvat maksavat satoja euroja.

Eläinkuljetuslupasäädännössä on ollut epäselvyyksiä, mutta vuoden 2008 alusta poliisin tehtäviin kuuluu valvoa eläinkuljetusten ja -kuljettajien laillisuutta.

– Käytännön tavat ovat vielä määrittämättä, sillä kuljetuksen laillisuus riippuu kuljettajan ammatista, mikä aiheuttaa ongelmia tien päällä pysäytettäessä. Seurataan tilannetta ja jos asia vaatii toimia niin silloin niihin on syytä ryhtyä, totesi Heinonen.

Esimerkiksi Italiassa eläinkuljettajaluvan puuttumisesta seuraa 6000 euron sakko. Poliisikin myöntää asiassa olevan vielä paljon selvitettävää, mutta on korostanut eri medioissa tavoitteena olevan ihmisille ja eläimille turvallinen kuljetus.

Kommentit