Timo Heinonen Liikuntapaikkarakentamisen päivillä – Arjen huomaamatonta liikuntaa pitää vaalia

Uutiset, tiistaina 28.05.2013

Kansanedustaja ja Valtion Liikuntaneuvoston rakentamisjaoston puheenjohtaja Timo Heinonen puhui Vantaalla järjestetyssä liikuntarakentamisen seminaarissa arjen huomaamattoman liikunnan puolesta. Heinonen totesi, että kaikkea lasten ja nuorten liikuntaa ei voi laittaa koulun toiminnan ja liikuntapaikkojen varaan vaan tarvitaan myös arkiliikuntaa.

– En usko, että pääsemme liikuntasuosituksien lähellekään vaikka kuinka lisäisimme liikuntatunteja. Niitä pitää lisätä, mutta se ei yksin korjaa ongelmaa. Meillä nuorten liikunta romahtaa 11 vuodesta 15 vuoteen kasvettassa. Neljän vuoden jälkeen enää puolet liikkuu riittämiin heistä jotka vielä 11 vuotiaina niin tekivät, totesi Timo Heinonen.

Heinonen kertoi, että jatkossakin valtion liikuntapaikkarakentamisen tuessa pääpaino tulee olemaan laajojen käyttäjäryhmien liikuntapaikkojen rakentamisessa ja peruskorjauksessa. Heinonen kuitenkin painotti, että jatkossa tullaan kantamaan yhä suurempaa huomiota esteettömyydestä ja myös tasa-arvosta.

– Itse haluan nähdä, että tässä maassa tuetaan ihan yhtälailla tyttöjen kuin poikien lajia, jos sellaista jaottelua nyt enää edes kannattaa tehdä, totesi Heinonen ja kertoi, että todennäköisesti tänä vuonna jo yksi ratsastusmaneesikin pääsen tuen piiriin.

Alustukseen kaupunkien liikuntatoimen johtajille ja lajiliittojen edustajille Heinonen totesi, että nykyisin Suomessa on noin 200 000 lasta ja nuorta joilla ei taloudellisista syistä tai muista vastaavista syistä ole mahdollisuutta osallistua seuratoimintaa. Tätä kynnystä ollaan nyt alentamassa 3,9 miljoonan euron seuratuella, joka kohdennetaan nyt nimenomaan osallistumismaksujen kohtuullistamiseksi.

-Ja kyllä minä toivon, että kaikessa rakentamisessa kannetaan huolta siitä, että pihat ovat liikkumaan innostavia ja kouluun ja muualle pääsee myös turvallisesti pyöräteitä pitkin. Ne ovat parhaita huomaamattoman arkiliikunnan paikkoja, totesi Timo Heinonen ja sanoi usein ihmetelleensä miksi usein koulujen ja päiväkotien läheltä parhaat paikat varataan autoille.

– Esimerkkinä voisin mainita vaikkapa juuri saneerauksen jälkeen käyttöön otetun Riihimäen Harjunrinteen koulun. Yläkoululaiset liikkuvat ja pelaavat innolla kun koulupiha on suunniteltu huolella ja tehty liikkumaan innostavaksi.

Kaksipäiväisessä FCG:n koulutuksessa puhunut Heinonen sai liikuntaväeltä mukaansa myös terveisiä ja ideoitakin.

– Hyvä pointti oli esimerkiksi se, että kunnat käyttäisivät mm. peruskorjauksia ja myös uudisrakentamistaan suunnitellessaan enemmän hyödyksi lajiliittojen osaamista. Näin monilta yllätyksiltä vältyttäisiin, kertoi Heinonen yhdestä saamastaan palautteesta.

Kommentit