Timo Heinonen: Kriisinhallintatehtävissä toimivien kuntoutus taattava

Uutiset, tiistaina 19.02.2013

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen on pettynyt Ylen MOT-ohjelman paljastamiin epäkohtiin rauhanturvaamis- ja kriisinhallintatehtävissä olleiden suomalaisten jälkihoidossa. Ohjelman mukaan verisistä kriisinhallintatehtävistä palaavien psyykkinen jälkihoito on edelleen rempallaan. Edellisen kerran asia oli laajemmin esillä, kun suomalaissotilas loukkaantui vakavasti Afganistanissa vuonna 2011 ISAF-kriisinhallintaoperaatiossa.

– Silloin asiaa kävimme laajemmin läpi. Ymmärsin, että tilannetta korjattiin ja sen jälkeen olen, joka kerta kriisinhallintatehtäviä käsiteltäessä ottanut tämän asian esille. Joka kerta on vakuutettu, että kaikki on kunnossa ja vastuut selvillä. Olen pettynyt, että näin ei näytä olevan, hämmästelee Heinonen.

– Edellisen hallituksen puolustusministeri Jyri Häkämies lupasi, että Puolustusvoimat kantaa jatkossa vastuun. Nyt täytyy kysyä, että miksi näin ei ole toimittu?

Heinonen esitti jo vuonna 2011 erityisen veteraani-ohjelman laatimista Suomeen. Silloin asia tyrmättiin vaikka monissa muissa Euroopan maissa näin on toimittu. Esimerkiksi Aliupseeriliitto on esittänyt mallia otettavaksi Saksasta tai muista Pohjoismaista.

– Toivon, että nyt asia otetaan vakavasti ja erityinen kriisinhallintatehtäviin osallistuvien veteraaniohjelma luodaan. Tehtävät ovat koko ajan vaativampia ja yhä useammalla on tehtävien jälkeen henkisiä oireita ja ongelmia. MOT-ohjelmassa todettiin, että varovaisenkin arvion mukaan heitä on ainakin noin nelisensataa.

– Tässä pitää nyt nykyisen puolustusministerin Carl Haglundin toimia ja laittaa aiemmat lupaukset täytäntöön. Nyt eduskunnassa käsittelyssä oleva ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko nimittäin vahvistaa osallistumisia ko. tehtäviin ja vastuukysymysten tulee olla täysin selkeät. Tuo veteraaniohjelma on nyt laadittava, vaatii Timo Heinonen.

Kommentit