Timo Heinonen esittää Suomeen KriHa-Veteraaniohjelmaa

Uutiset, keskiviikkona 20.02.2013

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen on jättänyt eduskunnalle kirjallisen kysymyksen, jossa esitetään Suomeen laadittavaksi erityistä KriHa-Veteraaniohjelmaa. Ohjelman tavoitteena olisi selkeyttää rauhanturvaamis- ja kriisinhallintatehtäviin osallistuvien osalta etukäteisesti vastuut ja velvollisuuskysymykset ja taata jälkikäteen mahdollinen tarvittava hoito ja kuntoutus.

– Esitin KriHa-veteraaniohjelman laatimista jo pari vuotta sitten yhdessä veteraanistatuksen kanssa. Silloin asia ei edennyt, mutta saatiin joukko lupauksia, että asiat hoidetaan kuntoon. Näin ei kuitenkaan ole toimittu ja edelleen vastuu- ja kuntoutuskysymyksissä on runsaasti epäselvyyksiä ja kiistojakin. Minusta erityisellä ohjelmalla pitää nyt hoitaa nämä asiat kuntoon, toteaa Timo Heinonen ja kannustaa hallitusta ottamaan mallia esimerkiksi Tanskasta.

Ylen MOT-ohjelma (18.2.2013) paljasti edelleen epäkohtia rauhanturvaamis- ja kriisinhallintatehtävissä olleiden suomalaisten jälkihoidossa. Ohjelman mukaan verisistä kriisinhallintatehtävistä palaavien psyykkinen jälkihoito on rempallaan. Tehtävänkuva näissä tehtävissä on yhä vaativampi ja yhä useammalla kriisinhallintatehtäviin osallistuneista on Suomeen paluun jälkeen henkisiäkin oireita ja ongelmia. Edellisen kerran asia oli laajemmin esillä, kun suomalaissotilas loukkaantui vakavasti Afganistanissa vuonna 2011 ISAF-kriisinhallintaoperaatiossa.

– Tällä hetkellä eduskunnassa käsiteltävänä oleva puolustus- ja turvallisuuspoliittinen selonteko vahvistaa edelleen osallistumista kansainvälisiin tehtäviin. Tilanne vaatii entistä tehokkaampaa puuttumista myös jälkihoitoon. Asioiden pitää olla selvät kun tehtävään lähdetään ja meidän tulee kantaa vastuumme jälkikäteenkin. Nyt pitää hoitaa keskeneräiset asiat kuntoon ja jatkossa kantaa vastuuta jos ja kun mukana haluamme kv-tehtävissä olla, vaatii Heinonen.

Heinosen mukaan KriHa-veteraaniohjelmassa tulisi määritellä ne henkilöt, jotka ohjelman piiriin kuuluvat, esimerkiksi kansainvälisiin tehtäviin osallistuneet. Tanskan mallissa korostetaan valtion vastuuta operaatioissa loukkaantuneista. Tämä vastuu tarkoittaa sekä fyysisten että psyykkisten ongelmien vaatimaa hoitoa vammatutuneen yksilön tarpeiden mukaan. Kyseisessä mallissa myös vammautuneen sotilaan ja hänen läheistensä taloudellinen toimeentulo turvataan. Vastuukysymykset vammautuneiden sotilaiden hoidosta ovat tässä mallissa selkeät. Myös muista Pohjoismaista löytyy vastaavia malleja vertailtavaksi.

Kommentit