Timo Heinonen koventaisi seksuaalirikollisten rangaistuksia ja korostaisi uhrin asemaa

Uutiset, torstaina 20.10.2011

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) haluaa koventaa seksuaalirikollisten ja väkivaltarikollisten rangaistuksia. Heinosen mukaan nykyiset annetut rangaistukset eivät usein vastaa yleistä oikeustajua vaikka minimirangaistuksia onkin kovennettu.

– Nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan reilu kymmenen vuotta sitten. Samalla otettiin käyttöön rikosnimike lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä vastaava rikos. Niille määriteltiin rangaistusasteikoksi vuonna 1998 minimissään 14 vuorokautta vankeutta ja törkeässä hyväksikäytössä yhdestä kymmeneen vuotta vankeutta. Nykyisin minimirangaistus on neljä kuukautta vankeutta. Tämän tiukennuksen teimme tänä kesänä. Mutta mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että näissä rikoksissa neljässä viidestä vankeustuomio langetettiin edelleen ehdollisena. Vähimmäisrangaistusmuutos ei siis käytännössä ole lapsen seksuaalisen hyväksikäytön kohdalla tuomioita ”koventanut”, kun ne kuitenkin on langetettu lähes yksinomaan ehdollisina, totesi Timo Heinonen.

Myöskään törkeiden seksuaalirikosten kohdalla eivät rangaistukset ole koventuneet. Kahdessa kolmesta on sukupuoliyhteys ollut näissä osa rikosta ja kuitenkin edelleen joka neljäs tuomio on ollut vain ehdollinen.

– Minusta pitkiin ehdollisiin tuomioihin pitäisikin aina kytkeä osaksi ehdoton vankeusrangaistus. Muutenkin olisin valmis tiukentamaan rangaistuksia eli käyttämään rangaistusasteikon koko skaalaa. Näyttää nimittäin siltä, että erityisesti seksuaalirikollisten, mutta myös väkivaltarikollisten rangaistukset ovat alhaisempia kuin on yleisesti hyväksyttävää. Aiheellisesti varsinkin tällaisten rikosten kohdalla moni meistä kokee, että ehdollinen vankeusrangaistus ei ole ”kunnollinen” rangaistus. Siksi pitää olla mahdollisuus keskustella rangaistusten koventamisesta, painotti Heinonen.

Timo Heinonen toivoi samalla, että oikeusministeriö lisäisi voimavaroja merkittävästi rikoksen uhrien ja uhrien perheiden tukemiseen ja auttamiseen. Hoito- ja apuketju on Heinosen mukaan usein olemattoman heikko.

– Keskiöön tulisi nostaa näissäkin tapauksissa rikoksen uhri. Uudessa hallitusohjelmassa lupaammekin parannuksia raiskausten uhrien asemaan. On täysin kohtuutonta, että tällaisten rikosten käsittelyjono oikeuteen on jopa kahdesta kolmeen vuotta. Myös uhrin perhe ja lähiomaiset tarvitsevat usein apua, sanoi Heinonen.

Vielä tänä vuonna Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos saa valmiiksi Suomen raiskausrikosten rangaistuskäytäntöä koskevan selvityksen.

Kommentit