Timo Heinonen Hämeen Ratsastajien 80-vuotisjuhlassa Aulangolla – Ratsastuskoulujen tulisi miettiä miten poikia saataisiin enemmän mukaan

Uutiset, sunnuntaina 30.10.2011

Maamme neljänneksi vanhimman ratsastusseuran Hämeen Ratsastajat ry:n 80-vuotisjuhlassa puhunut kansanedustaja, ratsastusharrastaja Timo Heinonen nosti juhlapuheensaan esille hevosalan kannattavuuden ja myös alan tulevaisuuden. Heinonen toivoi ratsastuskoulujen miettivän sitä miten ratsastuksen pariin saataisiin yhä lisää poikia ja toisaalta miten murrosikään ehtivät poikaratsastajat saataisiin pysymään lajin parissa.

– Hevosalan kannattavuus on iso haaste alankehittymiselle. Tämän myötä myös harmaatalous vaivaa alaa ja jos ja kun haluamme, että hevostalous on merkittävä tekijä myös tulevaisuudessa niin se tulee rakentaa hyvälle pohjalle, totesi Timo Heinonen.

Heinonen totesi, että monet tallit ovat vain yhden ja kahden hevosen hevosharrastajien ylläpitämiä. Kymmennen hevosen tallit luovat mahdollisuuden jo puolittaiseen elinkeinoon ja 15 hevosen talleista jo 75 prosenttissa hevostalous on selvä pääelinkeino.

– Itse toivoisin, että voisimme laajentaa lomitusapua myös tällaisille talleille. Ratsastuskoulujen pyörittäminen on kovaa työtä ja olisi oikeus ja kohtuus tarjota heillekin näitä tuki- ja apupalveluita ja oikeutta siis myös lomaakin, linjasi Heinonen.

Pojat ratsaille uusin pedagogisin keinoin

Timo Heinonen kertoi itse löytäneensä ratsastuksen harrastuksekseen vasta aikuisiällä. Kymmenen vuoden aikana silmiin pistävää alan parissa on ollut poikien vähyys. Heinonen epäilikin osasyyn tähän löytyvän ratsastuskoulujen tavasta opettaa ja myös ilmapiiristä.

– Minusta jokaisen ratsastuksenopettajan kannattaisi miettiä ovatko omat tunnit sellaisia, että ne puhuttelevat 10 vuotiaita poikia tai saatikka murrosikään tulevia poikia. Minä uskallan sanoa, että usein eivät, totesi Heinonen ja toivoi, että aiheeseen paneuduttaisiin nimenomaan uudistamalla ainakin osaa tunneista. Pelkkien poikaryhmien ei Heinonen usko olevan ratkaisu asiaan.

Maneeseille valtion liikuntapaikkarahaa

Suomessa ei ratsastuskoulujen maneeseja ole ollut tapana tukea valtion liikuntapaikkarakentamisen rahoista. Tavanomaisesti nämä rahat on ohjattu jäähalleille ja uimahalleille ja jopa curling-halleille.

– Ei ole mitään estettä, että miksi emme voisi tukea myös ratsastusmaneeseja. Jos ne suunnitellaan hyvin yhdessä kunnan tai kaupungin kanssa niin ne täyttävät hyvinkin kaikki tukiehdot. Tätä asiaa haluan osaltani viedä eteenpäin niin että ratsatus pääsee samalle viivalle muiden lajien kanssa, linjasi Heinonen.

Puheessaan Heinonen myös uudisti tukensa hevosalan korkeimman koulutuksen keskittämiseksi entistä vahvemmin Ypäjän Hevosopistolle. Heinonen totesi, että on järkevää kehittää Euroopankin mittapuussa jo nyt merkittävää paikkaa entisestään.

– Hevosopiston tunnusluvut kertovat, että se on aivan omaa luokkaa Suomessa. Sinne halutaan opiskelemaan, sieltä kasvetaan ja opitaan ammattilaisiksi ja sieltä valmistuvat myös työllistyvät erinomaisesti, sanoi Timo Heinonen.

Hämeen Ratsastajat ry:n juhlissa Aulangolla palkittiin myös seuran viime vuosien aktiivisia toimijoita ja juhlavuoden tapahtumat jatkuvat vielä kuluvan loppuvuoden aikana tallillakin.

– Oikein hieno ja juhlava tilaisuus. Aulanko on paikkana jo sellainen, että se luo puitteet juuri oikealla tavalla tällaiselle. Hieno henki myös tässä joukossa, ihasteli Heinonen sunnuntaina lauantain juhlien jälkeen.

Kommentit