Timo Heinonen keoajoi Smartin pikkudieselin ”Lähes muovikassia ympäristöystävällisempi kauppakassi”

Uutiset, sunnuntaina 16.05.2010

Kansanedustaja Timo Heinonen koeajoi toukokuun hellepäivien kunniaksi pikkujättiäisen Smart Fortwo Coupé 40 kw cdi Passionin. Pikkuisten dieselautojen myynti on autoverouudistuksne jälkeen Suomessa kääntynyt kasvuun ja polttoaineverotuksen muutos lisää entisestään vähän kuluttavien pikkudieselien houkuttelevuutta.
EU:n tavoitteena on nimittäin, että vuonna 2012 uusien henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olisivat enintään 120 grammaa kilometrillä. Se tarkoittaa kulutuksessa 5,1 litraa bensiiniä tai 4,5 litraa dieseliä sadalla kilometrillä. Smart pääsee tähän helposti.

– 800 cm3 ja 40kW:n dieselmoottori vie autoa erittäin kivasti eikä isommallaakaan tiellä jäädä jalkoihin. Polttoainekulutus pysyy helposti niin kaupunki- kuin maantieajossakin alle 3,5 litran ja 89 CO2 g/km) tekevät tästä positiivisesta pelistä lähes vuosikassia ympäristöystävällisemmän kauppakassin, kehui Timo Heinonen uutta tuttavuuttaan.

Heinonen kertoi auton ajettavuuden olevan hyvä niin kaupungissa kuin kantatieajossakin. Hieman nopeuksien noustessa auton vakaus sai Heinoselta kritiikkiä.
– Täytyy todeta, että mainio peli nimenomaan kaupunkiin perheen kakkosautoksi tai työautoksi. Parkkiruutu löytyy helposti ja ruutuun jää tilaa vielä melkeimpä toisellekin Smartin omistajalle, totesi Heinonen.
Smart Fortwon kolmisylinterin dieselmoottori on ottanut uusimmassa 2010- mallissa aimoharppauksen eteenpäin. Uusin moottori tuottaa nyt 21 prosenttia enemmän tehoa ja 18 prosenttia aikaisempaa enemmän voimaa. Samalla kuitenkin keskikulutus ja CO2-päästöt ovat samalla laskeneet 3,3 litraan/ 100 km ja 86 grammaan/km. Kaikki smart fortwo –mallit täyttävät nyt myös EU 5 -päästönormit.

– On todettava, että mm. meillä Suomessa, mutta myös monissa muissa maissa näin alhainen kulutus ja sitä seuraava päästötaso tuo selkeitä etuja autoverotuksessa. Ja eikös se juuri ole tavoitteemme. Verotuksella pitää ohjata meitä autonkäyttäjiä entistä ympäristöfiksumpiin tekoihin.

Smart Fortwo Coupé 40 kw Cdi Passion on varustettu lisäksi hiukkassuodattimella, joten tämän pikkuisen menopelin haitalliset partikkelipäästöt jäävät paljon EU 5 –tasoakin pienemmiksi.

– Itse uskon, että tämä on myös tulevaisuutta. On tärkeää, että seuraavissa askelissa verotusta uudistettassa otetaan huomioon myös muut auton päästöt kuin hiilidioksidi. Mutta se on tulevaisuutta. Näin uskon.
Saksalaisen Ökö-Trend-instituutin mukaan smart mhd (micro hybrid drive) on ympäristöystävällisin auto omassa kokoluokassaan. Vuoden 2009 lopulla tehdyissä valinnoissa saman tunnustuksen saivat myös Mercedes-Benz S 400 Hybrid sekä maakaasukäyttöinen B 180 NGT.

– Kuulin, että pian on tulossa myös täysin päästötön Smart, kun nyt jo sarjatuotantoon saatu sähkötoiminen Smart Fortwo Electric Drive tulee yleiseen myyntiin. Tietääkseni tämän pitäisi tapahtua jo parin vuoden sisällä. Sen on sitten aivan uudenlainen askel autoilun historiassa, pohti Timo Heinonen.

Kansanedustaja Timo Heinonen on toiminut lähes 10 vuotta tv- ja lehtitoimittajana moottoriurheilun ja autojen parissa ja edelleen hän koeajaa automaailman uutuuksia.

– Kare Aspin avulla olen saanut testiin mitä mielenkiintoisempia autoja. Nyt usein nimenomaan aina jotain uutta ympäristöteknologian saralta. Katsotaan koska pääsen tuollaisen täysiverisen sähköauton rattiin, kiitteli Timo Heinonen ystäväänsä Kare Aspia.

Kommentit