Timo Heinonen julkisti uuden sukupolven ikkunat

Uutiset, keskiviikkona 24.09.2008

18. kertaa järjestettävät FinnBuild- messut keräävät Messukeskukseen rakennusalan ammattilaisia ympäri Suomea ja myös ulkomailta. Messut ovat avoinna myös tavallisille kuluttajille ja alan opiskelijoille. Tänä vuonna messujen teemana ovat erityisesti energiaratkaisut ja energiansäästöä helpottavat rakennusratkaisut.

Teemaan liittyen hämäläisen Lammin ikkuna oy:n osastolla paljastettiin avauspäivänä uusi, energiatehokkuudessaan innovatiivinen Watti Eko- ikkunamalli. Patentti- ja rekisterihallitus on myöntänyt uutuudelle mallisuojan, sen erityisen rakenteen ja energiatehokkuuden vuoksi. Uusi ikkunamalli puolittaa A-energialuokan arvon, eli ikkunan vuotuinen energiankulutus putoaa puoleen verrattuna parhaisiin markkinoilla oleviin ikkunoihin.

Kanta-Hämeen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) oli mukana Lammin osastolla ja sai kunnian paljastaa uuden ikkunamalliston. Avauspuheessaan Heinonen nosti esille päivän teeman mukaisesti Suomen vastauksen ilmastohaasteeseen. EU-tasolla on tehty päätös siitä, että hiilidioksidipäästöjä vähennetään 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Samana aikana tulisi uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja erityisesti energiatehokkuutta nostaa 20 prosentilla.

Heinonen totesi puheessaan, että luvut kertovat rakennuskannan käyttävän 40 prosenttia koko maan energiatarpeesta. Suomessa on tällä hetkellä 2,7 miljoonaa asuntoa ja vuosittain rakennetaan noin 30 000 lisää. Näistä luvuista johtuen rakennusmääräyksiä on tiukennettava edelleen. Uudet tiukkenevat määräykset sekä energiatehokkuuden vaatimukset tuovat haasteen myös rakennusalan ammattilaisille.

– Lammin ikkunoiden uusi Watti – Eko-mallisto vastaa osaltaan juuri tähän haasteeseen. Olen kiitollinen, että sain olla mukana julkaisemassa tämän innovaation ja tapaamassa hämäläisiä edelläkävijöitä. Tässä asiassa hitaat hämäläiset ovat olleet kaikkea muuta kuin hitaita.

Heinonen nosti puheessaan myös esiin vuoden 2009 budjettiesityksen. Hallitus ehdottaa vuodelle 2009, että kotitalousvähennystä nostetaan 3000 euroon. Tämä muutos kannustaa suomalaisia tekemään muutoksia, jotka parantavat olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuutta.

– Yksi hyvä esimerkki energiatehokkuuden parantamisen keinoista on juuri vanhojen ikkunoiden vaihto energiaa säästäviin vaihtoehtoihin. Tämä on helppo keino pienentää sekä energiahukkaa, päästöjä että sähkölaskun kokoa, Heinonen toteaa.

Kansanedustaja Heinonen sai myös mahdollisuuden kierrellä hieman messuilla ja tutustua tarjontaan. Messujen teeman mukaisesti esillä oli myös ilmalämpöpumppuja ja muita energiatehokkuuteen liittyviä ratkaisuja. Lammin ikkunoiden innovaatioiden tapaan tekniikka kehittyy myös tällä saralla jatkuvasti.

– Olen tehnyt yhteistyötä myös Suomen lämpöpumppuyhdistyksen kanssa, järjestimme viime vuonna eduskunnassa lämpöpumppujen esittelytilaisuuden. Samanlainen tilaisuus on suunnitteilla tälle vuodelle. Näin saamme ensikäden tietoa siitä, mitä lainsäädännössä voidaan tehdä kannustaaksemme ihmisiä tekemään energiatehokkaita ratkaisuja, kertoo Heinonen.

Kommentit